Hisnande digitala DnD-äventyr i Baldur's Gate 3

Publicerad: Onsdag, 16 augusti 2023, Skribent: Petter & Liv

Nyligen släpptes det hett efterlängtade rollspelet Baldur’s Gate 3 till PC, något som inneburit att många av oss fått säga adjöss till allt vad normala åtaganden i vardagen heter. De tidigare spelen i serien släpptes i slutet av 90- och början av 2000-talet och bygger precis som det nya spelet på modifierade Dungeons & Dragons-regler. Skådeplatsen är Forgotten Realms, en klassisk DnD-setting där åtskilliga spel, böcker och serier tidigare utspelat sig. Nu senast fick vi se den i långfilmen Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Handlingen tar sin början på ett mindflayerskepp där spelaren vaknar upp kidnappad, mot sin vilja förs en grodyngelliknande varelse in i ens skalle. Skeppet attackeras och krashlandar, från det blir det upp till en själv att hitta ett sätt att få ut ynglet eller dö. Äventyret kan börja. Spelstudtion Larian har gjort ett helt otroligt jobb att efterlikna hur det är att spela DnD med papper och penna. Situationer avgörs med faktiska tärgningsslag, spelaren har stor frihet i alla beslutstagenden och makt att styra historien i önskad riktning. Lägg där till välskrivet manus, omsorgsfullt animerade dialoger och en uppsjö färgsprakande karaktärer så blir resultatet ett riktigt panglir! En varm rekommendation från alla oss på bokhandeln som testat.

Om man inte kan få nog av episka äventyr (eller bara känner dig lite skärmtrött) bjuder Liv från Göteborgsbutiken här på en gäng fina boktips:

TALES OF THE DYING EARTH av Jack Vance
I den här klassikern kommer du som Baldur’s Gate och/eller DnD-spelare att känna igen magisystemet med spell slots, och många av spelens namn på spells kommer härifrån! Gary Gygax drog mycket inspiration från Vances verk i skapandet av DnD, och det märks.

THE FIRST BOOK OF LANKHMAR av Fritz Leiber
Det här är också en riktig klassiker - en samling rafflande äventyr i sann DnD-anda med en barbar och en tjuv med magiträning i huvudrollerna. I Leibers epos föddes många troper som lever kvar i fantasymedia än idag, till exempel tjuvgille-konceptet. Även Leibers verk tjänade som inspiration för Gygax.

THE ROAD TO NEVERWINTER av Jaleigh Johnson
Ett väldigt uppenbart tips - detta är en trevlig och rolig prequel till DnD-filmen Honor Among Thieves som kom tidigare i år! Här omnämns Baldur’s Gate, och världen kommer såklart kännas igen eftersom detta äventyr är satt i samma värld som BG (Forgotten Realms).

DRIZZT DO'URDEN: LOLTH'S WARRIOR

Avslutande delen i serien The Way of the Drow. Hemligheter börjar nystas upp och oron i staden Menzoberranzan. Drizzt Do’Urden kan inte längre hålla sig utanför upproret när det växer till proprotioner som ingen i Forgotten Realms kan missa.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev