Personalens bästa skräck 2023

Publicerad: Måndag, 18 december 2023, Skribent: Annie

Några läsare vet kanske att jag har en hyfsat nyupptäckt, men näst intill manisk kärlek för skräck, vilket gör att den här texten blir en ynnest att skriva. Man tänker lite mer, är lite mer uppmärksam på titlarna: finns det trender eller teman, särskilda sorters skräck som är mer frekventa? Vad har förlagen fokuserat på att ge ut? Vilka saker har mina kollegor gillat? Till skillnad från fantasyn, som dominerades av kärlek, värme och fluff bland favoriterna (det har varit ett utmanande år och vi har behövt söka tröst, okej?) så finns det inte riktigt ett så samlat tema i skräcken. Det är hemsökta hus, blodiga besittningar och vargar och sträcker sig mellan klassiker och DIY husrenoveringar, allt ifrån subtil, övernaturlig skräck till ren gore, vilket är väldigt kul. Det är en blandad kompott hos vår vår kunniga personals favoriter bland årets utgivning!  

The Handyman Method - Nick Cutter, Andrew F. Sullivan 

När Trent och hans familj flyttar in i sitt drömhus blir de chockade att se att det fortfarande behöver upprustning. Trent vänder sig till DIY youtubekanalen Handyman Hank som sitter på svar till allt, men allt eftersom börjar tipsen bli obehagligt specifika och enträgna. En riktigt obehaglig satir om självförverkligande och renovering - där gränserna mellan hem och kropp löses upp på värsta möjliga sätt.  

Tell Me I’m Worthless - Alison Rumfritt 

Tre unga vänner går in i Albion House, men bara två kommer ut. De tidigare älskarna Alice och Ila kommer ut, ärrade, traumatiserade och med opålitliga minnen om vad som egentligen hände där inne. Tre år senare bestämmer sig Alice och Ila för att återvända och möta huset och sig själva. Även om det här är en debut som skrevs 2021 landade den först nu på våra nyhetshyllor och det här är en sådan som bara greppar en, om fascism, trauma och transupplevelse i England i en klassiskt gotisk skrud. 

Paradise-1 - David Wellington 

Jordens första utomjordiska koloni, Paradise-1, har gått in i radioskugga, och en grupp människor skickas ut för att ta reda på vad som har hänt. Men när de möter ett övergivet skepp från kolonin, med ett meddelande om att alla invånarna har slutat existera så behöver de ta reda på orsaken. Den här skulle lika gärna kunna platsa på listan över årets bästa science fiction som skräck, men nu hamnade den här. För rymdskräck som andas Dead Space är faktiskt också skräck. 

Feed Them Silence - Lee Mandelo 

Den ambitiösa forskaren Sean ska försöka bonda med vargen Kate, en av de sista levande vargarna, genom neurala implantat som kommer kunna koppla upp henne till Kates upplevelser i realtid. Men hennes äktenskap krackelerar under Seans ambition och hennes fru blir ännu mer åsidosatt när projektet väl kommer igång. En tankeväckande berättelse om forskning, samkönade äktenskap och att förlora sig själv i jakten, en riktig bonding-med-vargar-á-2023. 

The Dead Take the A-train - Cassandra Khaw, Richard Kadrey 

Julie är en nedkoksad, destruktiv själ som desperat har försökt kämpa sig in på New Yorks magiscen genom att ta sig an de äckligaste, jobbigaste jobben som ingen annan vill ha. Men ett uppdrag gör att hon råkar locka till sig uppmärksamheten från en hämndlysten eldritchgud och som sätter henne, hennes närmaste och hela världen i katastrofal fara.  

Det här var (oväntat nog, för alla som har läst mina texter vet att jag är lite äckelmagad) en personlig favorit. Khaw och Kadrey, två fenomenala författare, har slagit sina förfärliga huvuden ihop och skapat en actionspäckad, kosmisk skräck i moderna New Yorks undre värld med ett helt fantastiskt språk. 

A Haunting on the Hill - Elizabeth Hand 

När den avdankade teaterregissören Holly Sherwin ser Hill House känner hon att det är en perfekt plats att börja repa sin nya produktion. Flickvännen Nisa följer motvilligt med och när skådespelarna börja anlända, alla med sina egna spöken, tar det inte lång tid innan märkliga saker börjar hända. Tiden verkar böja sig, märkliga ljud ekar i hallarna och varelser som inte borde vara där syns röra sig runt huset.  

Shirely Jacksons mästerverk The Haunting of Hill House har inspirerat otaliga verk efteråt, men det landade på Hand att göra den första auktoriserade återvändandet till huset någonsin. Det är en modig uppgift som Hand tar sig an med bravur.  

The Gilda Stories - Jewelle Gomez 

Efter att Gilda rymde från sin tillvaro som slav hamnar hon hos en vampyr som förvandlar henne och lär henne den första läxan: du måste lämna något av värde i utbyte mot blod. Så rör hon sig genom USA och tiden, och slutligen måste hon även möta sina egna mörka minnen av förtryck och slavhandelns ärr. En lesbisk Amerikansk odyssé som först publicerades 1991. Men även i det här fallet är det första gången vi har haft den på våra hyllor, vilket vi är väldigt glada för, för det är sannerligen en queer klassiker.  

Camp Damascus - Chuck Tingle 

Chuck Tingle är en annan favorit i bokhandeln, som med sin knivskarpa och snabba penna har fått många av oss att gapskratta. Även Camp Damascus bär hans skrivglädje men här har han kokat ihop en snäppet tyngre och onekligen mer obehaglig berättelse än vi tidigare har sett. Den evangeliska och troende Rose bor granne med homoterapilägret Camp Damscus som genom sina okonventionella metoder “lyckas” med alla sina behandlingar. Men när Rose börjar kräkas flugor och monstruösa figurer börjar dyka upp runt stan måste hon möta sina egna demoner - både bokstavligt och bildligt.  

How to Sell a Haunted House - Grady Hendrix 

Grady Hendrix har fått en stor följarskara i bokhandeln med humor, populärkulturella referenser och vedertagna troper, som sedan omformateras till skräck. 

Här behövde de avlägsna och olika syskonen Louises och Marks snabbt sälja sitt familjehem efter att föräldrarna dog under covidpandemin. De har däremot ingen aning om varför deras föräldrar tejpade tidningspapper runt alla speglar och förseglade vindsdörren innan döden kom. Hendrix har uppat den emotionella insatsen, blandat in lite familjepsykodrama och en hel del obehagliga scener - som bland annat gör att jag inte kan se på dockor på samma sätt som tidigare.  

Piñata - Leopoldo Gout 

När Carmen Sanchez arkitektfirma behöver någon som ansvarar för en renovering av en gammal kyrka i Mexico hoppar hon snabbt på chansen för att kunna introducera hennes barn till deras rötter. Men redan i början av resan verkar en mörk kraft ha fäst sig vid den 11-åriga dottern Luna. När renoveringarna senare avslöjar ett dolt rum med en mystisk pinata gjord av lera och fylld med inälvor väcks gamla trauman till liv. 

Gout har använt sig av förtryckarnas symbolik för att framhäva koloniseringens konsekvenser, men lyckas också skriva sjukt gripande om familjenivåer. En riktigt otippad, medveten och välgjord blandning mellan korruption, kosmisk hämnd och gamla hederliga kors och heligt vatten.  

Silver Nitrate - Silvia Moreno-Garcia  

Åter igen dyker författaren Silvia Moreno Garcia upp på våra årets-bästa-listor, den här gången med Silver Nitrate. I den får vi följa Montse, en ljudredigerare som försöker navigera machokulturen i Mexico City under 90-talet och hennes bästa vän Tristán, en såpoperaskådis med en dalande karriär. De ser sin chans när de hjälper en skräckregissör spela in en ritualscen för att bryta en förbannelse, men saker går riktigt, riktigt fel. Snabb, obehaglig och välbalanserad mix av historisk fiktion, skräck och svart magi som firar Mexicos kultur och scenliv.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev