Årets bästa science fiction 2021

Publicerad: Tisdag, 28 december 2021

Förra årets skrala skörd med utgivna böcker har sannerligen kompenserats med 2021s utgivning. När vi i personalen har stått framför nyhetshyllan har det sett annorlunda ut från dag till dag. Ibland har man behövt undvika nyhetshyllan för att inte få syn på något nytt som man vill läsa, för “jag måste ju läsa den där boken jag köpte i förrgår först!?” Nyheterna har bara flödat in och vi har verkligen gjort vårt absolut bästa för att hinna läsa allt, så det är tur att vi är många. Då kan man stötta sig på vad de andra har läst när man själv inte hinner med allt. Här har vi gjort ett litet urval på det ABSOLUT bästa som vi i personalen har läst i år, när det kommer till sci-fi. 

Project Hail Mary av Andy Weir
Ryland Grace den enda överlevande under ett desperat uppdrag -  om man misslyckas kommer mänskligheten och jorden går under.  men han vet inte om det. han minns inte ens sitt eget namn,  än mindre hur han ska klara av uppdraget som han också har glömt vad det går ut på. Det enda han vet är att han har sovit väldigt länge, att han är miljotals mil hemifrån och att han reser i rymden på ett pyttelitet skepp tillsammans med två lik. Sakta men säkert kommer hans minne tillbaka och tack vare en oväntad allierad kanske han kan lyckas.
Project Hail Mary är en njutbar blandning av AI, aliens och McGyvering i liknande anda som Wiers succé The Martian och översattes dessutom snabbt till svenska

A Desolation Called Peace av Arkady Martine
I år kom Arkady Martines Desolation called Peace ut som är uppföljaren på förra årets personalfavorit Memory called Empire, som i sin tur vann en Hugo för bästa roman 2020. Desolation called peace tar vid där den förra boken slutade och Mahit Dzmares är numera en relativt luttrad ambassadör för Lsel mot Teixcalaanli-imperiet. Men de politiska intrigerna har snarare eskalerat i storhet och nu står en fientlig utomjordisk armada på imperiets tröskel. Ingen kan kommunicera med dem, ingen kan förinta den och alternativen börjar ta slut. I ett desperat försök till diplomatiska relationer skickas Mahit Dzmare och Three Seagrass dit för att försöka förhandla. Om de misslyckas blir det minst sagt förödande konskekvenser. Kulturer, språk och kolonialism i den här ovanligt starka uppföljaren och  med tanke på hur många i personalen det var som gillade den förtjänar den en solklar plats på listan. 

Fugitive Telemetry av Martha Wells
Den ljuvliga, asociala Murderbot som har lyckats hacka sin egen modul och helst bara vill vara ifred med sina serier måste prata med människor - igen! I den fristående romanen Fugitive Telemetry ( som dessutom är snäppet tjockare än de tidigare  böckerna om Murderbot) råkar murderbot hitta en kropp på stationen och måste, av någon anledning, hjälpa till med att lista ut vem den döda är, hur den dog och varför den behövde dö. För det är tydligen något som människor bryr sig om. Fugitive Telemtry är precis lika ironisk och knivskarpt observerande som vanligt. Eftersom vissa av karaktärerna från tidigare böcker är med i berättelsen hjälper det om du har läst några av de tidigare böckerna. 

The  Past is Red av Catherynne M Valente
Global uppvärmning har smält polarisarna och de få samlingarna av människor som har överlevt har gjort det på olika flytande föremål. Tetley har växt upp i Garbagetown, en skrothög i storlek med den förra delstaten Texas. Hon är dessutom föraktad av hela Garbagetown för något som hon gjorde när hon var ung - hon gjorde det av kärlek, men lyckades samtidigt döda allt hopp i staden. Men hon tappar inte hoppet för det.
The Past is red är en dystopisk och hjärtekramande sci fi om tacksamhet, hopp och kärlek till livet. Huvudkaraktären är en obotlig optimist, nästan så det blir obehagligt, för hur kan man vara så tacksam när allt är skit? Inte desto mindre är det en tankeväckande berättelse med ett enormt vackert språk om en högst tänkbar framtid. 

Psalm for the Wild-Built av Becky Chambers
Har man läst Becky Chambers Wayfarers-serie vet man hur hennes böcker känns; som en riktigt bra kram eller perfekt kopp te. I Psalm for the Wild-Built möter en te-serverande munk en av robotarna som försvann för hundratals år sedan, efter att de blev medvetna och vandrade ut i öknen för att aldrig bli sedda igen. Roboten kan inte återvända förrän den har fått svar på frågan “vad behöver människor?”, en fråga som får olika svar beroende på vem och hur man frågar. För vad behöver folk egentligen i en värld där man redan har allt?
En varm, mysig slice of life med en munk och en robot som försöker förstå livets syfte. 

Light from Uncommon Stars av Ryka Aoki
Den fördömda violinläraren Shizuka Satomi gjorde en pakt med djävulen - hon skulle slippa en evighet i helvetet i utbyte mot sju lovande violinisters själar. Hon har redan sex själar när hon hör den förrymda transkvinnan Katrina Nguyen spela, och Shizuka förstår att hon har hittat sin sista kandidat. Men i en donutbutik möter Shizuka Lan Tran, pensionerad rymdskeppskapten och fyrbarnsmamma, och Lan’s vänliga leende får Shizuka att stanna upp. Kanske kan något i deras möten vara starkt nog att bryta Shizukas förbannelse? Och kanske kan de tre kvinnornas band vara mer värt än en själ? Varm, märklig och hjärtskärande om tre kvinnors öden medan de försöker navigera i sina liv. Samtidigt en homage till musik, mat och multikultur. 

Tänkande maskiner: den artificiella intelligensens genombrott av Olle Häggström
Allt om artificiell intelligens och hur den förändrar världen, från onda sidans massövervakning, desiformation och kapprustning med aldrig skådade massförstörelsevapen till goda sidan där AI kan bidra med lösningar på klimat-, miljö,- hållbarhetsutmaningar.
Häggströms tyngdpunk ligger på filosofi och politik snarare än teknik, därför så mycket mer intressant.

The Year's Best Science Fiction Vol. 2: Saga Anthology of SF 2021
Novellen är science fictions bästa format. Här nästan 600 sidor med författare från hela världen; rolig, bitvis krävande läsning, ett sätt att förstå vårt    Här och Nu genom skildringar av framtiden.

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev