Stephen Kings nya thriller

Publicerad: Tisdag, 3 augusti 2021, Skribent: Linda

Stephen King läser högt ur sina nya thriller.

En av de mest fantastiska sakerna med Stephen King är att han fortsätter ha nya idéer till nya romaner. Och att de nya romanerna allt som oftast faktiskt blir riktigt bra. 

"Billy Summers" är historien om titelkaraktärens förflutna och hans nutid. Tidigare en prickskytt i Irakkriget, nu en mördare mot betalning. Han har alltid försvarat sitt yrkesval med att han bara dödar onda män. Och han är den bästa på vad han gör. En effektiv mördare som tar sig ut mer effektivt än Houdini när jobbet är klart. Billy visar upp ett trögtänkt yttre för sina kunder är han en nyfiken och kvicktänkt person inuti som till och med skryter om att han "plogat sig igenom" den notoriskt svårgenomträngda Infinite Jest. Så när han tar ett sista uppdrag som kräver att han har en långsiktig täckmantel, väljer han att leva som författare, och spendera dagarna med att skriva sin självbiografi.

I vilket annat yrke skulle han kunna hålla sådana konstiga timmar och inte vara ansvarig för någon utom hans kreativa musa? Vad han inte räknat med är att hans nya syssla får honom att reflektera över sitt liv, och allra mest oroande, att reflektera över det moralska i hans yrke. Och det är när man börjar tvivla på sitt uppdrag som saker börjar gå fel...

Stephen King har alltid varit bra på att lägga in små metareferenser till sig själv och till "sin egen" värld, så när Billy lajvar författare och börjar skriva en roman kan man i beskrivningarna av skrivandets mödor riktigt se King själv framför sig, hamrandes på tangentbordet. När Billy åker förbi ett ensligt beläget hotell med en trädgård med djurfigurklippta buskar är det en tydlig blinkning till gamla fans och läsare, och Billy Summers är en roman som kanske får ett extra lager för de av oss som läst King tidigare. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev