Krypande skräck till Halloween

Publicerad: Fredag, 27 oktober 2023, Skribent: Annie

För inte så längesedan öppnade jag min dagstext med att fundera lite över hur subjektiv jag fick vara i mina urval när det kommer till vilka titlar jag vill lyfta. Knappt en vecka senare skrev min kollega “kanske en superhalloweentext med dina absoluta favvisar?” Jag skrek hörrni. Helt upp till mig? Helt subjektivt? Annies bästa skräckisar?? Count me the fuck in!  

Risken är så klart att jag outar mig själv här. Tänk om ni inte tycker om mina favoriter?  

Om ni ser någon titel här som ni bara “den var ju hur dålig som helst.” Ja, hörrni. Då får det vara så. Och ytterligare disclaimers - jag är egentligen ganska lättskrämd och är inte så bra på blod och body horror, så det här blir lite mer av de krypande skräckisarna.  

En dag kommer säkert komma då jag inte fangirlar över A.M Shine. Men det är ABSOLUT inte den här dagen!  

The Creeper följer den avdankade, panka historikern Ben och arkeologen Chloe som får ett uppdrag av den mystiska miljonärseremiten Dr Sterling att undersöka en isolerad by på den irländska vischan. De ska särskilt fråga om myten om the creeper. Väl där möts de av misär, isolation och infödsel. När de frågar om the creeper stänger alla dörrarna, alla förutom en liten flicka med helsvarta ögon. “Tre nätter kommer ni se honom…. varje natt kommer han närmre.” Fick sova med tända ljus och ett komplicerat förhållande till mina gardiner i ungefär en vecka. 

The Watchers 

När Minas bil och mobil går sönder i mitten av en skog som inte finns på någon karta tvingas hon undersöka skogen. Precis när natten faller möts hon av en panikslagen person som snabbt tvingar in henne i en betongbunker där tre utmärglade udda människor bor. Snart förstår hon varför de inte kan fly - för något smyger omkring där ute under nätterna.  

Lite mer överlevnadsskräck än vad jag egentligen drar mig till men en sådan stark premiss och ett slut som får en att ifrågasätta allt omkring en.  

Hex - Thomas Olde Heuvelt  

I Black Spring vandrar spöket av en häxa från 1600-talet. Hennes ögon och mun är igensydda och kommer man för nära hör man viskningarna som manar en att begå hemskheter. Black Springs invånare är vana vid hennes sedvanliga runda och hennes tendens att ibland dyka upp i skrubbar eller vardagsrum, men för säkerhets skull har de implementerat en säkerhetsgrupp som övervakar hennes minsta rörelse. Fram tills den dagen då ett gäng ungdomar bestämmer sig för att leka med elden.... Jag vet att det är blandade åsikter kring den här, men jag tillhör skaran som är besatt av spöket av den viskande, oberäkneliga häxan. En riktigt krypande bok med en grand finale. 

The Twisted ones - T. Kingfisher 

När Mouse får frågan om hon kan rensa hennes döda mormors hem tackar hon motvilligt ja, för hur illa kan det vara? Svar: sjukt illa. I oredan och kaoset, bland råttbajs och annan skit, hittar hon anteckningarna från hennes mormors make Cotgrave, som han på något sätt lyckats hålla undan hennes kontrollerande grepp. Anteckningarna är ostrukturerade och blir mörkare och mörkare, samtidigt som märkliga saker börjar hända i huset. Och bakom huset, på en mystisk kulle står obehagliga stenhuvuden som verkar ha med det att göra. Kanske låg det någon slags sanning i Cotgraves anteckningar? Den enda boken på den här listan som är mer åt det lovecraftianska hållet, men som i gengäld har flera lager av olika skräckinslag - allt ifrån det obehagliga i hemmet, till hoarding till obehaglig skog och natur. Dessutom med en ljuvlig hund i handlingen!  

The last house on needless street - Catriona Ward 

I ett gammalt ruckligt familjehem bor Ted med sina minnesproblem, sin alkohol och sin kasettspelare, där han spelar in meddelanden för att komma ihåg saker. Han har även en vild dotter som skapar kaos i hans liv. Hans enda tröst är katten Olivia. Men när en ny granne flyttar in kommer allt ställas på sin spets.  

Det är omöjligt att säga så mycket mer om den här gotiska-skräck-psykologiska thrillern. Men asså atmosfären. Vändningarna. Det är en fragmentarisk mardröm som bara stannade med mig.  

Haunting of Hill house - Shirely Jackson 

Dr. Montague är fast besluten att bevisa att spöken finns. I ett desperat försök att öppna porten för hemsökelser bjuder han därför in fyra främlingar till det ödsliga Hill House där gästerna bara har en enda gemensam nämnare - de har alla varit med om övernaturliga saker. Bland människorna som ska dela bostaden under en period finns den hjärtliga assistenten Theodora, den ensamma, ömtåliga Eleanor och Luke, Hill House’s framtida ägare. Alla dyker upp med tanken att de möjligtvis ska få uppleva ett oförklarligt fenomen eller två, men Hill House har andra, mörkare planer. 

Känner man igen titeln är det förmodligen för att regissören Mike Flanagan har gjort en fantastisk skräckserie som bär namnet, men de är verkligen två helt olika saker. Boken ett praktexemplar när det kommer till psykologisk skräck och är ett MUST READ om man är det minsta intresserad litterära hemsökta hus, och är en sån där som väcker obehag som stannar svinlänge hos en. Eller iallafall hos mig.  Finns på både svenska och engelska! 

The Shining - Stephen King 

Jack Torrances nya jobb på Overlook Hotel är en perfekt chans till en ny start. Han kommer ha massvis med tid att spendera med familjen och skriva på sin roman som den nya vaktmästare under hotellets lågsäsong. Men ju mer tiden går desto mer avskilt och ondskefullt börjar hotellet kännas. Och den enda som verkligen märker av det onda som virvlar i luften är den femåriga sonen Danny. Här handlar det också så mycket om det utdragna för mig, allt ifrån de märkliga händelserna, till den plågsamt långsamma förfallet i familjen.  Finns både på svenska och engelska. 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev