Årets bästa sf 2016

Publicerad: Måndag, 19 december 2016

Vad var bäst under 2016? Man kan ta en titt på vilka titlar som vann stora priser, även om det delvis är böcker utgivna redan under 2015. Hugo- och Nebulapriserna gick i år till fantasyromaner, The Fifth Season av N K Jemsin och Uprooted av Naomi Novik. Trots fantasyetiketten har Jemsins roman mycket att ge en sf-läsare, särskilt i beskrivningen av en värld på sammanbrottets rand. Locus Award fick Ancillary Mercy, sista delen i Ann Leckies trilogi om det stympade krigsskeppet Justice of Toren. Leckies böcker har med all rätt gjort succé. De fångar upp nya strömningar inom sf samtidigt som de knyter an till gammal space opera och 70-talets böcker på ett bra sätt. Arthur C Clarke Award delades ut till Adrian Tchaikovskys Children of Time, välgjord rymd-sf om kulturkrockar och mänsklighetens snubblande försök att överleva.

Den som vill ha bra tipslistor kan ta en titt på 2016 års bästa från The Guardian (Adam Roberts) och Washington Post (Nancy Hightower). Vad tyckte vi då om här på bokhandeln? Här är några tips på bra böcker, både stora och små, från året som gick.

Naomi Alderman: The Power
Vad skulle kunna hända om kvinnor, och bara kvinnor, fick superkrafter? Till skillnad från i de flesta superkraftshistorier handlar det inte här om en liten exklusiv grupp, utan om halva mänskligheten. Inget säger att kvinnor kan hantera ett våldsmonopol bättre än män, och omvälvningen som följer blir allt annat än oblodig. Rekommenderad av Gunilla.  Här är en längre text boken.

Neal Asher: War Factory
Thorvald Spear jagar vidare efter AI:n Penny Royal, men är något av det han tror sig minnas sant? Och vad planerar egentligen Penny Royal? Söker den gottgöra allt ont den gjort, eller har den en fasansfullt ond plan i backfickan? Och vem kan Thorvald egentligen lita på? En välskriven roman med fler djup. Rekommenderad av Michael och Gunilla.  Här är en längre text om boken.

Becky Chambers:  A Closed and Common Orbit
En oerhört varm och vänlig roman om en artificiell intelligens som försöker klara sig efter att ha laddats ner i en konstgjord människokropp. Hon får uppleva problem med relationer, hon drabbas av ångest inför att ha krympts ner till en bråkdel av sin kapacitet som AI, och hon finner någon slags ro till slut. Rekommenderad av Michael och Gunilla. Här är en längre text om boken.

Paul McAuley: Into Everywhere
Fortsättningen på first contact-romanen Something Coming Through är ren och skär space opera som hanterar två tidsperspektiv på ett snyggt sätt. Helst ska man läsa första delen för att få koll på en del nyckelpersoner, men det går att börja med den här också. Rekommenderad av Gunilla. Här är en längre text om boken.

Alastair Reynolds: Revenger
Matinéäventyr och steampunkkänsla i rymden, med pirater, hämndlystnad och uråldriga artefakter! Passar perfekt till en tonårsläsare som vill läsa science fiction, men inte vet var hen ska börja, då det här känns som en blandning av det bästa rymdopera och fantasy har att ge när det kommer till äventyrsberättelser. Rekommenderad av David. Här är en längre text om boken.

Lawrence M. Schoen: Barsk
Uppliftade djur är en gammal god ingrediens som har blivit ovanlig på senare år. Här handlar det om elefanter, i en framtid där det finns gott om djur med förhöjd intelligens spridda över Vintergatan. En drog som gör att man kan tala med de döda spelar också en stor roll.

Neal Stephenson: Seveneves 
Seveneves framstår som en blandning mellan Stephensons tidigare SF-romaner och de technothrillers han med jämna mellanrum får för sig att skriva, men dragningen mot optimistisk SF byggd på stora idéer är ändå bokens kärna. Framför allt är det karaktärernas styrkor och svagheter som bär historien, och trots att det inte råder brist på självuppoffrande heroism så känns de som verkliga och levande människor. Rekommenderad av Tobias. Här är en längre text om boken.

Tricia Sullivan: Occupy Me
Ängeln Pearl vaknade i en kasserad frysbox på en soptipp och insåg att hon hade blivit av med huvuddelen av sina minnen, och någon annan viktig del av sig själv. När en mystisk man dyker upp med hennes saknade delar i en attachéväska påbörjas en vild jakt. Occupy Me är en SF-thriller med oväntade vändningar och många trevliga bekantskaper. Rekommenderad av Gunilla.

Lavi Tidhar: Central Station
Central Station, det vi nu känner som Tel Aviv, är ett stilla bakvatten i en framtid när de stora skeendena har flyttat ut från jorden. Dit kommer Boris Chong efter många år på Mars. Hans historia, och hur den vävs ihop med många andras, berättas en serie hoplänkade noveller. Rekommenderad av Gunilla.

 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev