Personalens bästa science fiction 2023

Publicerad: Måndag, 18 december 2023, Skribent: Linda

Nu under de sista skälvande dagarna av 2023 är det dags att summera året som gått, och i vårt falla handlar det mycket om att summera böckerna vi läst. Att science fiction ligger oss varmt om hjärtat kommer knappast som någon överraskning, och även i år har vi förförts av rymdäventyr, robotar, och dinusaurieliknande varelser från andra dimensioner!

Scifi kan ställa de stora frågorna om universom, om tid och rum, och vad det innebär att vara människa. Scifi kan få dig att skratta, ge dig en känsla av förundran över världen, och låta dig resa ut på strapatser så långt fantasin kan nå. Här tipsar vi om våra favoriter!

SYSTEM COLLAPSE av Martha Wells

Murderbot är tillbaka, till stor glädje för oss läsare! Möt Murderbot som är en AI-styrd robot byggd för att skydda människor. Men vad händer när en vapenrobot hackar sitt system och frigör sig? Här i sjunde delen av den rättmätigt hyllade serien drabbas vår antihjälte av systemfel, och för att kunna slutföra sitt uppdrag behöver hen klura ut vad som är fel, och det snabbt!

THE FERRYMAN av Justin Cronin

Med ett poetiskt språk målar Cronin upp världar och varelser man verkligen bryr sig om. I The Ferryman befinner vi oss på tre öar i mitten av en ocean. Öarna är avskärmade från resten av världen av en elektomagnetisk skärm, för att man skall slippa den vanliga världens otäckheter och negativa påverkan. Huvudön heter Prospera, och där lever befolkningen i högönsklig välmåga. På grannön Annexet lever tjänstefolket och arbetarna som får Prosperas infrastruktur att fungera. Den tredje ön Barnkammaren är dit människorna från Prospera kommer när de blir gamla. Där regenereras de och återkommer till Prospera som ungdomar, men utan minnen från sina tidigare existenser.

BEYOND THE REACH OF THE WORLD av Ken MacLeod

Science fiction-legenden är tillbaka med andra delen i serien Lightspeed. Vi har knäckt tekniken för resor i ljusets hastighet och kan nu resa vart som helst i universom. Men vår närvaro fångar uppmärksamheten från den uråldriga rasen Fermi, och de är inte alls säkra på att de vill ha oss där. 

THE KAIJU PRESERVATION SOCIETY av John Scalzi

En organisation för "djurens rättigheter" jobbar egentligen med bevarande av Kaiju: stora dinosaurieliknande varelser som lever i en annan dimension. Det är dock inte bara organisationen som hittat denna dimension, och nu är mänskligheten i fara. Scalzi blandar humor med en bra och lätt absurd historia. Fansen kommer att känna igen sig och nya läsare kommer att konverteras till fans!

CHAOS TERMINAL av Mur Lafferty

Mallory Viridian skulle gärna slippa vara en amatördetektiv, men vad ska man göra när folk envisas med att dö på mystiska sätt i ens närhet? Och tyvärr verkar ingen annan vara kompetent nog att lösa morden. Nu har hon lämnat jorden för en koloni i rymden som helt saknar människor, för att slippa ifrån en seriemördare, men även här i rymden verkar morden fortsätta. 

THE STARS UNDYING av Emery Robin 

Den här boken kom egentligen ut i slutet av förra året men den får vara med här både för att det var först i år vi upptäckte den och för att den är så bra att den är värd att upptäckas av flera läsare! Intergalaktisk politik och smidande av ränker, och även en dos romantik, när prinsessan Altagracia måste navigera sig till att vinna tillbaka sin planet, sin gud och sin makt. Och kanske också vinna ett hjärta?

THE SPACETIME WAR av Les Johnson 

Här är det äkta klassiska rymdstrider som gäller! Jordens himmel behöver skyddas och mänsklighetens två bästa kaptener axlar ansvaret för flottan när svartamatta främmande skepp börjar cirkla skyarna. Och de vill ta striden till stjärnorna!

TRANSLATION STATE av Ann Leckie

En av våra favoritförfattare, Ann Leckie, har kommit med en ny fristående roman i hennes hyllade Imperial Radch-universum. Här blandas rymdäventyr med mysterier, och ett gripande utforskande av relationer och tillhörighet. När översättarandroiden Qven gör revolt mot hennes skapares syfte med henne, korsas hennes vägar med två andra som också söker sina högre syften, och sina rötter. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev