Årets bästa serier 2021

Publicerad: Torsdag, 30 december 2021

Det har verkligen varit ett ovanligt starkt serieår, inte minst för svenska serietecknare.  Kronan på verket blev väl särskilt nu när Mats Jonsson dessutom blev nominerad till Augustpriset, som första serieroman att bli nominerad till det prestigefyllda priset. Men det har inte bara varit starkt på svenska fronten; bland personalens favoriter finns alla möjliga upphovsländer. Här har vi sammanställt en liten lista på personalens personliga favoriter när det kommer till serier.  

I huvudet på Sherlock Holmes
En förvirrad man tas om hand av Londonpolisen och doktor Watson tillkallas för att undersöka honom. Upptäckten av ett mystiskt pulver på patientens kläder och en biljett till en ovanlig föreställning övertygar Sherlock Holmes om att mannen inte är det enda offret för en spektakulär konspiration.
Doktor Watson skrev i sina anteckningar om hur han föreställde sig att insidan av Sherlock Holmes huvud såg ut. Här får vi följa med på en virtuell resa genom Sherlock Holmes hjärna och följa den store detektivens resonemang och slutledningsförmåga då han utreder ett fall som ställer honom inför stora utmaningar.
Ofattbart vältecknat och detaljrikt och som man kan föreställa sig; ibland lite svårtförståeligt för oss som inte har Sherlock Holmes briljanta sinne. Men estetiken, färgerna och sinnet ger en fantastiskt inblick i Holmes ganska stela fasad. 

Far Sector
En av bokhandelns favoritförfattare N.K Jemisin står på omslaget på Green Lanterns Far Sector, tillsammans med illustratören Jamal Campbell. De senaste sex månaderna har den nyligen utvalda Green Lantern “Jo” Mullein skyddat City Enduring, en massiv stad på 20 miljarder invånare. Den utomjordiska staden, fullsmockad med olika raser, har behållit freden i över 500 år genom att beröva invånarna på deras känslor. Ett resultat har blivit att brott är mer eller mindre obefintliga och mord är icke-existerande. Men när ett mord uppdagas förändras allt. Illustrationerna är fantastiska och Jemisins språk fungerar lika bra i serieformat som i hennes romaner. Det är ett bra tempo, och om man får tro den första delen kan vi förvänta oss en riktig pangserie. 

När vi var samer
I Mats Jonssons sjätte och senaste projekt i det självbiografiska serieprojektet utforskar Jonsson sitt samiska ursprung. När Mats farfar dör öppnar familjen vinden och hittar renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att han Mats farfar är familjens siste renskötare i ett långt led av skogssamer som slutligen förtrycks av Sverige och svenskheten. Familjens okunskap om deras bakgrund visar sig vara resultatet av en medveten politik som svenska staten förde långt in på 1900-talet. Samtidigt som fjällsamerna tilldelades den förnedrande rollen som exotisk urbefolkning, skulle skogssamerna utplånas som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag.  Det var meningen att de skulle glömmas bort. Boken blir både en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia, om svenskarnas förtryck av samisk kultur och att hitta sitt ursprung. När vi var samer har blivit nominerad till augustpriset 2021 och har blivit den första serieromanen någonsin att bli nominerad till ett augustpris. 

Krisläge
I mars 2020, då hela planeten gick mot en nedstängning, insåg serietecknaren Simon Hanselmann att det världen behövde mest av allt just då var komisk, penisbaserad underhållning, så han skapade djärvt den bästa webb-serie som någonsin gjorts... En vindlande historia som snabbt pendlar mellan komedi, skräck, action, genusstudier och såpopera. Ironiskt, mörkt och pricksäkert är krisläge en vanvettigt pricksäker kommentar på samtiden. 

Afterlift
Janice Chen försöker få livet att gå ihop genom att jobba som Lyftchaufför, tills att hon en kväll får en ovanlig körning. Det är en demon och en insamlad själ som ber henne köra till helvetet. Jackie har inget annat val än att ta körningen, samtidigt som de blir jagade av både demoner och hennes eget samvete. Ska hon verkligen leverera en själ till en evighet i samhället?  Chip Zdarsky och Jason Loo har skapat en unik och speciell berättelse med teman som  att hitta sin plats i det här livet och efterlivet, och förlåtelse med en väldigt säregen teckningsstil. 

The Department of Truth Vol 1: The End of the World
Cole Turner har studerat konspirationsteorier hela sitt liv. Men när råkar hamna i  flat earth-kretsar och förstår att det finns lite sanning i det hela vänds hela hans liv upp och ner. Allt är sant;  JFK’s beställningsmord, hamnskiftande reptiler och att världen är platt. En organisation har jobbat för att dölja sanningen i årtal, men varför?
Temat har väl aldrig varit mer relevant; I en tid som präglas av informationsöverflöd är det svårt att skilja på vad som är sanning och inte, och gränserna kan kännas alltmer suddiga. Konsten kompletterar berättelsen helt perfekt med det bitvis abstrakta och suddiga formerna. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev