Poddarnas tid är nu! 

Publicerad: Fredag, 11 augusti 2023, Skribent: Petter

Det svenska sommarvädret har i år verkligen lämnat mycket att önska. Molenen har varit tjocka och regnet har fallit. Att vara fast innomhus innebär dock ett umärkt tillfälle att lyssna i kapp, eller hitta nya poddar! Här följer därför några tips med våra absoluta favoriter. Håll till godo! 

Speljuntan

En svensk tv-spelspodd med nytt avsnitt varje onsdag. Vanligtvis pratas det spelnyheter och ges spelintryck, men nu under sommaren är det tema-avsnitt som gäller. Utöver avsnitten som kommer varje vecka har de även producerat en handfull spännande dokumentärer som alla är väl värda att lyssna på. Två av dem fastnade hos mig lite extra. Den ena heter Konsten att banka huvudet i en vägg – om vad det är som får folk att nöta svåra spel ända in i fördärvet. Kul berättat med mycket humor!  Den andra heter Den stora tystnaden och handlar om de arbetsvillkor röstskådespelare i branschen tvingas arbeta under. Insiktsfullt om en yrkesgrupp som, ironiskt nog, sällan får göra sin röst hörd. 

Not Another D&D Podcast

Har du varit sugen på att börja lyssna på en DnD-podd men känner att åtagandet som är att börja med t ex Critical Role är lite för stort? Du kanske inte heller spelat DnD och är nyfiken på hur det går till? Not Another Dungeon and Dragons Podcast är i så fall perfekt för dig! Börjar man från början får man följa en erfaren spelledare guida ett gäng inte så värst erfarna spelare genom deras första äventyr. Det blir både roligt, lärorikt och ger mycket inspiration till ens egna spel.  

Nördigt

En av Sveriges första (de har hållit på sedan 2012) och största poddar om nördkultur. Varje vecka avverkas det senaste inom tv, film, spel och serier. Med sin generösa bredd när det kommer till ämnen passar den ypperligt för den som är ute efter en enda podd att stilla sina nördbehov med. Vi på bokhandeln tyckte det var extra kul nyligen när Gabrielle de Bourg och Anders Jansson var med och pratade om ”Call of Cthulhu Sverige: Lund, den förbjudna kunskapens stad” som släpps i höst. Vi väntar med spänning! 

Our Opinions Are Correct

Författarna Annalee Newitz (The Terraformers, Atonomous) och Charlie Jane Anders (All the birds in the sky) går in på djupet när det kommer till allt som är science fiction! Böcker, film och spel. Ofta med spännande gäster och insiktsfulla diskussioner. Det är även en podd som inte skyggar tillbaka när det kommer till att lyfta både det som är mainstream och det mer nischat obskyra, något som ger en fantastisk härlig variation från avsnitt till avsnitt.      

Trash taste

Vi avslutar med en podd som faller under kategorin ”Trevligt att ha på i bakgrunden”. Det vill säga poddar som man kanske inte behöver sitta och lyssna koncentrerat på för att hänga med i, utan snarare ha på i bakgrunden medan man gör något annat. Trash taste uppgörs av tre vänner som för några år sedan flyttade till Japan för att komma närmre landets kultur och nörderier. Ämnen som tas upp handlar ofta om just Japan, anime i synnerhet, men det är inte sällan diskussionen svävar iväg och börjar kretsa kring något helt annat. Ibland är det tänkvärt, ibland är det dumt – men nästan alltid kul och underhållande att lyssna på. Om man är osäker på vilket avsnitt man ska börja med rekommenderar jag att titta efter dem där de får besök av anime- och mangaskapare.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev