Sea of Tranquility

Publicerad: Måndag, 25 april 2022, Skribent: Ada

En märklig präst dyker upp i en kanadensisk koloni 1912. En kvinna söker efter sanningen om sin före detta bästa vän i januari 2020. En man spelar fiol i ankomsthallen för luftskepp år 2195. Gemensamt för dem alla är att de upplever något som verkar vara en störning i tiden.  

Emily St. John Mandel är författaren bakom efter-pandemin-romanen Station Eleven som nyligen blivit prisbelönt tv-serie. I hennes nya bok Sea of tranquility är en av huvudpersonerna en författare som råkat nå kändisstatus efter att ha skrivit en roman om en pandemi, strax innan en verklig pandemi slog till. Ja, och författaren i boken bor på en månkoloni eftersom året är 2203. När vi träffar bokens stjärnförfattare: Olive Llewellyn är hon för tillfället på jorden för en föreläsningsturné. Parallellt med kulturminglen och de ständigt nya hotellrummen märker hon att nyheterna allt oftare handlar om en ny smitta som börjat sprida sig…

Nästan 200 år senare funderar ytterligare en av bokens huvudpersoner, Gasperry Jaques, över författaren Olive Llewellyns liv och vad en viss passage i en av hennes romaner egentligen innebär. 

Sea of Tranquility är en bok som visserligen handlar om tiden och möjligheten att förflytta sig i den, men där de olika människornas öden blir det viktiga. Som läsare med facit i hand blir tidsresenärens perspektiv tydligt i scenerna som utspelar sig i början av 2020, när viruset som börjat spridas i Wuhan ännu inte verkar vara något att oroa sig för. Emily St. John Mandel vet hur man skriver fram personer som man som läsare känner för och med. Tidsresetemat är klurigt berättat, men framförallt är det, precis som i Station Eleven, den (o)vanliga människans liv i skuggan av de stora världshändelserna som lyser. 

Aktör: 
Mandel

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev