Årets bästa barnböcker 2022

Publicerad: Fredag, 9 december 2022, Skribent: Sofia

Det har kommit många bra nyheter på barnboksfronten under hösten. Några givna presenttips är förstås nya illustrerade HARRY POTTER OCH FENIXORDEN, i läckert presentformat med illustrationer av Jim Kay och Neil Packer. Likaså är lyxiga klotbandsutgåvan av Astrid Lindgrens magiska MIO, MIN MIO med Johan Egerkrans stämningsfulla illustrationer ett givet julklappsval. Jag vill också gärna lyfta fram Peter Bergtings vackert illustrerade MAGI – DEN STORA BOKEN som dessutom är fullproppad med mytologiska och populärkulturella fakta om häxor, trollkarlar och magi! Om skräck är det som lockar så finns också nya blodisande faktasamlingen SKRÄXIKON – DIN GUIDE TILL AVGRUNDEN.

För barn i slukaråldern som helst läser själv kan vi tipsa om humorgänget IJustWantToBeCools barnboksdebut SKURKARNAS SKURK - SKURKSKOLAN som är precis så tramsigt kul som man kan förvänta sig av youtubefavoriterna.

Oväntat kul fast den berör rätt seriösa ämnen är också Gustav Tegbys BORTBYTINGAR – DE ÖVERBLIVNAS ARMÉ, en urban fantasy-berättelse som utspelar sig mitt i Stockholm med vittror, mylingar och andra övernaturliga varelser.

För alla barn som helst läser tecknade serier finns det också mycket nytt att fynda. Vi har nyss fått in senaste delen i norska fenomenet Norrsken – PORTALTRÄDET DEL 2. Malin Falchs vackert tecknade nordnorska Vikingafantasy fortsätter att fascinera en allt större läsarskara bland låg- och mellanstadieelever.

Om barnen redan läst Norrsken men vill ha mer så kan vi tipsa om Linn Olssons NIDUR. Även här finns en fängslande fantasyvärld inspirerad av nordisk mytologi, dessutom tecknad i mangastil.

Eller varför inte läsa Dina Norlunds SNÖKATTPRINSEN? Hon är en annan ny spännande tecknare från Norge som också tecknar frostiga sagoberättelser fast med snökatter i huvudrollerna!

En favorit i repris bland våra tecknade serier i mangastil är gamla W.I.T.C.H-sagan, DE TOLV PORTARNA DEL 1 som nu ges ut i nyutgåva och ska bli totalt tre samlingsvolymer (två finns utgivna nu) som samlar alla 12 böckerna i serien. Det handlar om fem ungdomar som upptäcker sina magiska förmågor och blir utvalda att skydda portalerna till en annan värld.

Samma italienska illustratör, Alessandro Barbucci, har illustrerat den magiskt skimrande serien om Systrarna Gyllenspets. SYSTRARNA GYLLENSPETS 1 – SARAS DRÖM, ursprungligen en fransk serie om tre systrar och deras familjeangelägenheter.

En annan mysig fransk serie är ELLA 1: SPECIELL(A) av Kid Toussaint om Ella, en tonårstjej med lika många personligheter som hårfärger.

Apropå mysig serie så har ni väl inte missat brittiska HEARTSTOPPER? I svensk översättning finns nu de tre första delarna av fyra i Alice Osemans oemotståndligt charmiga serie om Nick och Charlie och deras vänner.

För de lite yngre läsarna har vi fått in några riktigt nördiga Spider-Man-böcker, bland andra TRÄFFA TEAM SPIDEY i serien SPIDEY OCH HANS FANTASTISKA VÄNNER som presenterar kvarterets vänliga superspindel och andra superhjältar i Marvels universum. Sedan har vi STAR WARS – NYTT HOPP. EPISOD IV som återberättar händelserna i första Star Wars-filmen i bilderboksform, perfekt som introduktion till galax långt, långt borta!

Barnkanalens bäste skurk Sommarskuggan härjar vidare  i en ny busig barnbok av Tina Mackic, SOMMARSKUGGAN OCH SLOTTSBUSET.

Steampunkberättelsen om Flora Wolf och hennes lillebror fortsätter i FLORA WOLF OCH STJÄRNTJUVEN där Flora den här gången motvilligt måste utföra ett uppdrag åt det hemliga sällskapet Järnklockorna för att kunna ta reda på vad som hänt med luftskeppet Polaris och Floras storasyster Nike.

Slutligen ville jag få med en alldeles extra kramgo pysselbok bland jultipsen. MIN STORA FLUFFIGA ENHÖRNINGSBOK  innehåller en massa pyssel med enhörningsanknytning. Dessutom är den täckt med ljuslila fluff.

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev