Vi blickar framåt

Publicerad: Fredag, 29 december 2023, Skribent: Annie

2023 närmar sig sitt slut mer och mer. Vi har spenderat några texter åt att blicka bakåt, men så kan vi ju inte hålla på hur länge som helst. Låt oss istället blicka framåt, mot det nya året och mot några släpp som vi ser fram emot lite extra mycket.

The Mercy of Gods

Författarduon James S.A Corey skapade underverk i The Expanse, med de djupgående utforskandet av vad interplanetär kolonisering med begränsad infrastruktur skulle innebära och slitningarna mellan olika planeterna och faktionerna. För många smarta ord på raken får det att låta tråkigt men lovar att den är toppen. Nu har iallafall Daniel Abraham och Ty Franck slagit sina huvuden ihop och påbörjat ett nytt äventyr. Där får vi följa en grupp människor som dras rätt in i en kamp de knappt förstår - den mäktiga, hänsynslösa rasen Carryx har förslavat andra planeter i århundraden, men står nu inför ett odödligt hot där människorna verkar vara enda lösningen. Dafyd Alkhor sveps iväg från sitt forskarassistentjobb tillsammans med andra människor för att tjäna Carryx, tävla mot andra fångade raser för att överleva, och för att överleva och rädda andra människor måste Dafyd svika sitt folk. Det osar politiska intriger och moraliska gråzoner.

Katherine Arden kommer med sin första vuxenbok sedan Bear and the Nightinggale-triologin och vi är både peppade och skräckslagna.

The Warm Hands of Ghosts utspelar sig under första världskriget och kretsar kring en sköterska som får höra att hennes bror är död. Oförmögen att tro på det så återvänder hon till slagfältet för att få höra mystiska rykten om ett hotell. Brodern i sin tur vaknar upp begraven under slagfältets spillror, sida vid sida med en tysk soldat. Skräckslagna inför tanken att återvända till kriget, dessutom på varsin sida, tar de skydd hos en mystisk man som hävdar att han kan få krigets skuggor att försvinna. Arden har själv skrivit att det här var en bok som hon kämpade, krigade och brottades med, men nu när den är färdig beskriver hon den som “en vacker, en hemsk och en hemsökt sak” om kärlek och förlust, hur världen slutar och hur den fortsätter.

Somewhere Beyond the Sea

Ursäkta oss medan vi skriker i våra kuddar över att T.J Klune låter läsarna återvända Marsyas ö, och det verkar som att vi den här gången kommer få uppleva det genom Arthurs ögon. Den charmige vårdhavaren, nu med den före detta handläggaren på Avdelningen för Magiska Ungdomar vid sin sida, blir inkallad för att vittna om sin mörka bakgrund. Och när ett nytt barn, med en högst sagt problematisk inställning till sina övernaturliga krafter väntar på att bli insläppt i barnhemmet, riskerar allt som Arthur har kämpat för att bygga upp att rasa.

Heavenly Tyrant

Iron Widow greppade Booktok för något år sedan. Där placerades vi i ett framtida, dystopiskt Huxian där Chrysalisar, enorma stridsmaskiner som styrs av en man och en kvinna, används i kampen mot utomjordingar. Kvinnorna i maskinerna dör ofta efter den mentala påfrestningen men det är ett offer jorden har funnit sig i. Zetian, som är på jakt efter hämnd efter att hennes syster gått bort, förstår att hon har kraften att vända den mentala bördan mot männen istället, och blir på en gång både livsfarlig och en måltavla. I den avslutande delen av duologin befinner sig nu Zentian i maktens epicenter, tvingad att sätta sin tillit till en man som inte går att lita på. Insatserna är högre än någonsin och Zetian måste välja mellan makt eller hämnd. En riktigt stark queer YA science fiction med action, hämnd, kvinnligt förtryck, politik och kärlek. Heavenly tyrant förväntas komma i slutet av april.

A Witch's Guide to Magical Innkeeping

Sangu Mandanna värmde flera trötta hjärtan med debuten The Very Secret Society of Irregular Witches om den ensamma häxan Mika Moon som hittar hem i Nowhere House med dess udda inneboende. Nu awwww:ar vi ännu högre i bokhandeln när vi läser handlingen i hennes nästa bok. I den lever Sera Swan, som var en av Storbritanniens mäktigaste häxor, ett stillsamt liv efter att hon blivit av med sin magi efter att ha återuppväckt hennes nyligen avlidna moster, blivit vän med en halvond, talande räv och utkastad från sin Guild. Nu driver hon ett vandrarhem med mostern, försöker hålla räven i schack och sörjer sin ljusa framtid. Men när hon får nys om en gammal bok som skulle kunna få tillbaka hennes krafter ser hon inget annat val att försöka - även om det kräver hjälp från hennes tidigare ligg, den snygga och kalla historikern Luke Larsen. Vad skulle kunna gå fel liksom? Det osar gull, hjärtvärmande och ytterligare gull!

House of Flame and Shadow

Dunderfenomenet Sarah J. Maas är ytterligare en sådan som bara krossade sociala medier. Nu kommer hennes efterlängtade tredje del i Crescent City, som följer halv-fae-halv-människan Bryces jakt på hämnd och det svindlande kärleksintresset Athalar. I House of Flame and Shadow måste Bryce och Athalar kämpa för att kunna återförenas. Vi förväntar oss inget mindre än trån, hot, intriger och hetta.

The Untamed - The Official Artbook

Har du läst någon av våra texter, eller ens existerat på vår hemsida någon gång de senaste tre åren har du sett någon av Mo Xiang Tong Xius böcker. Du kanske inte har tänkt på det, men det är typ helt sant. Vissa har kanske kommit i kontakt med filmatiseringen innan de ens visste att böckerna fanns - The Untamed, som är baserad på Grandmaster of Demonic Cultivation, har nämligen funnits på Netflix sedan 2019. Nu kommer äntligen konstboken från Netflixserien och vi förväntar oss ljuvliga scener, ömsinthet och fantastisk scenografi.

Arga Bibliotekstantens bästa skyltsvep

Arga Bibliotekstanten har fått mängder av instagramanvändare att skratta åt de riktigt dåliga skyltarna som finns i vårt avlånga land. Nu samlas några av de bästa för första gången i en bokform!

Det kommer dessutom vara ett riktigt starkt år när det kommer till översättningar i våra genre. Två riktigt stora titlar tar sig in i den svenskspråkiga marknaden - dels Babel av R. F Kuang, om imperialism och makten i språk (som vann årets Nebulapris.)

Den andra översättningen, som blir riktigt spännande att se hur den gör sig på svenskspråkiga marknaden, är Trekropparsproblemet av Cixin Liu. Förutom att den vann Hugo Awards är den även i processen att bli serie på Netflix. Där snackar vi en riktigt välutvecklad och intrikat first contact med kinesiska kulturrevolutionen som bakgrund.

Det kommer dessutom komma en hel del festliga kokböcker, som till Horizon, RuneScape, Stardew Valley, och Game of Thrones. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev