Personalens bästa spel 2023

Publicerad: Tisdag, 12 december 2023, Skribent: Linda

Nu är de här, dagarna då året ska summeras. Vi har spelat oss igenom oändliga timmar för att kunna berätta vilka från årets skörd som är våra, och våra kunders, favoriter. En fin mix av brädspel, rollspel och kortspel som kommer hålla dig och spelpolarna roade långt in på nästa år.

FIT TO PRINT

Detta pussliga brädspel är helt färskt på hyllorna men redan en favorit. Du spelar som en reporter på gulliga djurstaden Thistlevilles lokaltidning, och ditt jobb är att rapportera allt som händer. En till sex spelare lägger brickor som ska bli tidningen, och det gäller att ha en bra balans mellan nyheter, bilder och annonser (tidningen måste ju finansieras också) och utan att få för många brickor över. Det finns flera sätt att spela Fit to Print, så det passar för de flesta speltyperna. Det finns tillräckligt många brickor för att aldrig behöva upprepa en tidningssida.

DRAKBORGEN 

Helt klart årets nostalgispel, men visst håller det fortfarande att spelas idag! Fantasyklassikern Drakborgen har sedan ursprungslanseringen 1985 blivit den största internationella framgången någonsin bland svenskuppfunna sällskapsspel – och har också i medierna fått status som en populärkulturell ikon. Nu återlanserar Alga denna succé inom sin klassikerserie, uppdaterad och moderniserad samt med samma högvisuella artwork som i originalet. 2-4 spelare.

DORFROMANTIK - THE BOARDGAME

Brädspelsversionen av det populära datorspelet är nu här och precis lika fint. Strategiskt byggarspel som passar toppen på familjekvällarna. En till sex spelare kör en gemensam kampanj för att lägga det bästa landskapet och se till folkets väl och ve. Med en massa faktorer att ta hänsyn till är det här ett kul spel som går snabbt att lära sig men med ett djup som gör att man vill fortsätta spela. 

FEUD
Kungen har dött och flera familjer gör sitt yttersta för att ta makten i riket genom sammansvärjningar, list och (faktiskt) blod. Inte så våldsamt som det låter utan ett intrikat, innehållsrikt och spännande kortspel där taktik och logiskt tänkande bestämmer vilken familj, det vill säga vilken av spelarna som får ta över makten i riket. För 3-5 spelare. 

CASCADIA LANDMARKS

Också kallat Pacific Northwest är detta en region i västra Nordamerika. Här handlar det om att skapa den mest mångsidiga miljön genom att dra habitatbrickor och djurlivsmarker för att skapa en givande landskapsmosaik så att fem vilda djurarter ska leva ett så bra liv som möjligt. Här ligger stor kunskap hos konstruktörerna som de gärna vill att vi spelare ska ta till oss så att vi skapar förutsättningar för att grizzlybjörnar, laxar, rävar, vråkar och vapiti ska få ett så bra liv som möjligt. Det är vackert, allmänbildande och ger kunskap om vad som krävs för att skapa ett fungerande ekosystem - vare sig det är i Cascadia eller någon annan stans på jorden.
Från 10 år, 1 - 4 spelare, speltid ca 30 - 45 minuter

BASIC ROLE PLAYING GAME ENGINE

Vill du låta din kreativitet flöda? Spana in dessa grundregler! Här har du spelsystemet som ligger till grund för hyllade rollspel som Call of Cthulhu, RuneQuest, Pendragon, Rivers of London och många fler. Använd det för att modda andra äventyr eller bygga dina helt egna rollspel. Du har med denna bok åratal av kul att se fram emot, med dig själv och med andra. 

FAUNA
Ett vackert, välgjort allmänbildande spel där man för varje gång man spelar lär sig något nytt - vilket här handlar om djur världen över. Även om du inte vet svaren, kommer du att lära dig så småningom allt mer om jordens fauna. Den som har flest poäng på slutet är antagligen den som redan lärt sig, eller kan mest om alla fantastiska djur på vår planet. Och vill du lära dig mer är det bara att spela en gång till och en gång till, och känna hur allmänbildningen växer samtidigt som din förundran över naturens under. Från 8 år, 2 - 6 spelare, speltid ca 45 - 60 minuter

FLAMECRAFT

Du är en Flamekeeper, en expert på små drakar. Dessa små drakar finns på olika speciella uppvisningsplatser och det är ditt uppdrag att locka drakarna till de mustigaste uppvisningarna och därigenom bli Eldmästaren. Gulligt spel med utmärkt spelmekanik och dessutom en fröjd att titta på. Antal spelare: 2-5 Speltid: 60 min

THE DOOMED: APOCALYPTIC HORROR HUNTING

Snabbspelat krigsspel med snabblästa regler och mycket fart och fläkt, förlagt i en klassiskt dyster postapokalyptisk värld. En ljuv blandning av science fiction och skräck. Balansera din taktik så att du både slår ut de fasor du möter i spelet och dina motspelare, men gå samman vid behov för att lösa problem innan ni ger er på varandra igen. 

HECKING GOOD DOGGOS

Årets mest wholesome rollspel är Hecking Good Doggos, ett familjevänligt spel där du spelar precis vad det låter som - väldigt duktiga vovvar. Som människans bästa vän hittar du på massor av äventyr. Leta rätt på ditt favvogodis, skäll på ekorrar, leta upp din människa, fördriv den uråldriga ondskan som stör i grannskapet, och massor mer!

DRAKAR OCH DEMONER

Drakar och Demoner, Sveriges första och största rollspel, är tillbaka. Denna nya utgåva av det klassiska rollspelet är både en hyllning till spelets arv och en vidareutveckling, anpassad för nutidens rollspelare. Du kan spela det vid ett bord eller online via dator, utan omfattande förberedelser – det är bara att öppna lådan och sätta i gång!

RUNEQUEST

Om du frågar våra spelexperter vad de spelar mest just nu är chansen stor att de säger RuneQuest. Spelet kom för första gången 1978 och är ett av de klassiska rollspelen, men med en del mindre klassiska inslag (ankor!). Tänk Skyrim, som snott mycket från RuneQuest och du är hemma. 

BATTLE OF BRITAIN

Senaste spelet i Undaunted har uppdaterade regler för två spelare. I detta kortspel tar du rollen som antingen RAF eller Luftwaffe, och strider om luftrummet i Europa 1940Håll ordning på dina flygar-ess, anfall vid precis rätt ögonblick, och hushåll med dina resurser. Dynamiska dogfights och fantastiska flygande maskiner med riktigt fin spelmekanik. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev