Pojken och hägern

Publicerad: Torsdag, 23 november 2023, Skribent: Linda

En av årets mest spännande filmer går upp på bio idag! Nästan helt utan fanfarer har dagen kommit då Studio Ghibli's senaste film äntligen går att se i Sverige. Pojken och hägern är regisserad av legenden Hayao Miyazaki, som vid åttiotvå års ålder redan hunnit gå i pension och misslyckats med att fortsätta vara pensionerad, två gånger. Filmen har varit i produktion i flera år, och för alla vi som sörjt att det inte skulle komma några fler filmer av en av världens mest älskade filmskapare har det varit något att se fram emot länge. 

Kommer även denna film bli en sån där älskad film man gärna fyller upp sitt liv med, och vill dela vidare till sina nära och kära? Allt tyder på det i dagsläget. Med glada 97% positiva recensioner, och en trailer som för den som inte är alltför spoilerkänslig ser helt otrolig ut, ser jag framför imig att jag inom inte alltför länge kommer att ha en hägerfigur mellan min Totoro och min Jiji här på skrivbordet. 

Med filmklassiker som Min granne Totoro, Spirited Away, Princess Mononoke, Kiki's Delivery Service, Howls Moving Castle, Laputa och Nausicaä under bältet kan man ju lugnt säga att han förtjänat publikens förtroende. 

Den nya filmen bygger på en japansk ungdomsbok från 1937 och handlar om en femtonårig pojke som delar livets toppar och dalar med sin morbror. Känd för att på ett inkluderande sätt ta upp filosofiska ämnen har den lästs i skolorna i japan som en grund för att diskutera bland annat etik och moral, men med tanke på hur Myazaki tidigare tagit sig an filmatiseringar av böcker (jag tittar särskilt skarpt på dig, Howls Moving Castle) kan man förvänta sig en mycket fri tolkning. Miyazaki har själv sagt att han inte läser om boken han filmatiserar, eftersom han hellre vill fånga själva känslan han fick vid första läsningen och filmatisera sitt minne av boken, snarare än att matcha detaljerna exakt. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev