Witch King av Martha Wells

Publicerad: Fredag, 2 juni 2023, Skribent: Lisa

Martha Wells skriver nytt och besöker oss snart i Sverige! Hennes färska Witch King är en episk fantasyroman med en odödlig demon som huvudperson.  

Demonen Kaiisteron, kallad Kai av sina vänner, lämnar sitt liv i underjorden som en del i stäppfolket Saredis religiösa riter. Saredis är ett folk som åkallar demoner att besätta kroppen av nyligen avlidna, för att få höra deras sista tankar i livet. Därefter tar demonen plats som ny medlem i deras familj. Kai är nöjd med sin tillvaro i stammen tills grässtäpperna plötsligt blir invaderade av en hänsynslös fiende de aldrig har hört talas om. En (mänsklig) generation senare är Kai den ökända Witch King, fruktad och missförstådd av de flesta, hans hjältedåd redan på väg att glömmas bort av de dödliga.     

Witch King utspelar sig i två tidslinjer, den ena följer Kais liv från grässtäpperna, via fångenskap till att bli en nyckelperson i frihetskampen från de invaderande Hierarkernas tyranni. Den andra utspelar sig en generation senare, och börjar med att Kai finner sig själv mördad och fångad i en grav utan vetskap om hur han hamnade där. Efter att en ambitiös men dumdristig magiker råkar släppa loss honom ger Kai sig ut på en resa för att ta reda på vem som konspirerat mot honom och varför, och vad som har hänt med hans vänner. Med sig har han sin vapendragare häxan Ziede och andra personer de träffar på vägen.    

Detta är en bok för dig som gillar episk fantasy med karta, persongalleri och mycket magi. Kai är en sympatisk protagonist, trots sina demoniska förmågor och vandrande mellan kroppar. Världen är genomarbetad och fascinerande. Tidshoppen gör att det finns utrymme för både action med världsomspännande insatser och politiskt intrigerande. Det gör också att läsaren får se konsekvenserna: vad händer efter att en invasion dödat en stor del av den kända världens befolkning? Wells är en skicklig författare som litar på sin läsare och undviker långa förklaringar. Det blir heller varken torrt eller helt svart, även om Witch King är mindre humoristisk än vi har blivit vana vid från Martha Wells tidigare böcker. 

Witch King är Martha Wells första fantasyroman på ett decennium. Hon är främst känd för sin science fiction-serie The Murderbot Diaries, som har vunnit fler priser än det finns plats att lista här. I Witch King känner man igen hennes talang för att skriva action, fingertoppskänslan för omänskliga men ändå väldigt mänskliga karaktärer samt temat hur man kan välja sin familj.   

Lagom till den nya romanen, har vi glädjen att välkomna Martha Wells till flera evenemang i Sverige! Hon besöker vår Göteborgsbutik för signering den 5:e juni och vår Stockholmsbutik den 6:e juni. Därefter fortsätter hon till Uppsala som hedersgäst på science fiction kongressen Konflikt, som även är 2023 års Eurocon, alltså den officiella europeiska kongressen för sf-fandom.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev