Årets bräd- och kortspel 2022

Publicerad: Fredag, 30 december 2022, Skribent: Johannes

2022 är nästan förbi och vi önskar uppmärksamma de bräd- och sällskapsspel som våra kollegor tycker utmärkt sig lite extra.

UNDAUNTED: STALINGRAD
Ta del av den hyllade spelmekaniken från strategispelserien Undaunted – nu i kampanjformat! Platsen är Stalingrad. Året är 1942. Framför dig väntar en hård och utdragen konflikt på ett av historiens blodigaste slagfält. När kulorna och bomberna sliter sönder staden kan endast din snabbtänkthet och tapperhet ändra historiens gång. Men kom ihåg att din motspelare har samma mål som du. Undaunted: Stalingrad använder samma grundidé som spelseriens tre tidigare titlar - Normandy, North Africa samt expansionen Reinforcements. Det vill säga en kortbaserad mekanik (så kallad deck builder) där två personer kämpar mot varandra under klassiska militära sammandrabbningar. Det som gör denna titel unik är att den introducerar ett nytt kampanjsystem i ett redan välbalanserat spel. Under 15 intensiva scenarion kämpar du och en motspelare om kontrollen över Stalingrad. Du måste utveckla dina trupper, genomföra uppdrag, hantera dolda fällor och undvika förluster. Vi rekommendera verkligen att du spelar igenom samtliga scenarion med en och samma motspelare för att utveckla spelets fulla potential. Men det är självklart inget krav. Spelets realistiska och narrativsstyrda krigstema tilltalar inte alla, men är du intresserad av militärhistoria, deck builder-spel och intensiva spelomgångar är detta definitivt en titel att kolla närmare på. Undaunted: Stalingrad är gjort för 2 personer och har en speltid på 45–60 minuter/scenario. Rekommenderas från 14 år. Spel och regler på engelska.

FLAMECRAFT
Välkommen till en magisk by där drakar kokar kaffe och tillagar delikata middagar. Flamecraft är ett vackert och underhållande spel där 1–5 spelare tar roller av så kallade flamekeepers. Under varje spelomgång samlar du föremål, placerar ut dina drakar och kastar förtrollningar, allt för att förbättra stadens butiker. Lyckas du med dina uppdrag kommer ditt rykte att växa, och du är ett steg närmare till att bli stadens magiska mästare. Roliga tillägg som ökar upplevelsen av grundspelet är Flamecraft - Dragon Miniatures och Flamecraft - Wooden Resources. Flamecraft har en speltid av ca. 60 minuter och rekommenderas från 10 år. Spel och regler på engelska.

SPLENDOR DUEL (NORDIC)
Under de senaste åren har fler populära speltitlar fått nya utgåvor som utvecklats specifikt för att passa två spelare. Exempel på detta är 7 Wonders Duel (en omarbetad version av det hyllade 7 Wonders) och Catan Duellen (en omarbetad version av klassikern Catan). Under 2022 fortsätta denna trend med spelet Splendor Duel - en tvåspelarsversion av det uppskattade familjespelet Splendor. Splendor Duel är ett helt fristående spel som behåller grundtemat från originalutgåvan, men tillför (utöver en spelmekanik gjord för specifikt två spelare) mer komplexitet, dynamik och elakhet. Spelet låter dig konfrontera ett rivaliserande skrå i en kapplöpning om vem som skapar det mest framgångsrika hantverksimperiet. Den första tryckningen av den nordiska utgåvan innehåller några olyckliga översättningsmissar, men spelet är ändå väldigt underhållande. Speltid ca. 30 minuter. Rekommenderas från 10 år. Denna nordiska utgåva har regler på svenska, danska, finska och norska.

NEMESIS LOCKDOWN
2019 släpptes det hyllade och starkt Alien-inspirerade spelet Nemesis. ett balanserar science fiction-äventyr där bluff, förräderi och skräck kombineras på ett fantastiskt sätt. I år släpptes äntligen Nemesis Lockdown - en fristående expansion som lyckas med konststycket att överträffa sin prisade föregångare. Denna gång förs du och dina medspelare till en hemlig bas på Mars. Under en spänd och aktionfylld spelomgång måste ni samla föremål, utforska olika rum och slåss emot utomjordiska monster. Spelbrädet är indelat i flera våningar och spelmekanik gör att ingen omgång är den andra lik. Nemesis Lockdown behåller den mycket filmiska och semi-co-operativa spelmekaniken från det ursprungliga spelet, med introducerar samtidigt en hel del ny och fräsch mekanik. Gör dig redo för ett nervkittlande äventyr, fyllt med dolda agendor och magnifika miniatyrer! Nemesis Lockdown är gjort för 1–5 spelare och har en speltid av 60–180 minuter. Rekommenderas från 14 år. Spel och regler på engelska.

KING OF MONSTER ISLAND
2022 var året då spelskaparen Richard Garfield gav glada spelare över hela världen ännu en ny upplevelse. Vem är då Richard Garfield? Jo, ingen ingen mindre än hjärnan bakom underhållande spel som King of Tokyo och King of New York. Titeln som lyft upp honom på denna lista heter King of Monster Island. Spelet lånar grundidén från King of Tokyo och King of New York –spelarna tar roller av stora monster – men här handlar det som att samarbeta och besegra ett ännu större monster. Målet är att öppna en portal och skicka tillbaka den gemensamma motståndaren till forntiden. I varje runga måste du (och dina medspelare) rulla tärningar, förstärka era karaktärer och köpa kort. En extra krydda kommer från vulkanen – tillika tärningstornet - som utgör spelbrädets centrum. Kasta ned tärningarna, låt slumpen avgöra och se vart din/er motståndare attackerar denna gång! King of Monster Island är gjort för 1–5 spelare och har en speltid av ca. 60 minuter. Rekommenderas från 10 år. Spel och regler på engelska.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev