Sommarläsning typ 5. Sträckläs en serie 

Publicerad: Måndag, 14 augusti 2023, Skribent: Linnéa

Läser du gärna långa bokserier? Då vet du hur det kan vara... Du väntar och väntar på nästa del, ibland går det snabbt (fast känns långt) medan andra gånger tar det bokstavligen åratal. När du har tiden att läsa mycket känns det fantastiskt att kunna sluka en serie som redan är avslutad eller där det redan släppts många delar. 

En välskriven, färdigutgiven trilogi i högt tempo där handlingens vändningar är svåra att förutspå! 

Vi får följa 17-åriga Meridan som i tio år vart helare i ett livstidsfängelse. Vad har Meridan gjort för att hamna i fängelset i sån ung ålder? Inget annat än att inte vilja släppa taget om som pappas hand när han döms för förräderi. Meridans mål är naturligtvis att fly från fängelset så när rebellernas ledare kommer till fängelset i illa skick med en lapp som säger “Håll henne vid liv, vi kommer” så ser hon sin chans. Men att hålla rebelledaren vid liv blir inte så lätt som Meridan trott. En mystisk farsot sveper genom fängelset samtidigt som rebelledarens dom hänger på att hon ska utföra tre livsfarliga uppdrag.  

Metro 2033 är rysk postapokalyptisk rysar-SF som inte lämnar något hopp kvar. Någon tryckte på knappen och vedergällningen var omedelbar; det var det sista världskriget, det finns ingen kvar att starta flera. Världen är förödd men i Moskvas atombombssäkra tunnelbanesystem klamrar sig några tusen människor kvar vid livet, mer eller mindre civiliserat. Stationerna utvecklas till små stadsstater med vitt skilda ideologier och religioner, lika ofta i kamp mot varandra som mot de mörka tunnlarnas muterade livsformer. Vi följer en ynglings strapatser genom den dunkla och farofyllda miniatyrvärld där hoten ständigt skiftar och kulturens lågor fladdrar allt svagare, på väg mot den slutgiltiga insikten. 

Genom rymden simmar en otänkbart stor sköldpadda kallad A'Tuin. På dess skal står fyra elefanter som bär upp en platt värld på sina ryggar. En värld fylld med excentriska häxor, hårt arbetande dvärgar och en och annan drake (i alla fall om du tror på dem hårt nog).  För första gången har någon på denna Skivvärld bestämt sig för att turista genom okända trakter. Med sig har vår naive resenär en wannabe-trollkarl, en ilsken magiskt resväska med tusentals små fötter och en kamera driven av en sarkastisk lill-demon. På vägen möter de arga drakryttare, förolämpar några gudar och kommer väl nära världens kant... Så börjar serien om Discworld, Terry Prachetts fantastiska skapelse som kom att omfatta ett 40-tal böcker. Böckerna går att läsa fristående, som kortare serier med specifika karaktärer eller så ger man sig på hela serien från början till slut!  

En gåtfull, uppfinningsrik bok som blandar historia, fantasy, magi och handfast verklighet. Rotherweird är en stad synbart utan historia. Inga guideböcker eller andra skildringar nämner platsen, trots den intressanta arkitekturen och medeltida stadsplanen. Redan under elisabetansk tid, på 1500-talet, kastade sig nämligen Rotherweird loss från det övriga England. Staden fick ett slags fribrev av drottningen på ett villkor, att ingen någonsin tilläts studera dess historia. Den vilar nämligen på en hemlighet så mörk att den aldrig kan tillåtas komma ut. Jonah Oblong är historielärare och har fått jobb i staden, med noggranna föreskrifter att inte nämna stadens historia och ingen historia före år 1800. Sir Veronal Slickstone är en mystisk miljardär som på något sätt har skaffat sig rätten att renovera en nedgången herrgårdsbyggnad i staden. De två männens vägar korsas, och kolliderar, på ett sätt som kommer att få förödande effekter för den undangömda staden.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev