Revenger

Publicerad: Tisdag, 30 augusti 2016, Skribent: Glenn

Herr Reynolds är en aktiv kille i dessa dagar. Det är inte länge sedan vi såg resultatet av hans samarbete med Stephen Baxter – The Medusa Chronicles – och under sommaren kom hans feta novellsamling Beyond the Aquila Rift. Nu har vi en ny roman i ett nytt universum att dyka ner i.

Handlingen utspelar sig i solsystemet i en väldigt avlägsen framtid. Här räknar man tidsåldrar i antalet försök av mänskligheten att sprida sig över solsystemets alla mer eller mindre avancerade boplatser. Planeterna är borta sedan länge, och deras materia använd till artificiella planetoider, vilka i de flesta fall får sin gravitation från mikroskopiska svarta hål.

På en av dessa planetoider bor systrarna Adrana och Arafura Ness med sin far. Hans investeringar och hans livsglädje stod båda på näsan när hans fru avled. De tonåriga systrarna är inte alltför förtjusta i pappans intensiva beskyddande av dem. De vill ha äventyr. Mest av allt är det Adrana som ser till att skapa möjligheter för att ge sig ut i rymden och bort från pappa och doktorn  som verkar ha dubiösa planer för dem.

Syskonen visar sig ha värdefulla talanger som ger dem möjlighet att få jobb på ett skepp som är på väg till småvärldar som låsts med kraftfält och fällor, och som potentiellt är fulla med främmande värdefull teknologi. Kapten Rackamore och hans besättning är ärligt folk och når sina framgångar genom att vara skickliga på sina respektive hantverk. Det är dock inte alla som spelar enligt reglerna, vilket besättningen på Monetta’s Mourn snart blir varse.

Det är en effektivt berättad äventyrshistoria Reynolds kommer med här. I stilen påminner den mig om Firefly, korsad med vilda pirathistorier. Samtidigt är det en historia om att växa upp i denna minst sagt annorlunda kultur. Det är verkligen en sidvändare av rang. När man väl börjat läsa den, så är det svårt att sluta, och sedan längtar man genast efter mer. Det är bara att hoppas på att Alastair skriver mer i detta universum. Det formligen skriker efter fler historier. Fast vi får nog vänta lite innan det sker. Nu håller han på och skriver på en slags fortsättning på The Prefect. Det är väl i och för sig inte så dumt att få återvända till Conjoiner/Demarchist-universat, men just nu vill jag ha mer av Revenger-världen.

Glenn Petersen

Alastair Reynolds hemsida: http://www.alastairreynolds.com/

Approaching Pavonis Mons by balloon. Alastairs blog: http://approachingpavonis.blogspot.se/

Naturligtvis finns han på twitter också: https://twitter.com/aquilarift


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev