Årets bästa fantasy & skräck

Publicerad: Fredag, 25 december 2020

2020 har dominerades av giganternas återkomst. Brandon Sandersons Rhythm of War i Stormlight Archives-serien var hett eftertraktad av många. Likaså House of Earth and Blood, den första boken i Sarah J Maas nya  Crescent City -serie. Men vi har också sett hur många titlar planerade för utgivning sköts upp till nästa år. Tråkigt, på ett sätt, men desto mer att se fram emot! Och även om 2020 har varit lite av en berg och dalbana har vi hittat nya favoriter! 

PEACE TALKS och BATTLEGROUND av Jim Butcher
Det har varit ett bra år för alla Dresden Files-fans därute. Först kom Peace Talks tidigt i år, tätt följd av Battleground. Peace Talks tar vid bara fyra veckor efter att slutet på Skin Games. Harry försöker vänja sig vid ett nytt liv med sin dotter. Men hans två ansvarsområden, som Knight of Winter och Warden of the White Council, låter sig inte så lätt förenas. Ingenting blir heller lättare av att hans bror dras in i en incident med, milt sagt, internationella implikationer. Battleground tar vid där Peace Talks slutar och leder vidare mot Harrys största strid i Dresden Files historia. Allt han håller kärt sätts på spel. Läs båda – Peace Talks sätter stämningen och Battleground levererar actionen. Här kan du höra Jim Butcher prata om böckerna.

THE OBSIDIAN TOWER av Melissa Caruso
Ryx är en kunglig vivomancer. Magiskt blod flyter genom hennes kropp och hon är född att härska. Men hennes kraft gör att allt som hon tar i dör. I rollen som väktare av Gloamingard Castle har hon istället blivit en skicklig  strategiker, med uppgift att hålla stridande stormakter i schack. När en person hittas död mitt under en fredsförhandling måste Ryx sanningen bakom det mystiska dödsfallet.
The Obsidian Tower utspelar sig i samma värld som Carusos Sword and Fire-trilogi och är en riktig pangstart på en helt ny trilogi. Massor av action, politiska intriger och bristfällig magi gör det här till ett måste. Dragkampen mellan gott och ont, där ovetskap om vad som faktiskt har hänt håller läsaren på halster, gör det här till ett riktigt bra läs där överraskningarna haglar.  

PIRANESI av Susanna Clarke
Piranesi lever ett ensamt liv i ett labyrintiskt hus med vindlande hallar, utan att ifrågasätta vem han är eller varifrån han kommer. I huset finns också The Other, en person som Piranesi ibland träffar för att utbyta information. Genom Piranesis kvasivetenskapliga iakttagelser avtäcks gradvis ett mysterium och vi får svar på våra frågor. Är de många hallarna verkligen oändliga? Vad döljer sig i och bakom huset?
Susanna Clarkes nästan hypnotiska historia om Piranesi och hans oändliga hus har charmat sig in i många medarbetares hjärtan här på bokhandeln. Bokens märkliga, klaustrofobiska mysterium håller läsaren i ett järngrepp. Du tvingas engagera dig i mysteriets utveckling och ju mer du anstränger dig, desto större blir njutningen. Läs en recension här.

THE SOUTHERN BOOK CLUB’S GUIDE TO SLAYING VAMPIRES av Grady Hendrix
Patricia Campbell lever ett alldeles för lugnt och stilla liv som hemmafru i Charleston. Hennes främsta glädje är för tillfället en bokklubb, där en grupp väldigt olika kvinnor läser böcker som de flesta män tycker är alldeles för blodiga. Livet tar en ny vändning när en attraktiv granne flyttar in. Patricias senila svärmor hävdar att hon har träffat grannen tidigare. Patricia råkar ut för ett oförklarligt våldsdåd. Och traktens barn börjar försvinna. Dags för bokklubben att rycka ut!
Här bjuds på oväntad vänskap mellan kvinnor som kämpar mot samhällets krav, diskussioner om rasism, misogyni och samhällsklasser. De ironiska diskussionerna och ibland riktigt blodiga inslagen gör att The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires är svår att lägga ifrån sig.

THE CITY WE BECAME av N K Jemisin
På Manhattan kliver en ung man av tåget, utan att minnas vem han är, vad han heter eller varifrån han kommer. I Brooklyn märker en politiker att hon kan höra New Yorks sånger, som ekar i takt med hennes klackar. Och hon är inte ensam om att ha djup koppling till staden New York. För varje stad har en själ och New York, städernas stad, har fem. Tillsammans måste fem främlingar enas för att bekämpa mörkret som hotar alla.
Jemisin fortsätter att skriva storslagen fantasy med The City We Became, första delen i en ny serie. Med färgstarka karaktärer och fantastisk dialog är det här spännande, nervkittlande fantasy (eller urban fantasy, eller lite båda) som både tar upp rasism och  misogyni, tillsammans med den hatkärleken som många känner för New York. Läs Karins text om boken här.

DE LEVANDE DÖDA av Gunilla Jonsson och Michael Petersén
Vi måste förstå lyfta upp den nya skräckromanen av SF-bokhandlarna Jonsson och Petersén. De levande döda är andra delen i Mauerfall, som utspelar sig i samma värld som rollspelet KULT. KULT är ett ockult skräckrollspel från 90-talet, inspirerat av bl.a. Hellraiser och subkultur. Behöver du då ha spelat KULT för att förstå eller uppskatta böckerna? Nej, verkligen inte. De Levande Döda står sig bra på egna ben, precis som den tidigare boken i serien. Läs Lisa Linds text om boken här. Alla exemplar av både De levande döda och första boken, Döden är bara början, som säljs i Stockholmsbutiken och näthandeln är signerade av författarna.

THE UNSPOKEN NAME av A.K. Larkwood
Vad skulle du göra om du visste när du skulle dö - och hur? Csorwe vet redan. Hon kommer klättra upp för berget, gå in i The Shrine of the Unspoken och dö som martyr, det mest ärofyllda slutet någon kan få. Men planen går i stöpet när en kraftfull magiker dyker upp och erbjuder Csorwe ett annat öde. Hon får leva om hon följer med honom, blir lönnmördare och överger sin gud. Men gudarnas minne är långt, och den som lever länge nog tvingas betala sin skuld.
The Unspoken Name är en spännande, välbalanserad och episk science fantasy om att välja, att ta konsekvenserna av sina val och att finna sin egen väg. I en fin blandning av fantasy och science fiction får vi följa med både ner i uråldriga gravkammare och ombord på rymdfarkoster. Dödskulter, gammal magi, döda gudar och queer kärlek. En riktig höjdardebut, helt enkelt.

MEXICAN GOTHIC av Silvia Moreno-Garcia
Noemí Taboada tar emot ett panikslaget brev från sin kusin, som hävdar att hennes nya make försöker förgifta henne. Noemí inser att något inte står rätt till i High Place, släktens gamla hus i en mexikansk småstad, och hon beger sig dit för att lista ut vad som pågår. Hon är inte rädd kusinens make, som är både skräckinjagande och fascinerande, eller för dennes far, den gamle patriarken som uppvisar ett egendomligt intresse för Noemí. Hon är inte heller rädd för huset, trots att det långsamt och blodigt börjar invadera hennes drömmar. Men medan Noemí långsamt avkläder familjens och husets hemligheter blir det allt svårare för henne att lämna High Place. Feministisk gotisk skräck från 50-talets Mexiko. 

THE OLD DRIFT av Namwali Serpell
Årets fantasysuccé kommer från Zambia. Namwali Serpells episka berättelse om tre släkter med band till trakterna på gränsen mellan Zambia, Zimbabwe och Sydafrika spänner över mer än hundra år. Det hela tar sin början 1904 på ett hotell i Old Drift, en bosättning nära Viktoriafallen, dit vinddrivna existenser från Europa och södra Afrika har samlats. Där händer något som ger oss anledning att flytta till Italien 1939, där en ung kvinna helt täckt av dansande päls(!) tvingas till ett hastigt uppbrott. Den breda släktkröniken vecklas ut till en berättelse om Viktoriafallen som magnet för kolonialmakternas tjänare, men också om hur märklig och sagolik tillvaron och människorna ofta är. Toppenbra! Boken vann året Arthur C Clarke Award.

MONSTER I TERAPI av Mats Strandberg & Jenny Jägerfeld
En psykolog är spårlöst försvunnen. I hennes journaler, markerade med “Dr Jekyll”, “Carmilla och Laura” och “Dorian Grey” återberättas samtal mellan psykologen och karaktärer vi känner från klassiska skräckromaner. Går det att förstå de här karaktärerna, som vi antar att vi redan känner innan och utantill? Vissa av deras problem kanske vi kan känna igen oss i, även i vårt moderna samhälle?
Monster i terapi är en bok som rymmer både litteraturhistorisk analys och psykologisk tolkning. De många bilderna, handskrivna marginalanteckningarna och infogade breven och telegrammen tillför extra krydda. Läs en liten intervju med Mats här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev