Storstadens scifi-puls

Publicerad: Fredag, 20 oktober 2023, Skribent: Linda

Höst är inte bara mys med gula löv och äpplen, och kastanjer som faller. Höst kan även vara att dra upp kragarna på rocken mot vinden när man går i storstädernas myller med neon glittrande i den regnblanka asfalten. Storstäderna är även sen början klassisk skådeplats för sci du, med Fritz Langs Metropolis som ett tidigt exempel. 

Här nedan har vi samlat några boktips där staden får ta plats i berättelsen på olika sätt. 

The City We Became
Lovecraftianskt i New York
New York City sjungs och målas till liv av sin förkämpe och avatar, en ung hemlös svart graffitikonstnär. Men nyväckta städer är sårbara och fienden har länge väntat på dess uppvaknande. Avataren är dock inte ensam: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island har alla egna försvarare, som upptäcker en helt ny verklighet.

The World We Make
(uppföljare till The City We Became)
Avslutningen på  Great Cities-duologin av mångfaldigt prisbelönta N.K. Jemisin! Avatarerna för de levande metropolerna Paris, Tokyo, Istanbul, Sao Paulo kämpar bredvid New York Citys utvalda mot farorna från bortom. Men när gentrifieringar, xenofobi och auktoritära krafter ökar, försvagas städernas avatarer medan fienden bara växer.

Stand on Zanzibar
Psykedelisk dystopiklassiker
En uppfinningsrik berättelse om en överbefolkad, milt mardrömslik värld, som den kunde te sig sedd från det psykedeliska, frihetsälskande 60-talet.  Världen präglas av tänkande datorer. Snabbköpshyllorna dignar av droger. Politiken är en härva av svek och lönnmord. En pre-cyberpunkroman om storföretagen och megadatorernas styre, med ett evigt infodumpande av allt meningslösare nyheter, som ekar skrämmande igenkännbart idag.

The Quantum Thief
Daring space heists!
Jean le Flambeur är en postmänsklig tjuv. Han har stulit allt, från mäktiga AI:s innersta tankar till sällsynta jordiska antikviteter från aristokrater på Mars vandrande städer. Jeans problem är att han har gömt undan en del av sina minnen i den vandrande staden The Oubliette, inklusive minnet av var han gömde dem. Minnen som kan rädda Jean undan sina fiender. En härlig blandning av Arsene Lupin och modern kvantfysik.

Chasm City
Tekno-pandemi i framtidsstad
Ett nanovirus har förvandlat Chasm City till en gotisk mardrömsstad. Full av märkliga varelser och ljusskygga sällskap. Hit kommer Tanner Mirabel, säkerhetsexpert, i jakt på Argent Reivich. Han har dödat kvinnan som Tanner vaktat på uppdrag av hennes gangstermake. Samtidigt får vi följa den första expeditionen från jorden till planeten Yellowstone, där Chasm City sedan byggs. Hur hänger dessa trådar ihop?

City
Postapokalyptiska noveller med hundar
Vad talar hundarna om vid lägerelden? Efter att människorna försvunnit, samlas hundarna för att utbyta berättelser om tiden Före. Åtta noveller som minns mytiska företeelser som städer, rymdskepp och en teknisk värld som den drömdes 1952 efter att vi alla försvunnit.

Foundation
Klassiker - den första planetstaden
Planetstaden -- en av science fiction genrens ikoner från film, böcker och serier -- populariserades genom Asimov's klassiska SF-roman. Trantor är imperiets kärna, ett galaktiskt Rom, som konsumerar omkringliggande världars resurser och producerar ordning och styrsel. Men när en beskedlig forskare kan bevisa att även detta imperie statistiskt kommer falla med kaos för hela galaxen som resultat, börjar en dold kamp om framtiden.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev