Årets svenska serier 2022

Publicerad: Fredag, 16 december 2022, Skribent: Gabi

En av mina tidiga serieminnen, är det året då tomten kom med en extratjock Bamseserie. Tidningen landade regelbundet i brevlådan, men det var ju lite extra kul att få en riktig bok. Sen har det fortsatt, med stående önskelista på förs Don Rosa’s serier, senare manga och anime (min mors allra första besök på vad som skulle bli min arbetsplats var för att plocka upp ett USA-importerat videoband med Ranma ½. Hela tre avsnitt innehöll det nog!), Sandman och mycket annat.
Vad finns det för serier aktuella 2022 som gör sig i tomtesäcken? Riktigt mycket, faktiskt!

För barn och ungdomar

ELLA 1: SPECIELL(A) är en ny ungdomsserie av ett belgiskt författarpar. Färgglad och engagerande, är den perfekt för de som tyckte om Pixars Insidan Ut och uppväxtserier. När Ella börjar i sin nya klass, har hon med sig en hemlighet: hon är egentligen fem personer i ett! Rosahåriga Ella är rolig och chill, blonda Ella mer tävlingsinriktad, men med brunt hår blir hon ängslig och med lila nästan för kreativ. Vem är hon egentligen och hur kommer hennes nya vänner reagera på den mångskiftande Ella?

BATPIG 1: NÄR GRISAR FLYGER Skratt, äventyr och fånerier för alla som älskar humor som Kapten Kalsong och Skurkarnas skurk. En vanlig liten gris blir biten av sin fladdermuskompis och kan plötsligt flyga! Som superhjältefan, känner han sig såklart manad till hjältedåd. Dråpliga situationer underhåller alla läsare, medan meta-humor och referenser till klassiska superhjälteserier gör den till ett nöje även för medföljande förälder med serienörderi i bakfickan. Med väl inbakt budskap om vikten av att prata med sina vänner och inte handla ogenomtänkt, är det en bok som kan stanna med en även när skratten klingat av.

THE SECRET OF SCARECROW är, namnet till trots, en schweizisk serie i mangastil. Lagom läskig och spännande, suger den snabbt in läsaren i mysteriet kring Crows, de kråklika monster som attackerar alla människor som inte har privilegiet att bo inne i kupolstäder. Prinsessan Engell nöjer sig inte med att leva på andras bekostnad, utan börjar leta efter sanningen och hittar den sista monsterjägaren – en Scarecrow, en artificiell väktare som för länge sedan skydda människornas riken. Varför har de försvunnit, varifrån kommer Crows och kan prinsessan och fågelskrämman tillsammans rädda världen? Perfekt för fans av The Promised Neverland och alla som älskar Halloween-läskigheter.

För mer lästips för yngre, missa inte våra jultips barnböcker, finns några serietips också, eller vår artikel om shonenmanga.

För vuxna läsare

1673 – SERIEROMANEN Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-böcker har blivit seriealbum i Italien. Nu har första boken under författarens överinseende översatts tillbaks och kommit ut i mycket fin inbunden utgåva. Med flyhänt penna nedtecknar Francesco Dossena den groteska mordhistoria som kom att engagera advokat Cecil Winge, döende i tuberkulos, och den enarmade f.d. soldaten Mickel Cardell i Stockholm året efter Gustav III:es död. Här finns riktigt hårresande scener värdiga Alan Moores From Hell eller givet Hellblazer-album, perfekt för skräckseriefansen.

Önskas fler tips på skräck i serieform, kolla in vår guide till skräckmanga.

HEARTSTOPPER – Har du inte läst Heartstopper än, är det verkligen dags nu! Ung som gammal kan förälska sig i detta positiva och hjärtevärmande kärleksdrama mellan två skolpojkar. Serien fick extra genomslag i och med den välgjorda Netflix-versionen, men fortsätter längre än TV-avsnitten hunnit och inkluderar också ett lite allvarligare stråk. Charlie och Nick har gått i samma skola ett tag, men inte förrän de av en slump hamnar bredvid varandra börjar de umgås. Vänskapen blomstrar direkt, men övergår snart i något mer: den första stora kärleken! Feelgood med djup, helt enkelt.

Tidigare i år delade vi en artikel av den svenska översättaren: Heartstopper fick mitt hjärta att stanna.

TOTAL HÄXA – Simon Hanselmanns skruvade berättelse om Megg,  deprimerad, nersupen och drogmissbrukande häxa som lever på sjukpenning, slog igenom stort under pandemin när många kände sig ungefär som hans huvudpersoner. Men hans speciella blandning av svärta, humor och kritiska blick på livet i samhällets bottenskikt fortsätter vara läsvärd. I detta fjärde album åker Megg och den våldsbenägne Varulv Jones ut på turné.  

För politiskt intresserade

MATS JONSSON DRAR ÅT HELVETE - SERIER FRÅN ARBETET är årets långsmalaste album. En samling vertikala strippar där Jonsson stilfullt ironiserar över klassförakt, dumhöger, Stockholmsdebatt och, rätt ofta, sin egen roll som förståsigpående kulturmann. Kort, kärnfullt och ofta avslutat med klassisk visuell tankevurpa. Med sin beskedliga prislapp, funkar den också bra i Secret Santa-sammanhang, om man vill röra om lite i grytan.

TECKNARUPPROPET MOT KÄRNVAPEN OCH NATO – ett unikt tidsdokument, där över 130 tecknare tagit ställning mot kärnvapen och ett svenskt Nato-medlemskap. Med en oerhörd bredd i konststilar och infallspunkter på frågan, kompletteras bilderna av redaktionella texter från politiska och akademiska perspektiv.

DEN UPPGRÄVDA JORDEN – En väldigt speciell dokumentärserie, där Lisa Wool-Rim Sjöblom med sin rara tecknarstil presenterar ett tungt och komplext material: internationell adoption och stulna barn. Serien bygger på ögonvittnesmål och mängder av dokument av och kring adopterade Maria, som efter många års röttersök hittar sin mamma och inser att hennes papper inte alls stämmer. Spåren leder från Sverige till Chile och sakta rullas sanningen upp, om en omfattande brottsutredning med över 20 000 barn inblandade, som tagits från sina familjer. Diskriminering av urfolk, ekonomisk vinning och stater som reagerar oerhört olika på vad som skett, får en att undra över rättssystem och internationella adoptioner till idag,


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev