Scott Pilgrim lyfter på Netflix

Publicerad: Fredag, 17 november 2023, Skribent: Petter

Idag släpps Netflix efterlängtade anime baserad på Scott Pilgrim, Scott Pilgrim Takes Off! Serien berättar historien om hur den aningslöse losern Pilgrim träffar drömtjejen Ramona. För att de ska kunna bli tillsammans behöver han dock besegra hennes 7 onda ex-partners. Det som sedan följer är en historia i hisnade tempo, fylld av otrolig action, självsäker humor och stor värme.  

Scott Pilgrim skapades av författaren Bryan Lee O’Malley. Idén kom efter att han hört det kanadensiska indiebandet Plumtrees låt ”Scott Pilgrim”, en låt bandet själva beskrivit som både positiv och bitterljuv på en och samma gång. O’Malley hade länge velat skriva en shonen-liknande serie, speciellt efter det att han läst mangaklassikern Ranma ½, pusselbitarna började falla på plats. Hur han skulle gå till väga var han dock inte helt säker på. Tillgången på manga i Kanada var strikt begränsad - detta var i början av 2000-talet, långt innan det att de japanska serierna hittat den stora publik de har i väst idag. Via en vän fick han tag på boken Even a Monkey Can Draw Manga som, trots sin klart satiriska ton, gav O’Malley en inblick i hur han skulle närma sig projektet rent stilistiskt. Inspirationen till seriens explosiva panellayout hämtade han från grafiken Yuji Iwahara.  Då O’Malley till en början mer eller mindre var ensam i utgivningen av serien bestämde han sig för att ge ut den i svartvitt eftersom det var billigare. Utgåvorna vi har är samlarutgåvorna i färg, men det är alltså så O’Malley velat ha det från början om han bara haft råd. Inför släppet av den första volymen förväntade sig O’Malley sälja någonstans runt 1000 exemplar av boken. Full försåtligt då de verkliga storsäljarna vid den tidpunkten i regel alltid var superhjälteserier och inget annat. Så här med facit i hand, och miljontals sålda böcker senare, är det bara att konstatera att det faktiskt kan finnas ett intresse för små uppstickare som kanske inte passar in i den superkommersiella mallen.     

2010 släpptes filmen baserad på serien – Scott Pilgrim vs. The World. För regin stod Edgar Wright, tidigare känd från pärlor så som Shaun of the Dead, Hot Fuzz samt den otroliga serien Spaced. Wright, som är väldigt visuell i sitt berättande, hade en vision om att filmen skulle förmedla upplevelsen av att läsa en serie på vitaduken. Resultatet blev lite av en visuell smällkaramell, fullkomligt sprängfylld av detaljer och referenser. Själv har jag sett filmen otaliga gånger, trots det upptäckte jag massvis saker jag inte lagt märket till innan när såg om den inför den här texten. Ensemblen var även den ihopsatt med fingertoppskänsla med många namn som idag, 13 år senare, är minst sagt väletablerade - Michael Cera, Aubrey Plaza, Anna Kendrick och Brie Larson för att nämna några.  

Idag är det alltså premiär för animen Scott Pilgrim Takes Off på Netflix. Mer eller mindre hela gänget från filmen är tillbaka och repriserar samma roller de gjorde för 13 år sedan, något som en kan tycka hintar om serien skulle ha närma sig historien som en remake. Att så inte är fallet blir dock snabbt väldigt tydligt. Animen tar avstamp på samma sätt som orginalserien och filmen, sen ändrar den snabbt riktning. Så här finns det verkligen något att hämta även för den som läst serien tidigare. För animationen står studion Science Saru som tidigare jobbat med favoriter så som Ping Pong the Anime, Devilman Crybaby och Adventure Time.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev