En daglig dos Dracula

Publicerad: Fredag, 5 januari 2024, Skribent: Linda

Fenomenet Dracula Daily tog världen med storm under pandemiåret 2022, med över 200.000 läsare. Nu har vi fått in boken med god marginal till startdatum! Vad är då Dracula Daily? Jo, det började som ett slags bokklubb på nätet. Dracula är en brevroman, och webdesignern Matt Kirkland började skicka ut breven som e-post så att de matchar datumen. Du får på så sätt läsa Dracula i realtid! Kul! Då kanske du undrar varför man inte bara köper en klassisk utgåva av Dracula och läser den så själv? Det kan man givetvis göra. Vi rekommenderar det till och med! Skillnaden här är dock att du i Dracula Daily får en liten introduktion vid varje brev, nyhetsartiklar och liknande är omstuvat så att de också följer kronologiskt efter datum, med illustrationer och kommentarer från andra läsare. Du får helt enkelt en mysig bokklubbskänsla utan kravet på att få ihop ett gäng med synkat schema. 

I och med succén för Dracula Daily ökade intresset för att läsa fler klassiker i detta format, och många läsare upptäckte att Dracula faktiskt är en rätt så fantastisk bok och kom på att de ville läsa mer om traditionella vampyrer. Just formatet med att läsa böcker över en längre tid såhär påminner faktiskt om hur många klassiker gavs ut och lästes från början, i följetonger i magasin, och är ett idealiskt sätt att ta sig igenom en riktig tegelsten, antingen själv eller i sällskap med andra! Här nedanför tipsar vi om några riktigt bra brevromaner, plus några böcker för den som vill läsa mer i Draculas anda. 

FRANKENSTEIN

Den klassiska skräckhistorien om vetenskapsmannen Victor Frankenstein som vill skapa den perfekta människan och av likdelar skapar ett monster. En vanskapt gestalt som skrämmer folk till vanvett och som till slut förföljer sin skapare för att hämnas. Vi får i brevform följa hur hat, våld och ondska kantar vägen mot undergången.

THIS IS HOW YOU LOSE THE TIME WAR

Amal El-Mohtar och Max Gladstone har tillsammans skrivit en kärleksroman som spänner över tid och rum.
I förödelsen på en döende värld hittar en av Kommendantens agenter ett brev. Det lyder "Bränn det här brevet innan du läser det". Brevet inleder en osannolik korrespondens mellan två agenter på var sin sida i ett nådlöst tidskrig. Båda kämpar för att ge sin respektive fraktion en fördel i framtiden. Breven levereras på de mest exotiska sätt; via årsringar på ett träd, tebladen i en kanna te, spår i flytande lava etc. Brevväxlingen börjar konfrontatoriskt, men utvecklas till något annat. En slags romans. Något med makt att förändra det förflutna och framtiden. Men kontaken måste hållas hemlig. Kriget rasar fortfarande. Någon måste gå segrande ur striderna. Sådan är krigets natur. För visst är det väl så?

MOBY DICK

Denna monumentala klassiker till roman kan ibland kännas som den vita valen själv, men räds icke! Melville var en av de författare som delade upp sina romaner i följetonger och även om just Moby Dick gavs ut som en komplett roman går den alldeles utmärk att läsa uppdelad i längre tid, som en dagbok och passar alldeles perfekt att läsa tillsammans över den tidsrymd som boken utspelar sig. Följ berättaren Ishmail på hans resa med den hämndbesatta kapten Ahab, och de andra på valskeppet och upptäck att romanen är precis så bra som ryktet gör gällande. 

THE MARTIAN

Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever - i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem.

ILLUMINAE

Space opera för ungdomar från författarna till Starbound och StormdancerIlluminae är en "klippbok" som berättas genom epost, filer, intervjuer och andra källor.
Kady och Ezra var ett par till i morse. Det var det värsta som någonsin hänt Kady, att göra slut, men innan dagen var slut hade hennes och Ezras hemplanet invaderats. Året är 2575 och jättebolag slåss om makten över stjärnorna. Kady och hennes ex flyr för livet och hamnar på evakueringsskepp förföljda av fienden. Samtidigt bryter en pest ut och AI:n som styr flyktingarnas skepp beter sig konstigt. Ingen i ledningen vill berätta vad som pågår.

THE HISTORIAN

Här har vi en hyllad modern roman i Bram Stokers anda. Det handlar om den medeltida härskaren vars barbariska välde lade grunden till legenden om Dracula. Generationer av historiker har riskerat sitt rykte, sitt förnuft och till och med sina liv för att lära sig sanningen om härskaren och Dracula.
        Nu återupptar en ensam kvinna sökandet. I stad efter stad, i kloster och arkiv, i brev och hemliga samtal, träder den fruktansvärda sanningen om härskarens välde fram - och om den pakt som hållit hans grymma verk levande genom tiderna.
Elizabeth Kostovas välskrivna debutroman är ett storslaget och oförglömligt gotiskt äventyr, en berättelse som blandar fakta och fantasi, historia och nutid. Boken tar med läsaren på en resa från Amsterdam till Istanbul och Budapest, från Oxford till Pyrenéerna, från Grekland till Transsylvanien.

INTERVIEW WITH A VAMPIRE

Här får du både den klassiska vampyrkänslan och formatet brevroman, fast som en serie intervjuer.

På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr och en journalist. Under timmarna fram till gryningen skall en sällsam historia berättas. Den tar sig början för tvåhundra år sedan på en stor plantage i Louisiana då en ung och förmögen man sällar sig till de levande döda. Det ofattbara som han sedan får uppleva ger honom ingen frid. Lågmält och med skrämmande intensitet berättar vampyren om den förbannelse som vilar över honom.

FLOWERS FOR ALGERNON

Vi får via brev och anteckningar följa labratoriestädaren Charlies utveckling. Med en IQ på 68 blir han ett testsubjekt för intelligenshöjande forskning, och vi får i realtid följa hans upplevelser och tankar medan hans mentala förmågor ökar. Det här är en riktig science fiction-klassiker med de stora frågorna. 

SLEEPING GIANTS

Som liten hittade Rose en märklig artefakt. Som vuxen arbetar hon för att lösa föremålets gåta. Det började när Rose var ute och cyklade i Deadwood, South Dakota, där hon bodde som liten. Plötsligt öppnade sig marken under henne och hon rasade ner i en underjordisk kammare. Hon vaknade upp i ett rum där mystiska ristningar lyste på väggarna, och insåg att hon hade trillat rakt ner i en jättelik hand av metall.

Allt detta berättas i form av intervjuer med Rose och hennes kollegor, intervjuer som görs av en okänd och märklig frågeställare som själv verkar synnerligen inblandad i mysteriet.

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev