Guldkorn från Äventyrsserier

Publicerad: Fredag, 26 januari 2024, Skribent: Petter

Serier är på många sätt det perfekta berättarformatet. Här kompletterar text och bild varandra för att tillsammans återge skaparens vision på bästa möjliga vis. För vissa kanske tankarna ofta går till superhjältarna i DC och Marvels stall när de tänker på formatet, men det kan ju vara så otrolig mycket mer än så!  

Vi passar därför nu på att lyfta 16 titlar som visar på seriemediets bredd, det bjuds bland annat på hårdkokt action, högt flygande äventyr och magisk kärlek!  För att göra det lite extra roligt erbjuder vi dem dessutom till kampanjpris!  

Här följer ett litet urval av några av titlarna du hittar i kampanjen. 

The Incal Classic Collection 

Stilbildande sci-fi från briljanta galningen Alexandro Jodorowsky. Jodorowsky är kanske mest känd för sitt ambitiösa försök att under lång tid försöka filmatisera Dune med bland andra Salvador Dali och Pink Floyd inblandade. Här har han gått ihop med den ikonsika illustratören Moebius för att ge oss ett äventyr som inte liknar mycket annat. John Difoll blir indragen i en intergalaktisk maktkamp och ställs mot såväl technopåvarna som den skoningslöse Metabaronen! För den som vill ha mer Jodorowsky rekommenderar vi Before the Incal och The Metabarons som båda de även är med i kampanjen! 

Spirou: Hoppets tid, del 1 

Sedan Spirou gjorde sin debut på 30-talet har det gjorts flertalet tappningar av karaktären. Till Sverige kom han i mitten av 50-talet, men det skulle dröja till mitten av 70-talet innan han fick sin första egna serie och hans popularitet här tog fart på riktigt. En av de senaste tolkningarna av honom är av Émile Bravo och har en något alvarligare ton. ’Hoppets tid’ utspelar sig i ett neutralt Belgien under Andra världskriget. Spirou är för ung för att ta värvning men gör vad han kan för att hjälpa till hemma vid. Trots Belgiens neutralitet märker han dagligen av krigets mörka konsekvenser, men det får honom inte att ge upp hoppet - en dag kommer han få återse sin judiska flickvän Kassandra. Det är han fast besluten vid.  

Mooncakes 

Nova Huang kan mer om magi än de flesta andra häxor i hennes ålder. Om dagarna hjälper hon sin mormor i hennes bokhandel. Så fort hon får chansen lägger hon dock all tid på det hon faktiskt brinner för - undersöka alla typer av övernaturlig aktivitet i området kring deras sömniga lilla hemstad! En kväll följer hon en vit varg in i skogen. Djupt inne i skogen blir hon vittne till hur vargen strider mot en ondskefull hästdemon. Om det inte skulle vara nog visar det sig dessutom att den vita vargen i själva verket är en varulv som i mänsklig form är Novas barndomsförälskelse Tam. Tam är jagad av en kult som är ute efter de magiska krafter Tam besitter som varulv. Tam vänder sig därför i desperat hopp om hjälp till Nova, tillsammans behöver de nu hitta ett sätt att avleda kulten. Men gamla känslor flammar till liv igen. En fin berättelse om två unga vuxna som kämpar med att hitta sin plats i världen, både individuellt och tillsammans. 

The Complete Case Files 1 

”I am the law!” Judge Dredd är domare, jury och bödel. Han är även ungefär så hårdkokt en kan tänka sig möjligt. Med sin kroniskt stränga uppsyn patrullerar han gatorna i den dystopiska staden Mega City One i den eviga jakten på att sätta dit nästa rötägg. Dredd dök upp för första gången 1977 i det andra numret av 2000 AD, en brittisk antologiserietidning med fokus på sci-fi. Hans popularitet växte snabbt och han har sedan dess blivit den karaktär som förekommit flest gånger i tidningen. På 90-talet fick han en egen tidning följt av tv-spel och två olika filmatiseringar. Den ena är en härligt lökig 90-tals-kalkon med Sylvester Stallone, den andra en tight, och orättvist förbisedd, actionrökare med Karl Urban. The Complete Case Files vol 1 samlar seriens allra första början och presenterar den i kronologisk ordning. En måste för den med intresse för brittisk seriehistoria.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev