Årets rollspel 2022

Publicerad: Fredag, 23 december 2022, Skribent: Gunilla

En lista över årets rollspel är inte helt lätt att göra – den riskerar att bli ohanterligt lång! Ett sympatiskt problem, onekligen. Överallt i världen (och inte minst här i Sverige!) sitter rollspelare och snickrar ihop spel. Här är ett urval från årets skörd.

Fantasy & äventyr

COYOTE & CROW
Science fantasy sprungen ur amerikansk ursprungskultur
Rollspel i ett Nordamerika som aldrig drabbades av europeisk kolonisation. Under tidigt 1400-tal träffades jorden av en asteroid och Europas civilisation förintades. Otaliga människor dog. Men när askmolnen skingrades och värmen återvände upptäckte Amerikas invånare att asteroiden hade burit med sig märkliga gåvor till människorna. En civilisation byggd på samverkan mellan andliga insikter och teknologi växte fram runt staden Cahokia, bas för rollpersonernas äventyr. Regelsystemet, baserat på D12:or, är tämligen komplext men fungerar utmärkt för att förmedla stämningen och ger bra grund för utveckling av karaktärerna. Passar bäst för er som har någon erfarenhet av rollspel sedan tidigare.

GLITTER HEARTS
Magiska flickor slår ondskan på käften
Ett glittrande superhjältespel buret av Powered by the Apocalypse-systemet – enkelt och intuitivt med uppmuntran till interaktion mellan rollpersonerna. Spelets hjältar har inspirerats av de magiska flickorna i japansk manga och anime. Men tro inte att det här är ett spel där ni återskapar episka strider i detalj. Stridsreglerna är extremt enkla, egentligen bara avsedda som stöd för rollspelandet. Passar också att spela med barn.

MONSTER CARE SQUAD
För alla som gillar magiska monster
I Ald-Amura förvandlar en fruktansvärd sjukdom världens ståtliga och vackra monster till rasande, sårade bestar. Banden mellan människor och monster slits sönder. Tur då att Monster Care Squad finns! Ni reser runt och botar monster i ett fruktansvärt snyggt spel, som liksom Glitter Hearts använder sig av spelmotorn Powered by the Apocalypse.

THE ONE RING
Skuggan växer i Mordor
Inget nytt spel, men en ny och omarbetad utgåva av Francesco Nepitellos fantastiskt välgjorda rollspel i Tolkiens värld. Francesco kan materialet på sina fem fingrar. Reglerna fångar tonen i Tolkiens texter på ett bra sätt och valet att låta äventyren utspela sig i skarven mellan tredje och fjärde åldern ger stor frihet åt spelledaren, samtidigt som alla känner igen sig. Ett måste om ni inte redan har prövat det! En startbox finns för den som vill mjukstarta. Se utgivarna presentera spelet här.

RUINS OF SYMBAROUM
En fantastisk spelvärld – nu till D&D
Inte heller någon fullständig nyhet. Symbaroum är ursprungligen en helsvenskt spel. Den stora skogen Davokar och drottningdömet Ambria bildar en perfekt värld, lagom komplex för att fungera på flera nivåer och ändå med tydliga konflikter och handlingstrådar som kan användas för att skapa bra berättelser. Nu har kampanjmiljön anpassats för att användas till Dungeons & Dragons. Rekommenderas varmt!

SWORDS OF THE SERPENTINE
Tjuvar och hemliga agenter i fantasystaden
Alla som har läst Scott Lynchs böcker om gentlemannabastarderna eller Fritz Leibers berättelser om Ffhard och the Grey Mouser vet vad det här handlar om: intriger, dubbelspel, äventyr och vågade stötar i den vindlande staden Serpentine. Spelet använder sig av det väldigt deckar- och agentvänliga Gumshoe-systemet och ett mycket bra startäventyr ingår.

Science fiction & cyberpunk

BLADER RUNNER
Klarar du Voight-Kampff-testet?
Svenska speltillverkarna Fria Ligan har efter Alien tagit sig an en annan anrik science fiction-franchise. Blade Runner fick en nytändning genom Denis Villeneuves film. Här på SF-Bokhandeln har Philip K Dicks bok varit en stadig bästsäljare 30 års tid. Den mörka framtiden där replikanter förvägras mänskliga rättigheter och jagas som djur är med andra ord något de flesta känner till. En startbox finns också.

CRESCENDO OF VIOLENCE
Action i Neo York 2093
Gangsterspel satt i en mörk och brutal cyberpunkstad med synth-jazz, cybernetik, genmodifikationer, klonade människor och (förstås) korrumperade snutar och brutala kriminella. Alan Bahr kan sina gangsterfilmer och lyckas fånga noirfilmernas anda i en bra sf-miljö.

DEATH IN SPACE
I tomheten väntar fasor du inte kan föreställa dig
Svenskproducerade Death in Space fyller på ett utmärkt sätt ett hål i rollspelshyllan. Det är ett rymdspel i en fjärran framtid när kosmiska mutationer och ”void corruption” ger hallucinatoriska och body horror-mässiga effekter. Rollpersonerna är rymdknegare, råvaruutvinnare eller vrakbärgare, i ett system där gamla ruiner och glömda installationer bjuder på utmaningar och faror. Ett spel i Old School Revival-stil, där döden aldrig är långt borta.

INTO THE ODD
Psykedeliskt grottkrälande
Som namnet antyder ett udda och originellt spel, byggt på OSR-regler som uppmuntrar improvisation och gärna försätter rollpersonerna i omöjliga situationer som kräver nytänktande (eller underhållande sätt att möta nederlaget). Händelserna utgår från staden Bastion, en stad omgiven av märkliga fasor och kosmiska störningar. Rollpersonerna utforskar den bisarra världen utanför staden på jakt efter makt, rikedomar och kunskap. Det här är en svenskproducerad utgåva av Chris McDowalls spel från 2014, utökad och grafiskt upphottad av Johan Nohr.

CY_BORG
Old School Cyborg Renaissance
Cyberpunkigt spel från gänget bakom succén Mörk Borg. Här sprattlar rollpersonerna som flugor i rovkapitalismens neonblinkande nät i en djävulsk framtid utan hopp. Precis som i Mörk borg bjuds här på omöjliga odds, body horror och hysteriskt absurda situationer. Reglerna är en OSR-variant som premierar underhållning framför sifferexercis och illustrationerna är alldeles underbara!

Skräck

SHIVER
Rollspel med skräckfilmsfeeling
Ett med rätta prisat spel som överför skräckfilmens berättande och logik till rollspelens värld. En nedräkningsfunktion ger spelet nerv och styr bitvis handlingen. Beroende på var i händelseförloppet ni befinner er, får spelledaren stöd att från nedräkningen för att skapa blodisande förvecklingar. Det innebär också att det går bra att spela korta scenarion utan alltför mycket förberedelser. Ett lyckat ”fall forward-system” uppmuntrar till visuellt berättande oavsett vilka resultat tärningarna visar. Slog du dåligt? Det spelar ingen roll, huvudsaken är att scenen blir bra. Rollpersonerna baseras på enkla arketyper och som förstärker den filmiska känslan.

VIKING DEATH SQUAD
On their knees, the war pigs crawling
Ett rollspel inspirerat av Black Sabbath-klassikern War Pigs! What’s not to like? På planeten Urths sönderbrända yta drabbar Lucifers horder samman med Infinitums war pigs (krigsgaltar? slagfältens suggor? jag avstår helst från översättningsförsök ...) Det är väldigt metal, skojfriskt och knasigt. På ett bra sätt! Reglerna är OSR-baserade.

För barnen

NELLY RAPPS ROLLSPELSBOK FÖR MONSTERAGENTER
Lös mysterier med Nelly Rapp
Böckerna om Nelly Rapp som utbildats till monsterjägare hos fabror Hannibal och löser mysterier i sällskap med bassethunden London är en bra grund för rollspelande. Varje historia om Nelly rymmer en gåta som måste lösas. Roliga och spännande bipersoner dyker upp och hjälper eller hindrar. Spelet har skapats av Johan Broman, en kunnig speldesigner som har hittat en perfekt nivå för att locka unga spelare och samtidigt göra spelet lätt att sätta sig in i. Passar alla från sex år och uppåt.

SAGOSPELET SKRÄCK
Fasor i övre Norrland
Från Daniel Lehto, som gjorde rollspel hett för yngre barn med Sagospelet Äventyr, kommer det här skräckrollspelet för barn från sju år. ”Spökhistorier i Malmfälten och Tornedalen”, tänker han sig att spelet ska kretsa kring. ”Undersök de övergivna gruvornas vindlande gångar, utforska den djupa urskogens hemligheter och lös Malmfältens mysterier!” En toppenbra idé som har gett ett väldigt stämningsfyllt spel fast förankrat i den norrbottniska moränen.

Udda små spel

THE BOTTLED SEA
Hexkräla i vattenvärlen
Ett nästan-rollspet baserat på hexagonbrickor som används för att bygga upp ett landskap inspirerat av filmen Waterworld och den klassiska sf-romanen A Canticle for Leibowitz. Där ger sig rollpersonerna ut på äventyr.

THE FRONTIER SCUM
Acid Western Roleplaying
Ett litet spel som låter er utforska en mörk och skitig värld med tydliga drag av amerikanska västern under sent 1800-tal, men ändå inte riktigt, inspirerat av filmbranschens omformulering av västernmyten på 60- och 70-talet. Absurt och underhållande med layout och illustrationer som förstärker känslan på ett bra sätt.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev