Årets bästa fantasy 2021

Publicerad: Onsdag, 29 december 2021

När det skulle samlas in tips till den här listan med personalens fantasy-favoriter var det många (inklusive jag själv) som sa “jag tror inte jag har läst något som har kommit ut i år som jag känner att jag vill tipsa om”.  För tid är en märklig sak. Ingen av oss  förstod riktigt hur långt ett år egentligen är och vad som hinner komma ut under den tiden. Alla saker som det tipsades om och där vi dubbelkollade utgivningsdatum för att förstå att något faktiskt hade kommit ut i år följdes upp av något i stil med “shit, jag trodde den kom ut för en evighet sedan?”  För mig var den första boken på den här listan en hållpunkt, en bok som satte en kontext på det flyktiga konceptet tid och på det ännu mer odefinierade året som har varit 2021. Inte desto mindre har det funnits flera sådana hållpunkter för oss i personalen här på bokhandeln. Och här har vi samlat ihop några av dom; personalens personliga fantasy-favoriter som har kommit ut under 2021.

She Who Became the Sun av Shelley Parker-Chan
She who became the sun av Shelley Parker-Chan har blivit en storfavorit bland personalen efter att Liv sålde in boken i den här ljuvliga recensionen. Kort sammanfattat - en flicka föds utan namn i en liten by. Hennes bror och pappa har namn, men det är för att de är män. Flickor får leva på det som blir över. När syskonen tas till en spåman visas ett storslaget öde för brodern Zhu Chongba, men att läsa flickans öde är som att stirra ner i en avgrund. Men när svälten tar fadern och Zhu Chongba bara ger upp och dör vägrar flickan ge sig. Hon tar över hans namn, hans storslagna öde och beger sig till ett kloster, och påbörjar därmed ett äventyr som kommer att forma hela Kina. 

House on the Cerulean Sea av TJ Klune
När tipsen för den här listan skulle samlas in kom ett samstämmigt “JA!” från hela personalstyrkan på postordern när Klunes House on the cerulean sea kom på tal. 
Linus Baker är en ensam, fyrkantig handläggare på departementet för magiska ungdomar. Han blir under mystiska omständigheter tilldelad ett uppdrag där han ska utreda sex  ungdomar som departementet har kategoriserat som farliga. Men när han tar sig dit förvånas han av det han möter; istället för att komma ett slafsigt och ohygieniskt ställe befinner sig barnen i ett varmt, kärleksfullt och omhändertagande hem. Medan han lär känna barnen öppnar Linus långsamt upp sig och måste omvärdera sin plats i världen. Rolig och detaljrik om att hitta sin familj där man minst anar det och med fantastisk dialog.

Under the Whispering Door av TJ Klune
När en lieman kommer för att hämta upp Wallace Price från sin egen begravning förstår Wallace att han faktiskt är död. Men istället för att hamna direkt i livet efter detta tar liemannen med honom till en liten tebod i en ännu mindre by. Teboden sköts av Hugo, som dessutom jobbar  som färjeman till förgångna själar. Men Wallace är inte redo att ge upp sitt knappt levda liv. Så när den mäktiga Managern dyker upp får Wallace en vecka att gå över till den andra sidan - och tillsammans med Hugo måste han leva ett liv på sju dagar. Ni kanske märker att T.J Klune har två platser på den här listan, men det är högst välförtjänt. Varmt, mysigt och tårdrypande med Klunes gulliga humor.  

A Marvellous Light av Freya Marske
En annan bok som har blivit så omtyckt av personalen att den har fått en recension är A Marvellous Light av Freya Marske. Sir Robin Blyth har tillräckligt mycket problem i sitt liv så när ett litet administrativt fel gör att han glider ner på karriärstegen i den magiska byråkratin och plötsligt upptäcker en komplott blir hans liv inte enklare. Det underlättar inte heller att han nu måste jobba med den kalla och motsträviga Edwin Courcey för att upptäcka vem som mördade Robins företrädare - samtidigt som de försöker lista ut sina känslor för varandra. Låter det spännande? Läs hela recensionen här eller läs boken! 

The Memory Theater av Karin Tidbeck
I ett universum parallellt till vårt finns the Gardens - en utopi för Mästarna som njuter av en tillvaro där tiden står still med oändliga fester, spännande lekar och stundens nöjen. Men för dom som tjänar Mästarna är det en osäker tillvaro där deras liv kan gå förlorade på en sekund och där man blir straffad för att växa upp. En sådan tjänare är Dora - som ibland är en sten och ibland inte- och Thistle, som förlorade sitt namn när han kidnappades från vår värld för att tjäna Mästarna. Men Dora och Thistle börjar förlora sin ungdom och i ett försök att rädda sina liv ger de sig ut på en resa genom tid och rum, på jakt efter den enda personen som kan ge dom sin frihet. En märklig, mörk, våldsam och atmosfärisk berättelse som blandar fantasy och multiversum.  

The Chosen and the Beautiful av Nghi Vo
Ett återberättande av The Great Gatsby, men med magi och pakter med helvetet. Huvudrollen innehas av Daisys vän Jordan Baker – i den här varianten är hon vietnamesamerikan, queer, och magiker. Hon är en vacker, smart och har ett grymt golvhandikapp men alla de viktiga dörrarna i samhället förblir stängda för henne - men Jordan är inte den som ger upp så lätt. Handlingen håller sig väldigt lojal till The Great Gatsby, men ur perspektivet från en fantastisk karaktär som måste kämpa för sin plats på ett helt annat sätt.

Things Remembered and Things Forgotten av Kyoko Nakajima
Kyoko Nakajima tacklar dåtid och nutid, det vardagliga och det övernaturliga i den här ljuvliga samlingen av 10 korta berättelser i Things remebered and Things Forgotten. Den gemensamma nämnaren i berättelserna är minnet; hur karaktärerna minns, vill minnas eller minns saker som de inte har upplevt. Det är kärlekshistorier, berättelser om glömda minnen och flera där parallella världar och tidsflätor kommer upp till ytan. Överallt finns spöken som suddar ut gränserna mellan nutid och annan tid, mellan verklighet och fantasi. Berättelserna är vackra, nostalgiska och familjära och lämnar en med den obehagliga men välkända känslan av att försöka komma ihåg något som är precis utom räckhåll. 

Black Sun av Rebecca Roanhorse
I den heliga staden Tova är vintersolståndet vanligtvis en glad och sprudlande högtid. Men det här året sammanfaller det en en solförmördkelse, en ovanlig himmelsk händelse som , enligt de högt uppburna Sun Priestssom, förebådar världens obalans.
Samtidigt lämnar ett skepp hamn för att ankomma till Tova lagom till Solförmörkelsen. Skeppets kapten, Xiala, är en vanärad Treek vars sång kan lugna farvattnen, lika enkelt som den kan snärja mäns hjärtan. Hennes skepp har en enda medpassagerare; en ung, blind, ärrad man och bekriven som “ofarlig”. Men Xiala vet att när män beskrivs som “ofarliga” betyder det ofta att de egentligen är skurken.
Satt i ett för-Columbianskt Amerika är Black Sun en epic fantasy med flera POVs; vissa våldsbejakande, vissa fredliga, alla med tunga bagage. Det fantastiska världsbygget är en stark del, men boken tar även upp generationstrauman, identitet och livsval. Och självklart finns det magi och profetior. Black Sun är första delen i triologin Between Earth and Sky och om uppföljarna håller samma kvalité som den här så tittar vi förmodligen på nästa stora fantasygigant.

The Mercies av Kiran Millwood Hargrave
Inspirerad av en verklig händelse på en liten ö utanför Norges kust.
Maren Bergensdatter är en av kvinnorna som är kvar på ön Vardø,  efter att en storm har förlist alla skepp med öns män ombord. Tillsammans måste de kvarvarande kvinnorna hålla sitt lilla samhälle flytande, och bygga upp något helt eget. Tre år senare ankommer Absalom Cornet från Skotland till den lilla ön, ditskickad av kyrkan för att frälsa den hedniska häxön och leda dom till Guds frälsning. Med sig har han sin norska fru Ursa, som både är berusad och skräckslagen av Absaloms auktoritet. På Vardø ser Absalom ett ställe som är smutsigt och Gudsfrånvänt och hans grepp om ön hotar hela dess existens.  Men Ursa ser något  hon något hon aldrig har sett tidigare; fria, självständiga kvinnor. Och sakta men säkert hittar Maren och Ursa något som ingen av dom hade förväntat sig.
Inspirerat av Vardø-stromen och 1620’s häxrättegångar är The Mercies en berättelse om kärlek, ondska och begär. Ett underbart melankoliskt och poetiskt språk som greppar tag om läsaren.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev