Årets vinnare av Hugopriset - bysantinsk SF

Publicerad: Onsdag, 5 augusti 2020, Skribent: Gunilla

Hugoprise delas ut av besökarna på världens största SF-kongress. Årets kongress skulle ha gått av stapeln i Wellington i Nya Zeeland, men hölls istället virtuellt. Du kan se en live stream av prisceremonin här.

Pris för bästa roman gick välförtjänt till Arkady Martines A Memory Called Empire, storslagen space opera från en fjärran framtid när mänskligheten har spritts över galaxen och transporter sker genom ett nätverk av maskhålsportaler. Teixcalaaniliimperiet dominerar den mänskliga rymden, styrt från en bysantisk huvudstad.

Kopplingen till Bysans är ingen slump. Arkady Martines är en pseudonym för AnnaLinden Weller,  en historiker specialiserad på det bysantiska riket. I en intervju i Strange Horizons berättar honom hur det gamla Bysans hjälpte henne att skapa ett trovärdigt rymdimperium.

Vår vägvisare i byråkratins och de politiska intrigernas labyrinter heter Mahit Dzmare och stammar från den avlägsna, halvt självständiga gruvinstallationen Lsel Station i utkanten av mänsklig rymd. Mahit får i uppdrag att resa till imperiets huvudstad, där den tidigare ambassadören har avlidit. Till sin hjälp har hon en virtualisering av den förra ambassadörens medvetande, inbäddat i ett implantat som hon kan komma åt med sitt medvetande. Det behövs, för det traditionstyngda Teixcalaaniliimperiet styrs av ritualer och konventioner som en besökare måste känna till. Besöket i huvudstaden utvecklar sig till något av en deckargåta, när ambassadörens död visar sig dölja politiska intriger med förvecklingar till det toppstyrda imperiets översta skikt. Utöver inspiration från bysantinska och det aztekiska riket genomsyras imperiet av avancerad framtidstekniknologi och komplexa kulturstrukturer som "barbaren" Mahit måste lära sig behärska.

A Memory Called Empire är en riktigt njutning för alla som gillar komplexa världsbyggen och storslagen space opera, men också en roman med bra personskildring och tänkvärda funderingar kring kultur och samhällsbyggnad som minnesbärande funktioner. Ett väldigt häftigt och genomtänkt världsbygge att sjunka in i, som bakgrund till den spännande lita-på-ingen-handlingen.

Uppföljaren A Desolation Called Peace släpps nästa vår.

Alla Hugopristagare som finns på våra hyllor hittar du här. Hela listan över vinnare finns här: http://www.thehugoawards.org/hugo-history/2020-hugo-awards/


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev