Brandon Sandersons många världar del 2

Publicerad: Måndag, 18 juli 2022, Skribent: Tomas och Gabi

Vi är många på bokhandeln som läst och gillat Brandon Sandersons fantasy och han har länge varit en storfavorit bland våra kunder. Allteftersom han skriver vidare, anar man att alla böcker kanske hänger ihop – det betyder inte att de måste läsas i ordning eller att de enstaka serierna inte funkar fristående, utan mer att trogna läsare får ytterligare en dimension. Därför presenterar vi här en guide till Brandon Sanderson och hans världar. Det här är andra halvan av guiden. Första halvan hittar du här.

Elantris
Elantris är för närvarande en fristående roman inom Cosmere-universat, tillika Brandon Sandersons första utgivna roman. Den håller än!
Elantris handlar om en stad som en gång var en civilisationens juvel. Om du blev utvald av Shaoden fick du bli en Elantrian, en magisk skinande varelse som kunde rita runor i luften som påverkade världen. Helande, teleportation och andra krafter fanns i deras händer tills den dag välsignelsen blev en förbannelse. De utvalda blev sjukliga, med grånad hy, ostillbar hunger och sår som inte kunde läka. Varje stukad tå och litet sår fortsatte värka tills de samlade smärtorna drev dem vansinniga.
Raoden är prins av Arelon, riket inom vilket den nu förbannade staden Elantris ligger, blir tagen av Shaoden. När det upptäcks, blir han inlåst i Elantris med de andra offren. Kommer han ge upp, eller kan han hitta ett sätt att behålla förnuftet?
Serene är Raodens blivande brud, som anländer till nyheten att hennes framtida make är död. En änka utan att ens ha mött sin man, kastar hon sig in i det politiska spelet och avslöjar en komplott mot riket och Elantris.
Något mindre actionfylld än många andra Sanderson-böcker, är detta ändå mycket intrikat världsbygge, med fin karaktärsutveckling och politisk intrig.

Warbreaker
Warbreaker är en, än så länge, fristående roman i Cosmere-universat.
Den handlar om systrarna Siri och Vivienna, prinsessor i riket Idris. Vivienna har fostrats från födseln till att äkta Gudakungen i Hallandren, ett rivaliserande rike som varit ett hot i många år. Men fruktande att kriget kommer vad de än gör, väljer konungen att skicka Siri, helt oförberedd, istället för Vivienna. Nu helt utan syfte i livet, följer Vivienne efter sin syster för att rädda henne och de får båda chansen att försöka förhindra kriget.
Medan detta och mycket annat sker, börjar Lightsong, en av de ”återvända” i det Hallandriska hovet att undersöka sanningen bakom den religion som gett honom hans priviligierade ställning. Vem var han, egentligen, innan han återvände från de döda och blev en underskön gudomlig person?

The Reckoners
En ungdomsserie som funkar även för vuxna läsare, som äger rum i mer av en modern science fiction miljö än mycket annat av Sanderson.
När Calamity dök upp i himlen för tio år sedan, fick ett antal vanliga människor mirakulösa krafter. Men de blev inga superhjältar, för med deras gåvor kom en enorm vilja att härska. Dessa supermänniskor erövrade världen och de ända som kämpar emot dem är en liten rebellgrupp. Vanliga människor utan krafter, men med tålamod att studera supermänniskorna tills de hittar deras svaghet och kan gillra en fälla för att ta kål på dem, en och en.
David är en pojke. En dag såg han sin pappa mördas av en av de starkaste supermänniskorna, Steelheart. Han söker efter rebellerna för att få hämnd, och för att dela hemligheten som bara han känner till: den nästan osårbare Steelheart kan blöda även han.
The Reckoners är en serie som består av tre böcker: Steelheart, Firefight och Calamity

Skyward
Ännu en science fiction serie, handlar Skyward om tiden efter att mänskligheten besegrades och nästan utrotades. De få överlevenade kraschade på en planet som kallades Detritus, tom och omgiven av enorma övergivna rymdstationer. Förföljda av bombardemang från rymden, drevs människorna under jorden tills de fann ett skeppsvarv. Nu har de byggt sina egna rymdskepp och börjat kämpa emot.
Spensa är en förrädares dotter och längtar efter chansen att bli pilot och återupprätta familjenamnet. Det är svårt med hennes fars gärningar hängandes över henne, men när hon hittar ruinerna av ett urgammalt skepp ser hon sin chans. Om hon kan reparera skeppet – och övertala det att hjälpa henne, för det här skeppet har egna åsikter. Massor med åsikter, till och med!
Skyward-serien består just nu av tre böcker och tre långnoveller: Skyward, Starsight, Cytonic och novellsamlingen Skyward Flight. Den fjärde boken Defiant planeras till 2023.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev