Nya samlingsalbum på svenska

Publicerad: Måndag, 28 augusti 2023, Skribent: Linnéa

Modesty Blaise Jubileumsbok 

Serien om Modesty Blaise skapades 1963 av författaren Peter O’Donnell och tecknaren Jim Holdaway. I närmare 40 år fortsatte O’Donnell sedan att skriva både böcker och serieäventyr med Modesty och hennes vapendragare Willie Garvin i huvudrollerna. 
 
Medan de flesta andra äventyrsserier har dött en stilla död har Modesty Blaise aldrig upphört att fascinera och fånga läsarnas intresse, vilket säger något om seriens kvalitet och originalitet. Modesty Blaise har i över 50 år haft en stor och hängiven svensk läsekrets och den här jubileumsboken vänder sig till fans i alla åldrar. Här har vi samlat ett urval av några av de allra bästa äventyren, faktasidor om serien, böckerna och filmerna med Modesty Blaise samt ett förord som Peter O’Donnell skrev till en brittisk samlingsutgåva av serien före sin bortgång 2010, 90 år gammal. 

Fantomen: Den hemliga krönikan 

När en hemlig krönika hittas i Frankrike visar det sig att Fantomens familjetradition av brottsbekämpning sträcker sig längre bak än tidigare trott: Korsriddaren d’Errant, barbaren Cernwulf och egyptiern Rahotep, alla maskerade hämnare klädda i blått. Men dokumentet innehåller mer gåtor än svar. Vilka var dessa män, hur kan de alla besuttit dödskalleringen, och varför kan upptäckten av detta dokument leda till världens undergång? 

Serierna är skrivna från 1993 fram till 2014 och finns nu för första gången samlade i en volym. Följ med när Fantomen får reda på sina förfäders äventyr! 

Kalle Anka & Co 75 år 

Kalle Anka & C:o gavs ut för första gången 1948 och är därmed Sveriges äldsta ännu utkommande serietidning. Under 75 år har generationer av svenskar både roats och bildats av Kalle Anka och hans vänners öden och äventyr. I den här jubileumsutgåvan samlas ett urval av de bästa och mest klassiska serierna ur Kalle Ankas enorma seriearkiv. 

10 år med Lilla Berlin 

Det är tio år sedan Lilla Berlins hipsters tog Sverige med storm. Ellen Ekman började teckna serien om trendkänslighet, retrovurm och hantverksöl i tidningen Metro 2013. Sedan dess har det blivit sex böcker. 
 
Vad har hänt på tio år? Inte bara seriens skapare har blivit äldre, även hennes seriefigurer Otto, Mira och Stina har tvingats växa upp. 10 år med Lilla Berlin visar upp seriens bredd och utveckling, från initierade diskussioner om instagramfilter och emojis till krig, pandemi och klimatkris. Ellen Ekman lyckas vrida humor ur de svartaste stunderna och de löjligaste trenderna, i samlad form blir hennes serier en samtidshistorisk godispåse. 

Pirinen, Joakim: Allvar på riktigt – Jubileumsbok

Det är 40 år sedan Joakim Pirinens debut “Välkommen till sandlådan” publicerades. Det numera kultförklarade albumet var starten för den svenska serieboomen. 
 
För att fira att albumet nu fyller medelålder, och Joakim Pirinen fyra decennier som utgiven serieskapare, kommer här en samlingsbok med verk från 1983 fram till 2023. Samtliga tidigare opublicerade i bokform med nyskrivna texter och kommentarer. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev