Öppna dörren till älvlandet

Publicerad: Tisdag, 14 februari 2023, Skribent: Linda

Nyligen landade Emily Wilde’s Encyclopaedia of Fairies på våra nyhetshyllor. 

I den möter vi den antisociala Cambridgeprofessorn Emily Wilde som framförallt är världens främsta expert inom studiet av älvor och som dras in i en liten bys sysslor med älvor. Samtidigt blir hon ständigt plågad av den mystiska akademiska rivalen Wendell Brambleby som kanske är mer än han utger sig för att vara. 

Förutom att vara en riktigt mysig läsning är den dessutom späckad med spännande fakta om olika sorters älvor. Dessutom märkte vi att vi plötsligt ställdes inför en hel del nya funderingar om älvor, typ som hur man egentligen översätter fae till svenska på ett rimligt sätt (för vi kan ändå komma överens om att fairy kan översättas lite taskigt till älva men att fae är en helt annan sak och mycket bredare). Men vi märkte ytterligare en sak; det har vuxit en fascination kring det fagra folket som vi inte egentligen har tänkt på särskilt mycket. Det har liksom smugit sig på oss och helt plötsligt finns det älvor vart vi än vänder oss i bokhandeln. 

A Dark and Hollow Star 

En spännande läsning från 5 olika perspektiv om en grupp udda personer som tillsammans måste stoppa en seriemördare som håller på med ritualmord som verkar begås för att bryta den ömtåliga barriären mellan det mänskliga riket och älvornas. Det är en stark line-up med en dögullig utvisad halv-fae, en arg läderbärande Fury som ändå blir lite förtjust i den gulliga halv-fae solstrålen, en plikttrogen prins och hans grubblande beskyddare. 

A Court of Thorns and Roses 

När den nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld.
Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.
Men när en uråldrig, ondskefull skugga växer till sig över feernas land måste Feyre stoppa den - annars kommer både Tamlin och hans värld att gå under. 

Silver in the Wood 

Den mörka, plågade Tobias med den väna hjärtat vandrar i Greenhollow med sin katt och sin dryadkompis och har sin kraft bunden till träden. Hela hans liv vänds upp och ner när den energiska och nyfikna Henry Silver flyttar in i Greenhollow Hall. En kort och fin berättelse som har en riktigt vacker folksägensvibb över språket och med en hel del referenser till olika skogsväsen. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev