Tress of the Emerald Sea

Publicerad: Onsdag, 5 april 2023, Skribent: Tomas

Tress of the Emerald Sea

Brandon Sanderson är tillbaks med en humoristisk och dramatisk berättelse om en fönsterputsare som räddar sin prins från ett mörkt öde!

Delvis inspirerad av kultboken/filmenThe Princess Bride”,  där vackra Buttercup räddas av sin Wesley, har Brandon Sanderson valt att vända på sagans klassiska roller. I stället för att prinsen räddar sin sanna kärlek undan faran, är det en ung kvinna vid namn Tress som måste övervinna en besvärjerska med fallenhet för förbannelser.

Född på en ö i Smaragdhavet, har Tress haft ett förnöjsamt liv där hon samlat dryckeskärl från hela världen som sjöfarare tagit med sig. Men när ingen annan bryr sig om vad som sker, måste hon axla manteln. Först får hon övertyga en grupp blodtörstiga pirater att föra henne över förrädiska hav för att nå besvärjerskans torn i det mardrömslika Midnattshavet.

En av de saker som gör Lumars tolv hav så farliga, är att de inte består av vatten utan sporer(!) som absolut inte bör blötas ner. Det Karmosinröda havet vore förrädiskt nog med rev och stormar, som sjöfararna hanterar precis som i vår värld. Men alla Havens sporer har olika egenskaper och farliga egenskaper. ”Grönskande” sporer växer explosivt till klängiga lianväxter om de får en snudd väta på sig – se till att inte svälja en av misstag! Solljussporer producerar ljus och hetta, Midnatssporer däremot monster…

Vana läsare av Brandon Sanderson, kanske undrar hur denna roman passar in i hans Cosmere-universum (som vi guidar till i denna artikel). Tress of the Emerald Sea är helt läsbar fristående och är utmärkt att börja med för den som vill testa hans författarskap. Har man läst tidigare böcker, finns lite extra nivåer – som berättaren, som känns igen från en annan bok….

En fartfylld berättelse med allt som en bra seglarskröna bör innehålla: pirater, talande djur, onda magiker, fantastisk magi och såklart en drake! Ett riktigt härligt äventyr, helt enkelt.

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev