Wheel of Time

Publicerad: Fredag, 19 november 2021, Skribent: Linda & Jenny

Nu när Game of Thrones har banat väg för fantasyn inom så kallad prestige-TV är det dags för nästa stora fantasyepos att göra entré på TV-scenen: The Wheel of Time av Robert Jordan hade premiär idag!

Själv växte jag mer eller mindre upp med denna mastodontserie på fjorton delar och ser med både bävan och förväntan fram emot hur den kommer gestaltas i pampig Amazon-produktion. Berättelsen är både lång och vidsträckt och beroende på vad man väljer att fokusera på skulle det kunna bli gott och väl dubbelt så många säsonger som den nyligen avslutade tronstriden i Westeros. The Wheel of Time har inte bara politiska intriger i ett stort antal länder på en kontinent som står på randen till både krig och mer övernaturliga katastrofer, utan också ett överhängande övernaturligt hot som hotar att ödelägga världen. Men inte bara det: det här är en värld som har upplevt en katastrof av apokalyptiska mått och vars kulturer har sina rötter i de spillror som återstod efter ett totalt sammanbrott av den högkultur som rådde innan det mytomspunna världsfallet. En högkultur som lämnat efter sig mer eller mindre mystiska artefakter och platser med oanade egenskaper.

När så de onda blekmännen åter börjar visa sig utanför de förödda landen i norr så inser några av de mäktiga magikerna Aes Sedai i sitt Vita Torn att en ny konflikt där hela världens öde står på spel är nära förestående och skickar i hemlighet ut en av de sina för att spåra upp den mytomspunna Draken: titeln mannen som orsakade världsfallet bar, och som nu återfötts för att åter få världen att falla… eller rädda den?


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev