Årets svenska böcker 2022

Publicerad: Onsdag, 21 december 2022, Skribent: Ola

Den vitt hyllade Minnesteatern av Karin Tidbeck är redan månadens bok och ett hett tips för den som gillar både SF och fantasy och som söker något genuint nydanande.

Lika hyllad är den folktrodoftande Arvejord av Maria Turtschaninoff - en ljuvligt välskriven och kärleksfullt melankolisk skildring av en österbottnisk gård från 1600-talet fram till nutid, där själva språket utvecklas genom berättelsen - genialiskt! Passar även den som normalt inte läser fantasy.

I samma andetag rekommenderar jag den fullmatade Selma Lagerlöfs jul och Tora Walls sagolikt intressanta uppslagsböcker Folktrons väsen och Traditioner och högtider.

I fackbokskategorin är även Peter Bergtings Magi och Johan Egerkrans Drakar givna med sina fantastisk vackra bilder och spännande fakta. En annan skicklig illustratör är Chris Riddell, som har berikat nyutgåvan av Neil Gaimans urbana fantasyklassiker Neverwhere, som alla borde läsa, gammal som ung. Allt av Gaiman är magiskt bra!

Det hetaste på skräckfronten är Anders Fagers Bläckfisken och den japanske sjömannen - en stämningsfull mosaik av lovecraftianska verklighetsrämningar i Lund 1922, i samma stil som novellerna i rollspelskomplementet Ingemar Fredmans epistlar. En allt mer skevande verklighet med lovecraftianska planteringar möter vi även i Susanna Björnbergs imponerande deckardebut Kom ut och lek - ruggigt välskrivet, karaktärsdrivet och spännande, i stil med Mats Strandberg och Mikael Strömberg.

Otäckt aktuell är tegelstenen Vänligheten av John Ajvide Lindqvist - om vad som händer i ett samhälle när vänligheten - det sociala smörjmedlet - försvinner och folk agerar utifrån sina lägsta instinkter. Följdes av den betydligt tunnare Verkligheten som sticker fingret i ögat på realityshowkonceptet; faktiskt mer SF än skräck och med ett slut som gör att du genast vill läsa om den.

Oväntade vändningar fås även i Felet med Eden av E.P. Uggla, som börjar som något för den som gillar Hungerspelen och liknande science fiction för ungdomar, men som djupnar betydligt och slutar med en episk cliffhanger. Som tur är kommer fortsättningen i januari.

God julläsning önskar Ola Hultin i SFB Göteborg


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev