May the 4th be with you

Publicerad: Lördag, 4 maj 2024, Skribent: Petter

Idag är det den fjärde maj, May the Fourth, den internationella Star Wars-dagen! Det är en dag som brukar firas med filmmaraton, cosplay och temafester. Men var började traditionen egentligen? Datumet, tillika den rätt billiga ordvitsen, i sig har uppmärksammats i mindre kretsar mer eller mindre sedan det att den första filmen släpptes 1977. Första gången begreppet användes i ett officiellt sammanhang var den 4:e maj 1979. Beklagligt nog var det då i samband med att Margaret Thatcher valdes till premiärminister. Hennes parti, the Conservatives, placerade en annons i tidningen Evening News som löd: ”May the Fourth be with You, Maggie. Congratulations”. 2011 ägde vad som betraktas som det första etablerade firandet rum i Toronto. Det bjöds då bland annat på frågesport, kostymtävling och fanfilmer.  

Sedan Disney köpte upp Lucasfilm har de uppmärksammat dagen med officiella släpp av merch, trailers och serier på Disney+. I år firar de med två större släpp. Dels firas 25 års jubileet av The Phantom Menace genom att filmen återigen går upp på bio. Så även i Sverige! På Disney+ släpper de serien Tales of Empire, en systerserie till Tales of the Jedi som kom för ett par år sedan. Här får vi följa två karaktärer i olika tidsperioder som båda motsätter sig Imperiet på olika sätt.  

Vi på bokhandeln firar dagen med en tävling där ni kan vinna ett fint bokpaket! Tävlingen pågår fram till den 10:e maj och ni hittar den på vår Instagram.  

The fourth will be with you, always!


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev