Tales From The Loop

Publicerad: Onsdag, 11 mars 2020, Skribent: Petter

Simon Stålenhags retrofuturistiska bilder av ett Sverige som aldrig fanns tog hela världen med storm när de dök upp online. När han satte ihop dem till konstboken "Ur Varselklotet" 2014, fick vi stiga in i landskapet kring Slingan. En värld hämtad rakt ur 80-talisternas barndom, förutom att den var befolkad av robotar, märkliga kraftverk och vrakrester med utomvärldslig prägel. 2016 kom uppföljaren "Flodskörden" (Things from the Flood) med undertiteln Illustrerade sägner ur Slingans landskap.  Simon Stålenhag har även släppt "Passagen" (The Electric State) som utspelar sig i ett drömt västra USA och illustrerad Urtidsbilder (text Anna Davour), en fackbok om dinosaurier och andra urtidsdjur.

Den tredje april i år släpps äntligen tv-serien som baseras på Stålenhags verk på Amazon Prime. Än så länge är finns det inte mycket detaljer om vad vi kan förvänta oss annat än en kort och ganska lös synopsis: Handlingen är, till skillnad från orginalboken, förlagd till USA och kommer, i likhet med orginalboken, kretsa kring invånarna i ett område beläget ovan den mystiska jättekonstruktionen Slingan. Nyligen släpptes en trailer som skvallrar om en serie trogen Stålenhags estetik och inte bara i det rent bildmässiga. Det ser även ut att vara en serie med stort fokus på de mänskliga karaktärerna och deras förhållande till varandra och tekniken kring dem. Ser man till listan på namn som är inblandade i produktionen är det flertalet som sticker ut. En av producenterna bakom serien är Matt Reeves som tidigare bland annat regisserat Apornas Planet-trilogin och nästa år är aktuell med en nytolkning av Batman. Det inledande avsnittet är regisserat av Mark Romanek som, förutom en uppsjö musikvideor, gjort Robin Williams thrillern One Hour Photo och filmatiseringen av Kazuo Ishiguros Never Let Me Go.

I samband med serien är vi jätteglada att välkomna Stålenhag till Stockholm för ett samtal kring tv serien och signering av den nya utgåvan av Ur Varselklotet / Tales from the Loop. Den 17:e april är han i butiken i Stockholm och den 8:e maj i Göteborg. Mer detaljer kring detta kommer, är man intresserad rekommenderar vi att hålla utkik på vår Facebooksida där vi löpande släpper all info.


Kommentarer

Nyhetsbrev