Hans-Åke Lilja om Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap 

Publicerad: Torsdag, 4 april 2024, Skribent: Hans-Åke Lilja

Hans-Åke Lilja är en av världens ledande experter på Stephen King. Sedan mitten av 90-talet driver han hemsidan liljas-library.com – där han lyfter nyheter och kuriosa kopplat till den tidlösa författaren. Hans-Åke har också givit ut flertalet böcker med anknytning till Stephen King, och nu är han aktuell med Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap. Nedan berättar han om sin nya bok och dess innehåll.
 
Hans-Åke Lilja om Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap 
 
Historien om Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap började egentligen redan 2020 efter att jag gett ut boken Varsel i mörkret. Mitt förlag Ekström och Garay undrade då om jag inte ville ge ut en bok om Stephen King. Detta var något jag hade funderat rätt länge på men inte gjort då jag saknade en bra vinkel. Det har nämligen redan gets ut en mängd böcker om Stephen King och jag kände inte att det var något större vits med att ge ut samma bok igen fast på svenska. Då skulle man lika gärna kunna köpa rättigheterna att ge ut någon av dessa existerande böcker.  
 
Men så slog det mig att det som förvånar folk mest när jag är ute och föreläser om Stephen King, något jag gjort regelbundet sedan 2017, är att han skrivit annat än skräck. Många tror att han bara skriver skräck och alltid är läskig. Många som kom till mina föreläsningar sa att de inte hade läst något av King just för att de inte gillade skräck. När jag då berättade att han även gjort annat, saker som ”Den gröna milen” och ”Nyckel till frihet” var det nästan som om de inte trodde mig. Som om de trodde att jag försökte lura dem att läsa en bok som skulle skrämma dem.  
 
Detta tog jag fasta på och skrev boken Stephen King: Inte bara skräck. Under arbetet med den boken kom jag även på andra intressanta kapitel som jag kände skulle kunna intressera läsarna men som inte passade in under parollen ”Inte bara skräck”. Jag la dem därför åt sidan men sparade dem i ett idédokument. När så ”Stephen King: Inte bara skräck” var klar så började jag titta på dessa kapitel och tyckte fortfarande att de var intressanta men visste samtidigt inte riktigt hur jag skulle förpacka det. Tills en dag då jag läste en kommentar online om att det 2024 var 50 år sedan Stephen King debuterade som författare med Carrie. Naturligtvis visste jag om detta men just där och då var det något som kopplade ihop detta faktum med boken jag hade material till och det blev genast tydligt att det var det fokuset jag skulle ha på boken.  
 
Jag delade upp boken i fem delar, en del för varje decennium mellan april 1974 och april 2024 och plockade sen in de kapitel jag hade i de fem delarna, skrev några kapitel till och vips så hade jag boken. Nu låter det kanske lätt när jag här beskriver hur jag skrev boken men riktigt så var det inte. Det krävdes som alltid när man skriver fakta en hel del kontroller och sökande för att få allt rätt men lite fick jag känslan av att jag bara fortsatte skriva när jag var klar med Stephen King: Inte bara skräck och det blev Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev