Läs en klassiker i hängmattan

Publicerad: Måndag, 16 juli 2018, Skribent: Gunilla

Solen vräker nådlöst hetta över oss och den enda rimliga platsen att befinna sig är nedsänkt i vatten. Men någon gång måste man ju stiga upp ur blötan och lägga sig på en filt eller i hängmattan. Varför inte då passa på och läsa en av de där böcker-jag-borde-ha-läst-böckerna? Jag har helt subjektivt valt ut tolv måste-titlar från våra hyllor – några lättsamma och några som kräver mer eftertanke. Alla finns i stryktåliga pocketutgåvor för strandläsning.

Douglas Adams: The Hitchiker’s Guide to the Galaxy (1979)
Den kanske bästa hängmattsboken. Rolig, lättläst, fyndig och fortfarande märkligt aktuell, efter nästan 40 år. Det hela tar sin början en torsdag vid lunchdags, då jorden helt utan förvarning förintas för att ge plats åt en interstellär genomfartsled. För Arthur Dent, som redan har sett sitt hus jämnas med marken av kommunens bulldozrar, blir det en hårdare smäll än han riktigt klarar av. Tyvärr (för Arthur) är det bara början. Finns också på svenska och i samlingsutgåva med alla delar i serien.

Isaac Asimov: Foundation (1951)
Storslaget är bara förnamnet när Asimov skriver om ett märkligt, galaxomspännande projekt. Stiftelsen, som skapas av vetenskapsmannen Hari Seldon, har till uppgift att bevara människosläktets kunskaper under den tid av barbari som förestår när det väldiga vintergatsimperiet går under. Inte nog med det, med hjälp av den mycket avancerade beteendevetenskap - kallad psykohistoria - som Hari Seldon utvecklat, kan det väldiga skeendet förutses och påverkas i lämplig riktning.

Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale (1985)
En 80-talsklassiker som har fått nytt och välförtjänt liv av att bli tv-serie. Ingen mysig strandfiltsläsning, kanske, men en kusligt bra bok för alla som vill påminna sig om att frihet och mänskliga rättigheter inte är något vi kan ta för givet.  I ett framtida USA övertaget av religiösa fanatiker är staten aggressivt fördömande till den sexuella frihet som tidigare rått i landet. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder hänsynslöst som "Tjänarinnor". De indoktrineras i sin roll som statliga föderskor och lever under strikt övervakning. Deras barn får endast avlas av utvalda män ur den nya härskarklassen. Finns också på svenska.

Iain M. Banks: The Player of Games (1988)
En tidig Culture-roman av Iain M. Banks, lätt att komma in i också för den som inte vet något om författarens storslagna space opera-universum. Jernau Gurgeh är en spelare på jakt efter nya utmaningar. Han bjuds in till en turnering i ett obskyrt men ofattbart rikt imperium. Spelet han ska delta i är mycket komplicerat, nästan som livet självt, och vinnaren blir kejsare över det azadiska imperiet. Gurgeh kastar sig in i leken med livet som insats.

Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr Norrell (2004)
Den nyaste titeln på listan. Jag har tagit med den för att jag tycker att den passar så bra att sträckläsa över sommaren. Den är tjock och välskriven, men ändå lätt att dras med i. Clarke fogar de övernaturliga elementen i vår värld på ett mästerligt sätt. För århundraden sedan när magin ännu var stark i England var Korpkungen, ett barn uppfostrat av älvor, den störste trollkarlen. I början av artonhundratalet är han föga mer än en legend och med en galen kung på tronen och kråmande poeter som sätter tonen i riket tror ingen längre på praktisk magi. Det är då den skygge herr Norrell från Hurtfew Abbey reser till London för att hjälpa regeringen i kriget mot Napoleon - på magisk väg - och stöter ihop med den unge trollkarlen Jonathan Strange.

Philip K Dick: Blade Runner (1968)
Boken som låg till grund för filmen med samma namn. Rick Deckards jobb är att spåra och avrätta (eller med en förskönande omskrivning: "dra in") förrymda mänskliga robotar, androider. Androiderna är ytterligt intrikata imitationer av människor, så människolika att de har livsvilja, självkänsla, självbevarelsedrift. En del androider vet över huvud taget inte om att de är något annat än riktiga människor, eftersom de har (falska, inplanterade) minnen av en barndom, en uppväxt, ett komplett liv. Finns också utgiven på engelska under originaltiteln Do Androids Dream of Electic Sheep? och på svenska som Blade Runner.

William Gibson: Neuromancer (1984)
Boken som skapade cyberpunken, och kom att styra både hur vi senare kom att se på datornätverk och virtualisering. En av de mest inflytelserika science fiction-böckerna någonsin; genreöverskridande cybernetisk metafysik i en mörk, hård nära framtid där städer växt ihop till jättelika urbana organismer och livet helst upplevs i neurala nätverk.

Frank Herbert: Dune (1965)
En roman som passar sällsynt bra att läsa den här veckan. På ökenplaneten Arrakis skördas den mystiska drogen melange, nödvändig för den interplanetära rymdfarten. Kontrollen över planeten är av yttersta vikt för det barocka, adelsstyrda imperium som styr den mänskliga rymden i en fjärran framtid. Familjen Atreides får Arrakis som förläning, men störtas i en komplott iscensatt av den konkurrerande adelssläkten Harkonnen. Hertiginnan Jessica Artreides och hennes unga son Paul flyr ut i öknen och räddas till livet av de grottlevande fremen, som lever i en slags symbios med Arrakis väldiga sandormar. Resten är, som de brukar säga, historia.

Ursula K LeGuin: The Left Hand of Darkness (1969)
Ursula K LeGuin är kanske mest känd för sina Övärldsböcker, men det var med Mörkrets vänstra hand som hon slog igenom på allvar. Romanen erövrade både Hugo- och Nebulapriset, och är i dag en av science fiction-genrens mest uppmärksammade romaner någonsin. Handlingen tilldrar sig på planeten Vinter, där konstant istid, snö och kyla råder. Ingenting växer, inga strider utspelas och ingen kärlek frodas. Varelserna på Vinter är androgyna och antar antingen manligt eller kvinnligt kön under vissa perioder då fortplantning sker.

Terry Pratchett: Going Postal (2004)
Vilken Discworldbok är roligast? Inte lätt att säga, men jag har tagit en favorit ur högen. Going Postal har en charmig huvudperson, som dessutom stretar genom regn och snö, något som kan verka ganska lockande just nu. Lurendrejaren Moist von Lipwig stod vid en skiljeväg i livet. Han fick välja mellan att bli hängd - eller att rädda Ankh-Morporks skadeskjutna postverk. Det var inget lätt val, men han bestämde sig till slut för postverket. Nu måste han se till att breven kommer fram. Mot sig har han regn, snö, hundar, brevbärarföreningen, semaforbolagets onda styrelseordförande och en nattlig mördare. När han dessutom helst av allt vill få ihop det med Adora Bell Dearheart börjar livet bli riktigt komplicerat.

Terry Pratchett & Neil Gaiman: Good Omens (1990)
En sådan där hysteriskt kul bok som man kan fnittra till hur många gånger som helst. Enligt Agnes Nutters profetior - världens enda totalt pålitliga guide till framtiden - kommer världen att gå under på en lördag. Nästa lördag för att vara exakt. Strax efter tedags...   Ängeln Aziraphale och demonen Crowley blir involverade i detta drama tillsammans med Adam (antikrist) och hans kompisar, häxjägaren Thou-Shalt-Not-Commit-Adultery Pulsifer och hans lilla (väldigt lilla) häxjägararmé, sataniska nunnor från St Beryls tjattrande orden, tibetaner, aliens, 4 apokalyptiska personer och andra underliga varelser från de yttersta dagarna.

Mary Shelley: Frankenstein (1818)
Äldsta boken på listan fyller 200 i år. Mary Shelley skrev den 1816, på ett besök hos Lord Byron i Schweiz under den sällsynt regniga och kalla sommar som följde på Tamboravulkanens utbrott året dessförinnan. Det handlar om Victor Frankenstein, som vill skapa den perfekta människan och av likdelar skapar ett monster. En vanskapt gestalt som skrämmer folk till vanvett och som till slut förföljer sin skapare för att hämnas. Hat, våld och ondska kantar vägen mot undergången.

Fler klassiker hittar du på våra listor över Masterwork science fiction, Masterwork fantasy och Deltaböcker.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev