Nightflyers

Publicerad: Torsdag, 7 februari 2019, Skribent: Linda

Säsong ett av serien Nightflyers sändes på Syfy Channel i december och sedan första februari finns hela serien på Netflix. Att serien bygger på en bok av George RR Martin är det nog också få som missat, men alla kanske inte har koll på kortromanens ganska långa och brokiga historia.

Nightflyers publicerades första gången 1980 som novell i tidskriften Analog science Fiction and Fact, men redan året efter kom en utökad version av novellen ut som kortroman. George RR Martin själv har sagt att idén kom när en recensent hävdade att Skräck och SF var varandras motpoler och inte kunde kombineras (vi får kanske anta att recensenten helt missat t.ex. filmen Alien). Resultatet ledde till en Locus Award för bästa kortroman, samt en nominering för Hugo Award i samma kategori.

Boken utspelar sig i det som kallas A Thousand Worlds-världen och dit hör bland annat också ’Dying of the Light’, ’Sandkings’ och ’A Song for Lya.’ Majoriteten av de novellerna finns i samlingarna Dreamsongs bok ett och två.

Första försöket att filmatisera den kom 1987 års Nightflyers. Enligt Martin själv var den filmen i huvudsak baserad på den allra första kortare novellen. Den serie som nu kommit på Netflix är i sin tur mer baserad på filmen än på boken, vilket innebär att det är ganska stora och betydande skillnader mellan boken och den nya serien. Men inget ont som inte har något gott med sig! Det betyder att man kan både se serien och läsa boken och få behållning av båda oavsett i vilken ordning man gör det, för George RR Martins SF är lika läsvärd som hans Fantasy och skräck.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.