Monster i terapi

Publicerad: Torsdag, 9 januari 2020, Skribent: Gunilla

- Det finns hopp för monstren, säger Mats Strandberg. De har väldigt igenkänningsbara problem, vi har alla monstruösa sidor, och ofta handlar det om att lära sig hantera och leva med de sidorna.

Mats pratar om sin kommande roman, eller kanske ska vi kalla det för fackboksroman, skriven tillsammans med psykologen och författaren Jenny Jägerfeld. För alla som gillar viktorianskt förträngande av människans mörka sidor och romaner med klippbokskänsla är Monster i terapi en riktig höjdarbok.

Det hela börjar med ett brev till polisen. En psykolog har försvunnit mystiskt och hennes fru tror inte att försvinnandet är frivilligt. Bland psykologens efterlämnade papper fann frun mappar med förberedelserna för ett bokprojekt. Hustrun hade ett antal patienter som tycktes hämtade från den viktorianska eran. Som läsare får vi tillgång till hennes arbetsmaterial. Mapparna är märkta ”Dr Jekyll”, ”Carmilla och Laura”, ”Dr Frankenstein & hans familj” och ”Dorian Gray”. Däri återfinns samtal mellan terapeut och patient, tillsammans med bilder, brev och annat som kastar ljus över den hjälpsökandes dilemma. Det hela vävs samman till en berättelse, där vi till slut förstås får vet vad som hände psykologen.

- Vi började med Dr Jekyll och Mr Hyde, berättar Mats, för den frågeställningen är så otroligt tydlig. Vi har den kontrollerade mannen som tar till flaskan för att släppa sina hämningar. Där finns en beroendeproblematik och ett resonemang kring samhällets krav som var lätt att ta till sig. Det mest komplexa problemet hittar vi hos Frankensteins. De går i familjeterapi, kan vi säga.

Alla bokens monster är hämtade från 1800-talslitteraturen.

- Böckerna skrevs i en tid när otroligt mycket var förbjudet, säger Mats. Men mycket känns ändå relevant i dag. Carmilla och Laura är ett par där den ena vill leva monogamt och den andra i ett öppet förhållande. Viktor Frankenstein har skapat ett liv och inte berättat om det för sin fru. Vi har hittat moderna problem, som vi tycker finns i böckerna från början.

Som i alla bra ”klippa-och-klistra-romaner” är mycket av materialet hämtat från källorna. Tre fjärdedelar av det monstren säger till terapeuten är hämtat direkt från 1800-talsböckerna. Terapeutens frågor och marginalanteckningar tillför en nutida vinkel på problemen. Och flera monster får faktiskt hjälp.

- Vi kliver in i handlingen i ett skede där det inte är för svårt att ”rädda dem”, berättar Mats. Frankensteins monster har inte hunnit döda Viktors lillebror än. Samma sak med Dr Jekyll, han har inte hunnit begå något mord.

Resultatet är en  bok med drag av både litteraturhistorisk analys och psykologisk tolkning. De många bilderna, handskrivna marginalanteckningarna och infogade breven och telegrammen tillför extra krydda.

Monster i terapi släpps 24 januari. Samma dag kommer Mats och Jenny till SF-Bokhandeln för signering. 5 februari är de i Malmö och 6 februari i Göteborg.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev