Ahsoka

Publicerad: Onsdag, 23 augusti 2023, Skribent: Petter

Idag är det premiär för de två första avsnitten av miniserien Ahsoka på Disney+. Ahsoka Tano som karaktär skapades 2008 av George Lucas och Dave Filoni inför den anmierade långfilmen Star Wars: The Clone Wars. Avsikten var att skapa en karaktär som kunde ge Anakin Skywalker motivation att gå från ung och hetlevrad lärling till en mer reserverad och eftertänksam mästare. Men vem är egentligen Ahsoka Tano och vad behöver man veta inför seriestarten?  Frukta icke! Här kommer en kort sammanfattning för den som önskar uppdatera sig.

OBS! Följande text innehåller spoilers för serierna Star Wars: Clone Wars och Star Wars: Rebels.

Ahsoka kommer ursprungligen från planeten Shili där hon i tidig ålder upptäcks av jedierna och påbörjar sin träning att bli jediriddare. När klonkringen bryter ut fortsätter hon sin träning som padawan till Anakin Skywalker. Till en början är deras relation rätt skakig men med tiden bygger de ett starkt band som mästare och lärling. Under det fortsatta kriget klättrar Ahsoka i rang och blir snart en respekterad militär ledare inom republiken. Detta ändras dock drastiskt då hon blir felaktigt anklagad för flertalet alvarliga brott, bland annat ett mord. Hon tvingas till flykt samtidigt som Anakin beger sig ut i jakt på den som faktiskt är skyldig. Flykten blir dock inte långvarig. Ashoka arresteras och avvisad som jedi. Som tur är lyckas Anakin hitta gärningspersonen innan någon dom hinner falla. Ahsokas tilltro till jedirådet har dock hunnit förstöras och hon säger nej när de erbjuder henne att ansluta sig till dem igen. När Kejsar Palpatine sätter sin grymma plan Order 66, utrotningen av alla jediriddare, till verket måste Ahsoka återigen fly och påbörja ett liv i det dolda. Detta sker rent tidsmässigt ungefär samtidigt som slutet av den tredje och sista filmen i prequel-trilogin.

Efter det att kejsaren kommit till makten och etablerat sitt imperium kommer Ahsoka i kontakt med den före detta senatorn Bail Organa och är då med under uppbyggnaden av rebellrörelsen. Hos rebellerna blir hennes roll att förse deras olika grupperingar med information. En av grupperna, kända som Spectres, fångar hennes intresse lite extra. Detta för att en av gruppens medlemmar, jedin Kanan Jarrus, har börjat träna en padawan – en ung pojke vid namn Ezra Bridger. Ahsoka ansluter sig strax därpå till gruppen. Under ett uppdrag till planeten Malachor konfronteras hon med sin gamle mästare - numera mer känd som Darth Vader. Under deras strid kollapsar byggnaden de befinner sig i och Ahsoka tros förlorad.  I själva verket räddas hon av en framtida Ezra Bridger som för henne till säkerhet via den mystiska Världen mellan Världar – en plats som existerar bortom tid och rum. 

Ahsoka återvänder till sin egen tid, innan dess lovar hon Ezra att hon ska söka upp honom så fort hon kan. När hon återförenas med sina gamla vänner får hon dock reda på att Ezra lämnat över sig till den onde Storadmiral Thrawn i ett desperat försök att skydda planeten Lothal från total förstörelse. Direkt ger hon sig i väg i jakt på Thrawn för att hitta Ezra. Det är alltså här den nya serien tar vid.

Efter att ha sett det första avsnittet ser det ut som vi kan förvänta oss ett klassiskt och välskrivet Star Wars-äventyr. En stor del av avsnittet dedikeras till att ställa ut spelpjäserna på planen och etablera den grund serien sedan ska bygga vidare på. Trots det lyckas den få en att direkt vilja dra igång avsnitt 2 när eftertexterna börjar rulla, det verkar minst sagt lovande.

Här följer tre tips för den som fått mersmak efter det två första avsnitten:

Thrawn – Nyfiken på att lära dig mer om miniseriens storskurk? Storadmiral Thrawn fick nyligen en helt egen boktrilogi som fick fint mottagande av såväl fans som kritiker. De tre böckerna berättar Thrawns historia, hur han kom till makten och hittade sin plats som Kejsar Palpatines mest betrodda officer.

Star Wars: Women of the Galaxy – Ahsoka Tano är bara en av många fantastiska kvinnliga karaktärer i Star Wars-universumet. Här samlas 75 karaktärsporträtt innehållandes allt från karaktärsbakgrunder till bakom kulisserna-anekdoter. Varje porträtt kompletteras av fina färgillustrationer.

The Art of Mandalorian Season 2 – Ahsoka dök upp I ett av avsnitten av den andra säsongen av The Mandalorian. Den här boken bjuder på en djupgående och insiktsfull genomgång av designarbetet bakom serien. Intervjuer med teamet som arbetade med serien blandas med skisser och konceptmålningar av karaktärer, planeter, skepp och varelser. Tummarna hålls för att Ahsoka snart får samma fina behandling!

 

     

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev