Brandon Sandersons många världar del 1

Publicerad: Fredag, 15 juli 2022, Skribent: Tomas och Gabi

Vi är många på bokhandeln som läst och gillat Brandon Sandersons fantasy och han har länge varit en storfavorit bland våra kunder. Allteftersom han skriver vidare, anar man att alla böcker kanske hänger ihop – det betyder inte att de måste läsas i ordning eller att de enstaka serierna inte funkar fristående, utan mer att trogna läsare får ytterligare en dimension.

När hans Kickstarter för nästa bokserie slog ALLA rekord i insamlade pengar, började vi få fler frågor till honom. Var ska man börja, vad handlar böckerna om egentligen? Därför presenterar vi här en guide till Brandon Sanderson och hans världar. Det här är första halvan av guiden. Andra delen hittar du här.

Stormlight Archive
Detta är Brandon Sandersons största och mest omfattande serie, som är nyckeln till den väv som hans Cosmere-universum bildar. Riktigt episk fantasy, med det innovativa världsbygge och engagerande karaktärer som vi är vana från honom.
Stormlight Archives-serien utspelas på en värld av sten och stormar, där kraftfulla oväder sveper över landet och har format både naturen och civilisationen. Både djur och växter gömmer sig i skal, träden lägger sig längs market och gräset kryper ner i den torra jorden inför stormen.
Folket i Roshar kämpar för att överleva den Sista Förödelsen. Efter hundratals år har de Strålande Riddarna, the Knights Radiant, återvänt och kämpar för att driva tillbaka Tomhetsbringarna och deras gud, Odium.

I det rika huvudpersonsgalleriet finner vi karaktärer som:
Dalinar Kohlin, ledare för de Strålande Riddarna, kämpar inte bbara mot Tomhetsbringarna men även mot politiska rivaler och ibland till och med Stormfadern själv.
Kaladin Stormblessed är en man av Ära, en av de firsta som blev en av de nya Strålande Riddarna. Han kämpar med skuld för de han förlorat och mörkret inom sig själv.
Sallan Devar, Ljusvävare, lärd och konstnärligt geni, har många ansikten. Ibland är hon Shallan, blyg men temperamentsfull om provocerad. Ibland är hon Veil, modig och vågad, en erfaren bluffare. Och ibland är hon Radiant, självsäker och mästare av sitt Shardblade. Men hennes olika jag är inte alltid överens…

Stormlight Archives kommer vara två set om fem (rejäla!) böcker vardera. De fyra första är avslutade, och den femte planeras släppas till julen 2023 eller våren 2024 – och utgående från tidigare produktion, kommer Brandon Sanderson hålla sitt schema!

Mistborn – Första eran
De första tre böckerna i Mistborn-sviten: The Final Empire, The Well of Ascension och The Hero of Ages, ställer frågan vad som skulle hända om ”den mörke härskaren” van det stora kriget?
För tusen år sedan triumferade Härskarens arméer och alla världens länder underkastades hans styre. Sedan dess har han härskat över en värld där aska ständigt faller från skyn, tjock dimma fyller varje natt och majoriteten av befolkningen lever förslavad.
Ättlingarna till de som hjälpte Härskaren har fått gudalika krafter och status. Deras blod har potentialen för magi, Allomancy, med vars hjälp de kan ”bränna” svald metall och få övermänskliga krafter. Ett Tennöga kan svälja tennflagor och få massivt förbättrade sinnen, så de kan se genom dimman och höra samtal flera hus bort. En Zinkbrännare, en Upprörare, kan påverka andras mentala tillstånd och sätta fart på deras känslor.
Ovanligast av alla är Mistborn, de som kan använda alla metallers egenskaper. Bara den lojala adeln har rätt att födas med dessa gåvor och vilka de är, hålls hemligt.
Vin är en gatuflicka och småtjuv, som hela livet haft ovanlig tur. Om hon måste, kan hon knuffa till andras känslor och påverka deras beslut. När hon möter Kelsier, den enda som levande flytt Härskarens gruvor, inser hon att hon är en Mistborn. Och Kelsier behöver desperat en Mistborn, för han planerar den största möjliga stöten: Han ska stjäla imperiet!

Mistborn-trilogin är bland det mest spännande Sanderson har skrivit, med en mörk och komplex värld där nya upptäckter lurar bakom varje hörn. Vad är sanning, vad är myt, hur långt helgar ändamålen medlen? Vad är meningen med, priset för och hjältemodets belöning? Allt detta diskuteras på olika sätt i boken utan att de någonsin tappar sitt tempo. Det är rätt många sidor, men de är riktiga bladvändare och den enda varningen de behöver är att inte börja läsa för sent på kvällen, då de är svåra att lägga ifrån sig.

Wax and Wayne – Mistborn, Andra Eran
Händelserna under Mistborn-världens andra era utspelar sig trehundra år efter den första trilogin. Den värld som stagnerat under Härskaren har nu löpt framåt med stora steg. Staden Elendel är livlig och allting känns ljusare och mer dynamiskt. Denna bokserie har en väldigt stark vilda western-känsla, med laglösa nybyggarstäder, järnvägar och revolvermän.
Men medan upptäckare och teknologer har blivit många, har Mistborn-krafterna dött ut. Det finns ännu Allomancers och utan Härskarens överseende på hur de föds, har dessa krafter mött och blandats med de Ferumkemiska, vilket lett till ”Tvillingfödda” som våra huvudpersoner Wax and Wayne. Wax, egentligen Lord Waxilium, kan kontrollera sin vikt och ”ta sats” mot metaller för att färdas långt över luften. Wayne kan spara helande krafter till senare och skapa en tidsbubbla kring sig själv, vilket gör honom väldigt tålig.
Wax lämnade adeln för att bli en lagman i gränslandet efter en familjetragedi, men återvänder till familjens ägor när han måste ta över. Med sig har han sin pålitlige partner Wayne, och sin fästmös kusin Marasi, som är en pionjär inom området kriminellas beteende. De har alla fester att besöka, mysterier att lösa och en mängd hemligheter och konspirationer att avslöja.

Denna andra Mistborn-serie är ett härligt besök tillbaks till en ny och förbättrad värld. Det som en gång var fakta är nu myt, med otroliga upptäckter som väntar runt hörnet. Denna serie består av fyra böcker och sista delen, The Lost Metal, släpps i November 2022.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev