Prequels, Sequels, Sidequels - tips på böcker som expanderar historien

Publicerad: Onsdag, 15 november 2023, Skribent: Linnéa

Vad hände sen? Eller innan? Ge mig svar tack! 

Många gånger när en serie är avslutad kan man som läsare inte känna annat än: Nej, det är mycket mer jag vill veta! Tacksamt är då när författare känner likadant. Prequel, sequel, sidequel - kärt barn har många namn. Här följer fyra tips på böcker och författare som expanderar världarna vi älskar! 

Vad hände innan? 

Suzanne Collins som skrev Hunger Games-trilogin tyckte att det fanns en historia att berätta om Hungerspelen som tog plats långt innan Katniss och Peeta klev in i arenan. Ballad of Songbirds and Snakes, eller Balladen om Sångfåglar och Ormar som den heter på svenska, är i veckan aktuell på bio. Det är dags för det tionde Hungerspelen och Coriolanus Snow ska för första gången vara mentor åt en spelare. För den som läst eller sett Hungerspelen vet vi hur Snows berättelse slutar men hur hamnade han där?  

Vad hände efter? 

Vad hände efter att Eragon besegrar Galbatorix? I boken Murtagh får vi ta del av Murtagh och Törnes fortsatta äventyr ett år efter att Eragons berättelse avslutats. Efter att ha stridit på både Eragon och Galbatorix sidor är Murtagh inte särskilt populär och med en stor röd drake som reskamrat är det svårt att ligga lågt. När han hör viskningar om en ny ondska som börjar växa beslutar han sig för att börja undersöka saken. Spåren leder till en mystisk häxa, kan Murtagh och Törne besegra henne? 

Låt oss ta ett sidospår 

Ibland finns det en historia författaren vill dela med sig av som utspelar sig samtidigt som berättelsen men med en annan karaktär än huvudpersonen. I The Narrow Road Between Desires, en fristående kortroman i samma universum som The Name of the Wind får vi följa Bast. Han är en fae som vet hur man smyger och smider ränker utan att åka fast. Allra bäst är han på att förhandla och vara den som får ut det mesta och bästa från dealen. När han en dag råkar ta emot en gåva vet han därför inte hur han ska hantera att stå i skuld till någon... 

Bygg mig ett helt universum! 

Ingen har väl med lika mycket dedikation byggt ett så genomtänkt universum som Tolkien. Historierna sträcker sig över millenium och funderar du över något är det nästan garanterat att Tolkien har skrivit en berättelse eller förklaring. Läser du dig igenom hela hans bibliotek är det sen dags att börja om igen för att med ny förståelse lägga pusselbitarna på plats. 

Låt mig få fantisera själv 

Vill man inte ha ett tillrättalagt slut utan vill få använda sin egen fantasi för att spåna vidare på vad som händer sen kan man vända sig till hela Stephen Kings bibliotek. Han är en mästare på att avsluta sina böcker utan att egentligen avsluta sina berättelser, men på ett bra och inte irriterande sätt. Vad händer efter att boken slutar och han är fast där i dimman? Ska du verkligen begrava en person till på Jurtjyrkogården efter hur det gick med katten och barnet? 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev