Den femtonde doktorn är här!

Publicerad: Fredag, 10 maj 2024, Skribent: Petter

Den excentriske Tidslorden från planeten Gallifrey är äntligen tillbaka med en ny säsong.  

Långköraren Doctor Who har varit i gång sedan 60-talet, med en paus från tv-apparaterna under större delen av 90-talet. Totalt har det blivit hela 875 avsnitt uppdelade på 39 säsonger under vilka Doktorn reinkarnerat till en ny skepnad 14 gånger.  

Varje gång har en ny skådespelare axlat rollen och gett den sin egna personliga touch. Tom Baker hade sin ikoniska halsduk, Patrick Throughton sin charmiga lekfullhet och Matt Smith gillade fiskpinnar med vaniljsås (för att inte tala om flugor, alla vet att flugor är coola). Vem av dem som gjort det bäst är en högst subjektiv fråga, vilket svar man får där beror helt på vem det är man frågar. Alla har de i alla fall färdats genom tid och rum med hjälp av Doktorns rymdskepp/tidsmaskin-kombo: Tardis, allmänt känd för att vara större på insidan. Som sällskap har de haft den ständiga Kompanjonen – ofta en helt vanlig person som ryckts från sin vardag för att följa med ut i oändligheten.  

Genom åren har det inte bara bjudits på minnesvärda Doktorer, vi har även fått stifta bekantskap med ett stort antal minnesvärda skurkar. Två av de mest klassiska av dessa, de fascistiska mutanterna Daleks och de känslokalla Cybermen, har varit med ända sedan starten på 60-talet. Just dessa två är bra exempel på att Doctor Who är en serie som inte skyggar för att våga vara larvig. Designen på dem har mer eller mindre varit oförändrad genom alla år, skulle man se dem i dag helt utan kontext är det nog få som skulle uppfatta dem som obehagliga eller farliga. I kontrast till det har vi De Gråtande Änglarna som dök upp under David Tennats tid som Doktorn. De är stenstatyer som bara rör sig när man inte tittar på dem. Ett extremt obehagligt koncept för ett monster som säkerligen resulterat i otaliga mardrömmar. Om du inte sett avsnittet ”Blink” tycker jag du slutar att läsa här och åtgärdar den missen nu på direkten. Det är Doctor Who när det är som allra allra bäst.    

I den nya säsongen är det alltså dags för den 15:e doktorn i ordningen.  Den här gången görs rollen av Ncuti Gatwa som för många kanske är bäst känd från otroliga Sex Education på Netflix. Han fick smygstarta sin tid som Doktorn redan i julas i och med att 60-årsjubileet av serien firades. Där gav Gatwas Doktor ett självsäkert intryck med både pondus och energi, klart lovande inför nya säsongen. I trailern syns dinosaurier, spöklika ting från det okända och övergivna rymdstationer – allt en klassisk Doctor Who säsong behöver! Tummarna hålls för att de levererar och att Doktorn får vara del av våra liv i minst 60 år till.     

Den nya säsongen kan här i Sverige ses på Disney+ och första avsnittet släpps den 10:e maj.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev