Tidens länkar

Publicerad: Lördag, 14 november 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Svenska förlag har på sistone varit duktiga på att plocka upp och översätta sf-klassiker. Att två böcker som Ursula K Le Guins De obesuttna och Octavia E Butlers Liknelsen om sådden skulle dyka upp samma år var knappt något vi kunde drömma om för några år sedan. Och nu finns dessutom Kindred, Octavia Butlers kanske mest lästa och älskade roman på svenska!

Berättelsen om Dana Franklin har på svenska fått den passande titeln Tidens länkar. Det är en tidsreseroman som börjar när berättaren Dana, en 26-årig svart amerikanska, plötsligt finner sig förflyttad till en flodbank i ett landskap som inte liknar det Kalifornien där hon nyss befann sig. En liten pojke håller på att drunkna i floden. Dana räddar pojken, som visar sig heta Rufus, och inser av gossens och hans mors klädsel och kommentarer att de tillhör en svunnen tid.

Dana har, visar det sig snart, förflyttats tillbaka till denplantage i det tidiga 1800-talets Maryland där hennes äldsta kända anmoder var slav. Pojken Rufus har på något märkligt sätt haft makt att kalla på henne när han riskerade att dö. Det gör han snart igen, och Dana får veta att han är son till plantageägaren Weylin. Det blir början till en serie resor fram och åter i tiden som kommer att spänna över hela Rufus liv. Dana inser snart att hon måste strida för att hennes äldsta kända anmoder Alice ska överleva.

Butler utforskar med stor skicklighet hur en modern kvinna skulle uppleva slaveriet. Hon håller inte tillbaka, det är en bitvis väldigt brutal bok, men Danas berättelse blir aldrig spekulativ eller outhärdlig. Vår berättare har en skarp psykologisk blick som analyserar slaveriets mekanismer. Slavägarnas syn på slavarna har likheter med en narcissistisk sektledares. Där finns förvridna relationer som Butler beskriver nyanserat, utan att någonsin låta oss släppa insikten om att de sjuka förhållandena mellan människor här är inkapslade i ett helt samhällssystem som håller dem på plats.

Alla personer beskrivs som individer och rastänkandet, som ursäktar grymheterna runt Dana, tillåts aldrig sippra in i texten. Ett stycke in i boken slungas också Danas man Kevin med till det förflutna. Han är man och vit, och sålunda inte drabbad av förtrycket, men färgas ändå av en lång vistelse i det förflutna.

Det här låter kanske tungt, men det är det faktiskt inte. Tidens länkar är förmodligen Butlers mest lättillgängliga roman. Den passar både inbitna sf-läsare och alla som intresserar sig för vad det amerikanska slaveriet gjorde med människor och samhälle. Dessutom är den riktigt romantisk! Vill du hellre läsa boken i tecknad serieform finns den också på svenska, under titeln Blodsband.

Gunilla


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev