Hitta rätt i Marvel/Star Wars-seriejungeln

Publicerad: Onsdag, 8 november 2023, Skribent: Petter

För den som känner sig sugen att börja läsa Marvel- eller Star Wars-serier kan den rena mängden av allt som finns till en början verka svindlande. Därför lyfter vi idag några titlar för att underlätta i beslutsångesten.

Daredevil By Chip Zdarsky Vol. 1 - Know Fear

Chip Zdarsky har en rejält vass penna och har under sin karriär jobbat för samtliga av de tre seriejättarna - DC, Marvel och Image. Två varma rekommendationer från hans bibliografi är Spider-Man: Life Story samt hans Batman-serie där första volymen, Failsafe, släpptes tidigare i år. Men det är inte dem det här tipset ska handla om! Det här handlar om Mannen utan fruktan: Daredevil! Det blev totalt 7 volymer av Zdarsky där han verkligen går på djupet med karaktären. Vad är det som driver honom? Vad har han för plågoandar som tynger honom? Allt inramat i en hårdkokt kriminalhistoria – komplett med maffia och maktspel. Serien gästas även av klassiska Daredevil-karaktärer så som Elektra och Bullseye, samt andra Marvel-celebriteter som Spider-Man och Ironman. Ett perfekt alternativ för den som är nyfiken på karaktären, eller letar efter en rejäl serie som håller hög nivå hela vägen genom. Den följdes dessutom upp av uppföljarserien Daredevil & Elektra som även den är väl värd att kolla upp om man gillade de första sju.

Immortal Hulk Vol. 1 - Or Is He Both?

Al Ewings tid med Hulken är bland det mest hyllade Marvel gett ut de senaste åren. 2019 nominerades den till en Eisner Award, när man börjar läsa blir det snabbt tydligt varför. Immortal Hulk har mer likheter med en Carpenteriansk bodyhorror än en konventionell superhjälteserie. Serien ger bilden av Hulken som ett okontrollerbart monster som man ska frukta snarare än den älskvärda jätten han vid andra tillfällen avbildas som. Serien tar sitt avstamp i ett misslyckat rånförsök där Bruce Banner blir skjuten till döds. Han hinner dock inte längre än till bårhuset innan något mörkt väcks till liv inom honom. Därifrån bjuds vi på en minst sagt hisnade mardrömslik resa där det snabbt blir tydligt att demonerna inom Bruce Banner riskerar bli hans undergång. Rekommenderas för den som känner sig redo för en Marvel-serie som försöker göra något nytt och vågar vara annorlunda genom att ta ut svängarna ordentligt.

Star Wars: Darth Vader Vol. 1 – Vader

Darth Vader är en av populärkulturens mest ikoniska skurkar. Allt från hans blodröda ljusabel till döskallelikande hjälm är på många sätt helt tidlösa och bidrar till att han fullkomligt slukar varje scen han är med i. En kan dock tycka att han inte riktigt fått den plats han faktiskt förtjänar i filmerna. Prequelfilmerna berättade historien om hans uppväxt och väg till den mörka sidan, i orginaltrilogin var han förpassad till skurkrollen. Vill man ha mer av käre Vader är Kiren Gillens Marvelserie en alldeles utmärkt väg att gå. Första volymen heter kort och gott Vader och tar vid precis efter slutet av Episode IV: A New Hope. Vader är ute efter hämnd på rebellerna, men vem kan han vända sig till för hjälp? Hans vägar korsas med Aphra, en tekniker med speciell fäbless för gamla vapen och teknologi. Tillsammans beger de sig till planeten Genosis i hopp om att kunna bygga upp en ny armé som ska kunna förgöra rebellerna för gott. Totalt är Gillens arc fyra volymer lång och det är både välskrivet och vältecknat rakt igenom. För den som vill ha ännu mer Vader i sitt liv kan fortsätta med de fyra volymerna av Charles Soule som är läsvärda de med!

Star Wars: The High Republic vol 1 – There Is No Fear

The High Republic är ett initiativ som tagits för att kunna öppna upp möjligheterna att berätta helt nya Star Wars-historier. Det har gjorts både böcker, serier och snart kommer tv-serien Acolyte till Disney+. Handlingen tar plats långt innan allt vad Skywalker och Imperiet heter. Jediriddarna har sin storhetstid och jobbar för att skydda republikens invånare allt eftersom de utforskar nya delar av galaxen och expanderar republikens territorium. Keeve Trennis ligger fortfarande i hård Padawan-träning när hon blir tvungen att göra ett val – ge upp sin dröm om att en dag bli fullärd Jedi eller se till att okända liv inte kommer till spillo! The High Republic är perfekt för den Star Wars-intresserade som kanske känner sig lite mätt på de mer konventionella historierna och är nyfiken på med galaxen lång, långt borta har att erbjuda.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev