Årets bästa barnböcker

Publicerad: Onsdag, 30 december 2020

För alla med barn i sin närhet har 2020 bjudit på en bred blandning av bra saker, men om något kan man nog säga att det här var följetongernas år. Flera nya, lovande serier har dragit igång och vi fick fortsättningar och fina avslut och på några favoritserier.  

KNÄCKARBANKETTEN av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén
Kökspojken Amund och hertigdottern Ottilia dras in i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén har tillsammans skapat en rikt illustrerad saga som funkar både som högläsning och att läsa själv. Lämplig för 6-9 år.

MUSSE OCH HELIUM av Camilla Brinck
Under 2020 avslutades serien om de två mussyskonen Musse och Helium på ett rafflande sätt. Musse och Helium är två små möss som bor hemma hos Camilla, men märkligt nog förstår de varandra ändå. När de hittar ett mystiskt hål i väggen som leder till en annan värld, där det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa förstår de att Djurriket står inför stora faror. De farliga Duvjägarna är nämligen på jakt efter den magiska Guldosten som finns gömd någonstans. Musse, Helium och deras djurvänner måste rädda Djurriket. Äventyr som passar jättefint för högläsning, med fina, färgglada illustrationer. Serien avslutades i år med femte boken, Den sista kampen. Lämplig för 6-9 år.

YLVANIA: HOTET MOT VÄKTARSTJÄRNAN av Ylva Hällen
Det börjar med en mystisk förbannelse. En elev på magikerskolan förstenas. Adrian vaknar samma natt med känslan av att han var på plats när det hände. Strax därefter förstenas självaste Stjärnmästaren. Vittnen pekar ut Adrian, som grips för brottet och sätts i fängelse. Resten av väktarstjärnan vet inte vad de ska tro. Är Adrian skyldig eller inte? Och kommer det som händer nu att splittra väktarstjärnan för alltid?
Hotet mot Väktarstjärnan är den tredje boken i Ylvania, en serie om förödande hemligheter, om barnens vänskap som sätts på prov och om ljusets kamp i en allt mörkare värld. Lämplig för 6-9 år.

IMPERIETS ARVINGAR av Oskar Källner & Karl Johnsson
Syskonen Alice och Elias lever ett trivsamt liv med sina föräldrar utanför Uppsala, fram tills dess att deras mamma försvinner under mystiska omständigheter. När de stöter på Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman förstår de att de har en gemensam fiende. Tillsammans färdas de ombord rymdskeppet Stillsamheten genom rymden mot gravplaneter, spännande äventyr och dunkla mysterier. Imperiets Arvingar har startat starkt med hela tre delar i år. Med Karl Johnssons fina illustrationer, korta lättlästa kapitel med mycket dialog och spännande äventyr har Imperiets arvingar blivit en favorit hos både kunder och personal under året. Här kan du se en julhälsning från författarna. Lämplig för 9-12 år.

MIO MIN MIO av Astrid Lindgren
Vi känner väl alla till Astrid Lindgrens berättelse om Mio och hans kamp mot riddar Kato. Men med Johan Egerkrans fantastiska illustrationer får berättelsen ett nytt liv, så vi känner ändå att den platsar på listan över årets bästa. Lämplig för 6-9 år.

LINDORMARS LAND av Frida Nilsson
Sem och hans lillebror Immer är fosterpojkar hos tant Tyra. Dagarna fylls av hårt arbete och pojkarna längtar efter sina föräldrar. Men en dag dyker råttan Sotpäls upp med ett erbjudande: ”Om ni väljer att bli drottning Indras barn kommer ni få allt ni någonsin drömt om.” Drottning Indra hör till de sista av de uråldriga magiska varelser som kallas lindormar. Hennes borg är vacker och överdådigt utsmyckad. Men Sem märker snart att Indra bryr sig mer om Immer än om Sem och eller om tjänarstaben, förtrollade djur som kan tala och gå på två ben. Han börjar förstå att allt inte står rätt till.
Lindormars land är en berättelse om att längta efter kärlek men även om svårigheten i att göra det rätta och rädslan för att bli övergiven. Lämplig för 6-9 år.

VISKORNAS DAL: VÄKTARINNAN av Åsa Rosén
Iza har lämnat storstan tillsammans med sin familj och flyttat upp till Tornedalen i väntan på att familjens nya hus ska byggas klart. Lokalbefolkningen skvallrar om att det nya huset ska byggas på en helig plats, där viskorna bor, men det är inget Iza tror på. Förrän hon träffar Virva, som leder vägen till viskorna och deras hemliga platser. Kanske måste Iza börja tro på skrönorna? Och vem är Varkjaur, som irriterar Iza men samtidigt får det att bulta lite extra i bröstet?
En trollbindande läsupplevelse med folktro, tonårsproblem och fängslande miljöer. Vi ser verkligen fram mot de kommande delarna! Perfekt för läsare mellan 9 och 15 år.

DEN FALSKA ROSEN av Jakob Wegelius
Berättelsen om skeppet Hudson Queen och hennes besättning är äntligen här!
Den här gången tas vi med på ett äventyr i Glasgows undre värld. Det börjar med att maskinisten Sally Jones hittar ett halsband medan hon reparerar skutan.Tillsammans med skepparen Henry Koskela måste hon ge sig ut på en jakt efter sanningen. Ett sökande som innebär stora faror.
“Den falska rosen” är den tredje fristående delen i berättelsen om Sally Jones. En hisnande äventyrsberättelse med en stor dos kärlek till människor, djur och mat. Med Wegelius fantastiska berättarteknik och djupa persongalleri som vi känner igen från  “Mördarens apa” och “Legenden om Sally Jones” är det här en perfekt bok för ressugna och äventyrslystna 9-12-åringar. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev