Romantiska favoriter

Publicerad: Fredag, 16 december 2022

Romantisk fantastik har blivit en jättegenre som lockar allt fler läsare. De klassas ofta som Young Adult på bokhandelns hyllor, men har läsare från alla åldrar och kön. Här presenteras några av de största och bästa titlarna.

A COURT OF THORNS AND ROSES - Sarah J. Maas
När nittonåriga Feyre dödar en varg i skogen dyker en varelse upp för att kräva tillbaka skulden. Hon tas till ett magiskt land som hon bara har hört legender om och förstår att hennes gisslantagare inte är ett hemskt monster utan en av de odödliga alverna som en gång härskade över hennes jord. Den, till en början, isiga relationen mellan Feyre och Tamlin byts snart över till en passion som tvingar henne utvärdera allt hon har hört om alverna. Men ett hot hägrar i fjärran och när hemligheter kommer upp till ytan sätts lojaliteter på prov.
Sarah J. Maas Throne of glass tog världen med storm när den kom ut och när Court of Thorns and Roses kom ut skapade det, otroligt nog, ännu större svallvågor hos publiken. Det riktigt, riktigt heta triangeldramat mellan Feyre, den temperamentsfulla Tamlin och den arroganta Rhysand har säkerligen bidragit till en del del nedgnagda naglar. Att berättelsen är knökfull med oväntade vändningar gör det inte sämre. Finns också på svenska.

FROM BLOOD AND ASH - Jennifer L. Armentrout
Poppy växte upp inom slottets skyddande väggar. Sedan barnsben har hon varit vördad och beundrad som Jungfru, en sakral figur för kungadömet. Hon får inte prata med någon, inte läsa vad hon vill eller göra vad hon vill, men hon har alltid varit en viljestark person. När hon smyger ut en natt möter hon av en slump nyförvärvet i kungsvakten, Hawke. Han vet inte vem hon är, men hon vet exakt vem han är. Tror hon iallafall. Från den natten dras de in i en komplott för att befria landet från den ondskefulla drottningen. Men när sanningar avslöjas och fiender besegras förstår de snart att deras kamp för rättvisa kommer ha ett högt pris. Armentrout gjorde snabbt storsuccé på BookTok och när vi plockade upp tråden var bollen redan i rullning. Armentrout låg inte heller på latsidan. De tre första böckerna i Blood and Ash kom ut i snabb följd. Den fjärde delen i serien beräknas släppas i mars 2023, och en duologi i samma universum, Flesh and Fire, är på gång. Förutom en riktigt spännande karaktärsskildring är det framförallt är det uppbyggnaden vi lever för med några favorittroper som ”enemies to lovers” och ”slow burn”. Finns även på svenska!

KINGDOM OF THE CURSED - Kerri Maniscalco
Emilia och hennes tvilling Vittoria är strigoi, häxor som gömmer sig bland människor för att undkomma förföljelse och hot. Vittorias lemlästade lik hittas några veckor efter att hon har försvunnit och Emilia blir förkrossad, inriktad på hämnd till varje pris. Hon vänder sig i desperation till mörk, förbjuden magi. Då möter hon Wrath, en av helvetets prinsar. Wrath hävdar att han är på Emilias sida och att han har fått uppdraget att luska i en serie mord som har skett på Emilias ö. Men när det kommer till helvetets prinsar och det lyxiga, farliga livet i underjorden är inget som det verkar. Trilogin är precis avslutad och det är verkligen en serie som växer för varje bok. Skulle man kalla den första boken för YA med slow burn, mycket trånande och “will they, won’t they?” så blir andra boken mycket mer new adult med en del explicita scener. Samtidigt är det politiska spelet alldeles magiskt och hjärtskärande och den stora gåtan över vad som har hänt med Vittoria tar en hel del oväntade vändningar.

OUTLANDER- Diana Gabaldon
Året är 1945. Claire Randall från kriget där hon jobbade som sköterska. Hon har återförenats med sin man. För att hitta tillbaka till varandra reser de till Skottland, och vid häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter. Som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna. Plötsligt är året 1743 och Claire är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie, där hon möter Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram mot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid …
Gabaldons mastodontserie på 9 tegelstensböcker är svår att missa. Den tar upp ett helt hyllplan i butiken och har blivit TV-serie. Men som ofta skiljer sig böckerna markant från TV-serien. Det är väl värt att ta sig an böckerna för en särskild upplevelse. Dels för att Gabaldon verkligen kan sin skotska historia, med en detaljrik och trogen skildring tiden, dels för att det är en tidvis nästan fånig berättelse med massvis med sex i kilt. Serien finns också på svenska.

A CURSE SO DARK AND LONELY - Brigid Kemmerer
Prins Rhen av Emberfall lider av en förbannelse som fångat honom i hans artonde levandsår. Enda sättet att bryta förbannelsen är om någon blir kär i honom, vilket han trodde skulle vara lätt, men det var innan han blev ett vansinnigt monster och dödade hela sin familj. Harper har det inte heller jättelätt. Pappan är borta sedan länge, hennes mamma är döende och hennes bror underskattar henne konstant på grund av hennes cerebral pares. När hon försöker rädda en främling på gatan dras hon in i en magisk värld, och det är tur att hennes förutsättningar har tvingat henne att bli tuff. När hon förs till slottet i Emberfall och tvingas tillbringa tid med prins Rhen vet hon inte vad hon ska tro om honom, men förstår att det finns något mer bakom den våldsamma ytan. När Rhen förstår att Harper är något mer än bara en ung kvinna att charma börjar han få upp hoppet. Men fler problem lurar vid horisonten. Ett stundande krig med ett rivaliserande kungadöme, en mörk hemlighet om tronföljden och tveksamma lojaliteter kommer stå i vägen för ett “de levde lyckliga i alla sina dagar”. A Curse so Dark and Lonely är ett riktigt fint återberättande av Skönheten och Odjuret. Den har har de sedvanliga romantiska inslagen, men lyfter också frågor om familjekärlek och att lära sig älska sig själv. Den första boken fokuserar huvudsakligen på Rhen och Harper medan de följande öppnar för fler berättarperspektiv. Också om Rhen är en dysterprick känns det uppfriskande med ett kärleksintresse som är lite mer kommunikativt. Det är dessutom alltid väldigt uppfriskande att se starka karaktärer med funktionsvariation. Det finns inga sexscener förutom i den sista boken, i gengäld är det en stark spänning mellan olika karaktärer genom hela serien.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev