Nyhetssvep - 5:e Oktober

Publicerad: Torsdag, 5 oktober 2023, Skribent: Annie

Sedan jag återvände från bokmässan har jag behövt självisolera mig i cirka tre dagar för att komma bort från människor. Det är mörka ringar under ögonen, ett lätt pipande i öronen och jag har funderat på att börja kedjeröka, bara för att det just nu skulle passa in i estetiken av “person som precis har jobbat bokmässan och är väldigt trött”. Då jobbade jag ändå bara två av bokmässans fyra dagar och min fascination för kollegorna som klarade av alla dagarna är oändlig. Vilka himla troopers!  

Samtidigt var det svinkul, och jättespännande och jag grät när jag fick mitt signerade exemplar av Tom Gaulds Revenge of the Librarians. 10/10 skulle göra bokmässan igen. Men det är också lite skönt att komma tillbaka till rutinerna, och sätta mig med mitt lilla nyhetssvep som en trygg varm filt. Så här har ni! Några guldkorn från våra nyhetshyllor! 

The Hexologists - Josiah Bancroft 

Bancrofts Books of Babel (eller i folkmun, Senlin-serien) kan vara en av bokhandelns mest underskattade dolda pärlor, men efter den har Bancroft inte gjort mycket väsen av sig. Fram tills nu då. Isolde och Warren Wilby är ett gift par som löser mysterier. Isolde är en mäktig Hexolog med ett skarpt öga och helt utan taktkänsla. Warren bär hennes magiska väska och blir vän med alla de stöter på. De har löst otaliga märkliga fall och backar aldrig för en utmaning. Men när kungens sekreterare kommer till dem med ett problem - kungen vill nämligen plötsligt och desperat bli inbakad i en kaka - blir saker och ting mer komplicerade. Insatserna är höga och någon är fast besluten att se till att de inte ska kunna lösa det här mysteriet.  

Premissen är steampunkig, victoriansk whodunnit med kärleksfullt gnabbig dynamik och älskvärda karaktärer. Men om man känner Bancroft rätt är det inte riktigt att göra det rättvisa. Han är en språkkonstnär utan dess like, och väl värd att slänga en extra kik på.  

The Hurricane Wars - Thea Guanzon 

Som föräldralös vid ung ålder växte Talsyn upp sida vid sida med soldaterna som stred för frihet under den hänsynlösa Nattkejsarens styre. Men hon döljer en hemlighet; hon har ljus magi i blodet som påstås kunna skära igenom kejsarens skuggor.  

Kejsarens enda son, prins Alaric, har blivit ett mäktigt vapen i sin fars regi och står obesegrad när det kommer till att utrota alla hot som står i hans fars väg. Men när han ser Talasyn stå lysande ute på slagfältet, omsluten av samma magi som dödade hans farfar, drev hans pappa till vansinne och som satte igång Orkankrigen, förändras allt. Talasyn och Alaric vet att det bara kan sluta med dem och den ovanliga magi de kan skapa tillsammans, men deras allians är bräcklig och känslorna mellan dem kan också stöka till allt.  

Om fantasyromance, enemies to lovers och en vindpinad sydostasiatisk miljö är din grej så bör du spana in den här!  

Guardian: Zhen Hun 1 

Har man sett serien Guardian, som följer den de övernaturliga mysterierna med den kaxiga detektiven Zhao Yunlan och den isiga professorn Shen Wei så har vi nu fått in boken som serien är baserad på. Har man inte sett serien så kan vi iallafall säga att om du är på jakt efter danmei med mycket fokus på mysterium så bläddra i Guardian!  

The Combat Codes - Alexander Darwin 

Efter att krig med massförestörelsevapen förstörde hela världen svor kungadömerna att aldrig mer bruka dem - istället ska konflikter lösas genom brutala kamper mellan representanter, så kallade Grievar Knights.  Murray Pearson var en gång en av de mäktigaste av dessa, fram tills förlusten som skakade hela hans nation. När Murray får syn på den föräldralösa Cego ser han potential – men bara om Cego lyckas överleva de brutala utmaningarna.  

Darwin har bred kunskap inom kampsporters olika aspekter, inte bara de fysiska utan även de mentala, vilket syns i den här välbyggda science fantasy berättelsen.  

Creation Node - Stephen Baxter 

År 2255 utforskar rymdskeppet Shadow och dess sex besättningsmän Oort-molnet. Man har länge misstänkt att det huserar den lilla “Planet Nine” där, men man trodde aldrig att det skulle visa sig vara ett svart hål där. Salma, som är född på skeppet är den första som uppfattar det lilla svarta hålet i och meddelandet som är inskrivet i dess Hawkingstrålning  och snart förstår de att någon använder “Planet Nine” för att försöka få kontakt. Därefter tar utvecklingen enorma proportioner. Få skriver enorma vetenskapliga idéer som Stephen Baxter, och det här kan vara en av hans största grepp någonsin.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev