Color out of Space

Publicerad: Fredag, 24 januari 2020, Skribent: Petter

Den sydafrikanske regissören Richard Stanely har tagit sig an utmaningen att filmatisera H.P. Lovecrafts klassiska novell Color out of Space. Novellen har formen av en återberättelse av de mystiska händelseförlopp som utspelade på familjen Gardners gård efter det att en meteorit kraschat på deras ägor. Det är en historia om galenskap och förvriden natur och ansågs både av kritiker och Lovecraft själv som ett av hans allra bästa verk.

Filmatiseringen som går upp på svenska biografer idag utspelar sig, till skillnad från novellens sena 1800-tal, i modern tid. Familjen Gardner har precis flyttat till landet från staden med en romantisk dröm om det ljuva farmarlivet i bagaget. Försöken att få igång någon form av odling går dock inte riktigt som de tänkt och valet att satsa på alpackamjölk framstår som minst sagt oklart. Efter en aningen seg uppstart tar filmen fart på riktigt efter det att meteoriten slår ned. Särskilt läskigt blir det dock aldrig och att ta filmen på alvar går det heller inte riktigt att göra. Behållningen ligger snarare i Nicholas Cages förmåga att ständigt fascinera. Ingen spelar galen på det sätt han gör. Vare sig han skriker på alpackor eller äter tomater – han har min fulla uppmärksamhet och jag kan inte slita blicken från honom. Förutom galenpannan Cage hämtar filmen i sig tydliga influenser från klassiska monsterfilmer från 80- talet och är som bäst när den bjuder på imponerande praktiska monstereffekter och splatter á la John Carpenter. Är man mer mån om en ordentlig Lovecraft-tolkning gör man kanske bäst i att skippa denna. Vi rekommenderar i så fall istället tyska ”Die Farbe” från 2010.

I våra butiker och på näthandeln har vi som vanligt en uppsjö av böcker, spel och prylar inspirerade av Lovecrafts verk.


Kommentarer

Nyhetsbrev