Bäst manga 2021

Publicerad: Tisdag, 4 januari 2022

Att göra en personalens favoriter under ett år som har präglats av gapande tomma mangahyllor är en utmaning. Jag tänker inte tjata om anledningarna till mangabristen; ni har hört oss gnälla om det hela tiden. Men inte desto mindre har det kommit en del nya serier som ändå har fått oss i personalen att skutta lite av glädje. Så här presenterar vi en liten lista på personalens personliga favoriter från mangahyllan som, mot alla odds, har kommit ut under 2021. 

Chainsaw Man av Tatsuki Fujimoto
Denji är en fattig ung man som skulle göra vad som helst för pengar, till och med att jaga demoner med sin tama djävuls-hund pochita. Men hans ledsamma liv blir vänt upp och ner när han blir sviken av någn han litar på. Nu har han en djävulskraft inom sig och genom ett simpelt ryck kan han få motorsågar som lättillgängliga vapen. Chainsaw man har snabbt blivit bokhandelns mest efterfrågade manga och med rätta. Actionscenerna är blodiga och välgjorda, samtidigt som det är en bra gnutta humor i det hela. 

Dai Dark av Q Hayashida
Q. Hayashida, skaparen till Dorohedoro står bakom den mörka men fantastiskt underhållande Dai Dark, som är fylld med nekromantik och rymdaction. Zaha Sanko  har fått en förbannelse över sig. Det sägs att hans skelettdelar kan få vilken önskning som helst att slå in. Men Zaha och hans skelettkompis Avakian tänker inte bara rlägga sig ner och och dö för att någon stolle ska få önska sig något, utan tänker istället ge sig ut på en resa i rymden för att hitta och döda personen som har lagt förbannelsen.  Precis som Dorohedoro är det fullspäckat med makaber humor och karaktärernas nonchalans vid diverse blodiga öden lockar till många småskrock. 

The Apothecary Diaries av Natsu Hyuuga
Efter att ha lyft en “förbannelse” på de kungliga efterträdarna, befodras Maomao till kunglig provätare. Hon är ett geni när det kommer till örtmedicin, men hon har aldrig drömt om palatslivet och alla politiska intriger. Inte desto mindre behöver hon befinna sig där, där hon först får ägna sig åt sina mediciner… men snart behöver hon även ägna sig åt att lösa mysterier.
Satt i en kejserligt Kinas innersta kretsar är det en fin blandning av historisk fiktion, fullspäckat med Sherlockianska mysterier. Illustrationerna är stämningsfulla och fulla med liv och det kommer garanterat locka till småskratt. 

A Sign of Affection av Suu Morishita
Yuki är en vanlig collegestudent vars liv kretsar kring hennes vänner, sociala medier och shoppin. Men när hon råkar möta en vän till en vän, Itsoumi, breddas hennes vyer. Men även om Itsuomi kan prata flera språk kan han inte teckenspråk. Men kanske kan de lyckas nå fram till varandra ändå?
En ovanligt varmhjärtad shojo-manga som verkligen ger den där luddiga varma känslan i magen med en långsam men genuin kärleksutveckling. Huvudkaraktären Yuki är snäll och lite blyg men ändå modig och rättfram med sina känslor. Rent ut sagt - en riktigt älskvärd huvudkaraktär. Men även bikaraktärerna är ovanligt intressanta och relationerna är varma och fina. 

Star-Crossed!! av Junko
När Chika får biljetter på första raden till hennes favoritband P4U får hon äntligen möjlighet att se hennes absolut största idol; Asuza, den sötaste och mest populära i pojkbandet. Den stora dagen kommer men under föreställningen faller en lampa rakt mot Asuza. Chika kastar sig upp för att rädda hennes stora idol, men istället för att komma ut som räddaren i nöden och vinna Asuzas kärlek genom att rädda hans liv dör de båda två. När de sedan kommer till himmeln väljer Gud att ge dom en andra chans, vilket inte heller går jättebra. Han lyckas nämligen byta ut själarna till respektive kropp. Plötsligt vaknar Chika i kroppen som egentligen tillhör hennes största idol, medan Asuza vaknar i ett rum som är tapetserat med hans eget ansikte. Kroppsbytestropen är välanvänd inom shojo. Här är dock kroppsbytena plötsliga och oregelbundna och inte ens Gud vet vad som orsakar dom. Guds totala apati och obryddhet om att rätta sina fel är dessutom en stor underhållningsfaktor och tillsammans med den söta, fluffiga illustrationerna är Star Crossed en ljuvlig berättelse som är fullspäckad med allt möjligt. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev